radyobir
radyobir

Maui'deki yangınlarda 55 kişi öldü, yüzlerce kişi kayıp

ABD'nin Hawaii eyaletinin en büyük adalarından olan Maui'de devam eden yangınlarda ölenlerin sayısı 55'e yükseldi, yüzlerce kişi hala kayıp.

12 Ağustos 2023 06:26 | Kategori: Asya Pasifik

Hawaii Valisi Josh Green bugün yaptığı basın açıklamasında yangınları "eyaletin tarihindeki en büyük doğal afet" diye niteledi ve Maui'nin tarihi Lahaina kasabasının yüzde 80'inin "yok olduğunu" söyledi.

En az 1700 evin yandığını belirten Green, "Can kaybında da artış görmeye devam edeceğiz" dedi.

ABD Başkanı Joe Biden, bölge için "büyük felaket" durumu ilan etti; federal hükümet kurtarma operasyonları için maddi destek sağlayacak.

İtfaiye ekipleri, dünyanın ünlü turizm bölgelerinden olan Maui'deki yangınların hiçbirinin henüz tamamen kontrol altına alınamadığını, koşulların tehlikeli ve öngörülemez olmaya devam ettiğini söylüyor.

Bölgede 11 bin kişiye elektrik ve cep telefonu hizmeti sağlanamıyor.

Yetkililer yaklaşık bin kişinin hala kayıp olduğunu tahmin ediyor, ancak iletişim hatlarındaki aksaklıklar nedeniyle de bu kişilere ulaşılamadığı düşünülüyor.

Bölgeden gelen görüntülerde çok sayıda yapının ya tamamen ya da ciddi hasar gördüğü anlaşılıyor.

Lahaina'dan kurtulanlar, alevlerin kasabayı çok hızlı sardığını ve kaçmak için denize atlamak zorunda kaldıklarını anlatıyor.

Maui Adası’nda 35 bine yakın insan yaşıyor.

Adanın büyük kısmının hasar gördüğüne inanılıyor.

Ada yönetimi, yüzlerce kilometre güney batıda etkili olmasına karşın Dora Kasırgası’nın yarattığı rüzgarların yangının yayılma hızında büyük etkisi olduğunu söyledi.

Hawaii yerel yönetiminden Sylvia Luke, halen hasarın tespiti aşamasında olduklarını kaydetti.

Bölgedeki sağlık hizmeti veren merkezlerin, duman zehirlenmesi ve yanık tedavisi başvuruları nedeniyle tamamen dolduğu belirtiliyor.

Binlerce kişi adada oluşturulan sığınaklara götürüldü.

Maui’ye komşu, Hawaii adası olarak da bilinen Büyük Ada’nın birkaç farklı bölgesinde de yangınlar sürüyor.

Bir ailenin kaçış hikayesi

Geçtiğimiz saatlerde BBC'ye konuşan, üç çocuk annesi ABD'li Tee Dang, ailenin Laihana'daki yangından kaçışını anlattı.

Dang, çocuklarıyla okyanusa atladığını ve öleceklerini düşündükleri için vedalaştıklarını söyledi.

Kızının suda bayıldığını anlatan Dang şöyle devam etti:

"İtfaiye ekiplerinin yaklaştığını gördüm ve 'çocuğum var, çocuğum var' diye bağırdım. İtfaiyeci 20 kişiye daha yardım etmeye çalışıyordu ve bize 'kurtulacak mıyız bilmiyorum ama söylediğim her şeyi yapın. Atla dersem atlayın, koş dersem koşun' dedi."

Aile, Maui'de bir okulun içindeki sığınağa ulaşmayı başardı ancak sağlık hizmetleri yeterli olmadığı için iki kez taşınmak zorunda kaldı.

Siyasetçilerden ve ünlülerden mesajlar
Siyasetçiler ve ünlüler, Maui'deki tahribatla ilgili sosyal medya hesaplarından paylaşımlar yaptı.

Hawaii'nin en ünlü aktörlerinden Jason Momoa, Maui adasındaki yıkımdan duyduğu üzüntüyü dile getirdi.

Game of Thrones ve Aquaman yıldızı Momoa, Instagram hesabından yaptığı paylaşımda, "Maui'deki arkadaşlarımız ve ohana (ailemiz) için çok üzüldük, kalbimiz kırık" ifadelerini kullandı.

Hawaii doğumlu ABD'nin eski başkanı Barack Obama da X hesabından yaptığı paylaşımda, "Birçoğumuz için çok özel bir yer olan Hawaii'den gelen bazı görüntülere bakmak çok zor. Michelle ve ben, sevdiklerini kaybeden ve hayatı alt üst olan herkesi düşünüyoruz" dedi.

Rock grubu Fleetwood Mac'ten Mick Fleetwood, Maui'de evi olan ünlüler arasında.

X hesabından yaptığı paylaşımda Fleetwood, "Kendim ve ailem adına, Maui halkı için içten düşüncelerimi ve dualarımı paylaşıyorum. Önümüzdeki günlerde, aylarda ve yıllarda toplumu ve bu felaketten etkilenenleri desteklemeye kararlıyız" ifadelerini kullandı.

Willie Nelson, Steven Tyler, Paul ve Jim Carrey'nin de Maui'de evleri bulunuyor.

Çarşamba sabahı düzenlenen basın toplantısında eyaletin Vali Yardımcısı Sylvia Luke, "Barınaklarımız dolup taşıyor, kaynaklarımız zorlanıyor, yerel sakinler için elimizden geleni yapıyoruz," dedi.

Yapılan son açıklamalara göre şimdiye kadar neredeyse 15 bin turist Maui'den ayrıldı.

ABD havayolu şirketi Southwesy Airlines tahliyeler için ek seferler düzenliyor.

Büyük Okyanus'ta bulunan Hawaii 137 adadan oluşuyor.

Ada yönetimi 1959'da bir ABD eyaleti oldu.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI