radyobir
radyobir

Nikaragua'da "terör yuvası" iddiasıyla tarikat okuluna el kondu

Nikaragua'da Daniel Ortega hükümeti, Cizvitlerin yönettiği Orta Amerika Üniversitesi'ni "terör yuvası" diye niteleyerek, okula el koydu.

18 Ağustos 2023 06:11 | Güncelleme :18 Ağustos 2023 08:46 | Kategori: Latin Amerika

Üniversiteden çarşamba günü yapılan açıklamada, mahkeme kararıyla okulun tüm faaliyetlerinin durdurulması talimatı verildiği belirtildi. 

Açıklamada, okulun iktidar tarafından "suç gruplarını örgütleyen bir terör yuvası" olarak tanımlandığı ve kurumun tüm mülkleriyle banka hesaplarına el konduğu ifade edildi. 

Katolik Kilisesi'nin köklü tarikatlarından Cizvitler ise karara tepki göstererek, "Bu vahim suçlamalar tamamen yanlış ve asılsızdır" dendi.

Tarikatın Orta Amerika biriminden yapılan açıklamada "Bu, insan haklarını sistematik şekilde ihlal eden ve totaliter devleti daha da güçlendirmek isteyen bir hükümetin politikasıdır" ifadeleri kullanıldı. 

63 yıllık üniversitenin yaklaşık 8 bin öğrencisi ve 500 akademisyeni vardı.

Ortega yönetiminin kararı, ABD'den de eleştiri aldı. Dışişleri Bakanlığı'nın Güney Amerika biriminden Brian Nichols, kuruma el konmasının "demokratik normların büyük ölçüde aşındığı ve yurttaşlara ait alanların sınırlandırıldığı anlamına geldiğini" savundu. 

Hükümet sözcüsü ve başkan yardımcısı olarak görev yapan Ortega'nın eşi First Lady Rosario Murillo, ABD'nin önde gelen gazetelerinden Wall Street Journal'ın yorum talebini reddetti. 

Cizvitler, üniversitenin 2018'deki hükümet karşıtı protestolar başladığından beri Ortega yönetimi tarafından baskıya maruz kaldığını savundu. 

Merkezi ABD'de yer alan Amerikalılar Arası İnsan Hakları Komisyonu'nun (IACHR) verilerine göre, Ortega liderliğindeki Sandinista Ulusal Kurtuluş Cephesi hükümetine karşı düzenlenen ve geçen yıl son bulan eylemlerde 325 protestocu hayatını kaybetmiş, onbinlerce kişi de hapse atılmıştı. 



Üniversitenin, çoğu İngilizce ve İspanyolca kaynaklardan oluşan 160 bin kitaplık bir kütüphanesi de var

Ortega hükümetinin emeklilik ve sosyal güvenlik kesintilerine karşı başlayan protestolarda Nikaragua İnsan Hakları Derneği'ne göreyse toplam can kaybı 500'e yakın.

Yönetimin el koyduğu üniversiteyse eylemlere katılan binlerce öğrenciyi korumuştu. Ortega, 2021'de piskoposları "terörist" diye nitelemiş, bir sonraki yıl da aralarında Katolik Kilisesi'yle bağlantılı okulların da yer aldığı 26 eğitim kurumunu daha kapatmıştı.

Cizvit tarikatından seçilen ilk Papa olan Francis ise martta Ortega yönetimini "diktatörlük" diye tanımlamış, bunun üzerine Nikaragua ve Vatikan nisanda karşılıklı diplomatik ilişkileri keserek, büyükelçilikleri kapatmıştı. 

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI