radyobir
radyobir

Paha biçilmez Kuran-ı Kerim Kazan Kremlini'ne teslim edildi

Topkapı Müzesi'nin koleksiyonunda yer alan paha biçilmez el yazması Kuran-ı Kerim, Kazan Kremlini'nde bulunan Kul Şerif Camisi'nin müze kısmına hediye edildi.

27 Ağustos 2014 10:17 | Kategori: Dünya

Dört Büyük Halife’den üçüncüsü olan Osman Bin Affan döneminde kaleme alınan el yazması Kuran-ı Kerim, Uluslararası İslam Sanat Kültür ve Tarih Araştırma Merkezi (IRCICA) Genel Müdürü Halit Eren tarafından Kazan Kremlini Müzesi’ne teslim edildi. Aynı dönemde kaleme alınan az sayıdaki el yazmalarından biri olan kitap, Kuran-ı Kerim’in tamamına yakınını içermekte. Söz konusu el yazmasında sadece 23 ayeti içeren 2 sayfa bulunmuyor.
Bilindiği üzere Uluslararası İslam Sanat Kültür ve Tarih Araştırma Merkezi’nin 2007 yılında hayata geçirdiği proje kapsamında önsözü Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu tarafından yazılmış ve el yazmasına uygun olarak hazırlanmış baskılar yapılmış; ayrıca el yazması Kuran-ı Kerim’ler konusunda uzman olan Tayyar Altıkulaç’ın yönetiminde hazırlanan el yazmaları araştırmaları da yayımlanmıştı.
Uluslararası İslam Sanat Kültür ve Tarih Araştırma Merkezi (IRCICA) Genel Müdürü Halit Eren, Rusya’nın Sesi Radyosu muhabirine verdiği demeçte, Kazan Kremlini’nde gerçekleştirilen teslim törenini, hediye edilen söz konusu el yazmasının özelliklerini ve İslam araştırmaları alanında Rusya’da faaliyet gösteren organizasyonlar ile yaptıkları işbirliğini anlattı:

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI