radyobir
radyobir

Pargalı'nın yaptırdığı cami yıkılmaya terkedildi

Pargalı'nın yaptırdığı cami yıkılmaya terkedildiKanuni Sultan Süleyman döneminin ünlü kişilerinden Pargalı İbrahim Paşa'nın Bulgaristan'ın Razgrad kentinde yaptırdığı cami yıkılmaya terkedildi.

08 Ocak 2015 08:07 | Kategori: Yaşam

Bakımsızlıktan adeta enkaza dönen cami ibadete kapatıldığı gibi ziyaretler de yasaklandı. 
Tarihi eserlerin yıkılıp ranta açıldığı Bulgaristan kentlerinde, özellikle camilerin restore edilmediği ve yıkıldıktan sonra yerine başka binaların yapılacağı öne sürülüyor. 

AYAKTA KALMIŞ EN BÜYÜK SANAT ESERİ

İbrahim Paşa Camii, Balkanlarda Osmanlılar'a ait ayakta kalmış en büyük sanat eseridir. Bulgaristan'ın Deliorman kesiminde, Razgrad'da bulunur. UNESCO kataloğunda kayıtlı olan cami, Balkanlar'daki üçüncü en büyük camidir.
Kanuni Sultan Süleyman devrinin sadrazamı Pargalı Damat İbrahim Paşa hayratlarına dahildir. Caminin inşaatı 1530-1535 yıllarında, İbrahim Paşa tarafından başlatılmıştır. İbrahim Paşanın vefatından sonra (1536 y.) caminin inşaatı durmuştur. 1616 yılında Mahmut Paşa tarafından inşaati tamamlanan cami ibadete açılmıştır. [1]. İbrahim Paşa camisi klasik Türk mimarisinin en güzel eserlerinden birisidir. Cami herşeyden önce dış görünüşüyle dikkati çeker. Şu anda ibadete kapalı olan caminin tamiri için 30 yılı aşkın zamandır bir adım atılmamıştır.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI