radyobir
radyobir

Paris alev alev!..

Fransa'da başta Paris, Rennes ve Nantes kentlerinde olmak üzere ülke çapında 68 bin kişi yeni çalışma yasasına karşı yürüdü. Paris'te polis ve göstericiler arasında şiddetli çatışmalar çıktı.

18 Mayıs 2016 20:33 | Kategori: Dünya

Mart ayından bu yana yeni çalışma yasasına karşı düzenlenen protestolarda polisin göstericilere orantısız güç kullandığı yönündeki eleştiriler karşısında polis sendikaları harekete geçti.

Paris'in sembol meydanlarından ve çalışma yasası karşıtı birçok protestonun da yapıldığı Republique Meydanı'nda toplanan polis sendikaları, polis nefretine karşı eylem yaptı.

Genelde sadece sendika temsilcilerinin katıldığı eylemde polis yoğun güvenlik önlemleri alırken eylemi izlemek isteyen bazı gazetecilere kimlik ve basın kartı sordu.



Polise destek mitingine karşı yapılan "polis şiddetine hayır" protestosu da valilik tarafından yasaklandı. Yasağa rağmen yine de yapılmak istenen gösteriye yaklaşık 150 kişi katıldı.

Republique Meydanı yakınlarında da içinde 2 polis memurunun bulunduğu araç kimliği belirsiz kişilerce ateşe verildi. Polisler, bir grup tarafından araçtan zorla çıkarılırken, araç atılan molotofkokteyliyle tamamen yandı.

Yangın itfaiye ekipleri tarafından söndürülürken polis aracı kullanılmaz hale geldi.



Polise, sendikaların yanı sıra hükümet kanadından da destek geldi. İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve, Bakanlar Kurulu çıkışında yaptığı açıklamada, polis ve güvenlik güçlerine desteğin sonsuz olduğunu yeniledi.

Cazeneuve, dün yayımladığı bildiride ise güvenlik güçlerinin ülke çapında yapılan eylemlerde oldukça başarılı bir iş çıkardığını kaydederken, protestolarda görevli polis ve güvenlik güçlerine teşekkür etmişti.

Yeni çalışma yasasının gündeme geldiği mart ayından bu yana başta Paris olmak üzere birçok kentte onlarca eylem düzenlenmiş ve zaman zaman eylemcilerle polis arasında gerginlik yaşanmıştı.



Polis, eylemlerde göstericilere biber gazı ve plastik mermiyle müdahale etmiş ve kamuoyunda eleştirilere neden olmuştu.

Rennes'de geçen haftalarda düzenlenen gösteride 20 yaşındaki bir eylemcinin polisin attığı plastik mermi sonucu gözünü kaybetmesi eleştirilerin dozunu da artırmıştı.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI