radyobir
radyobir

Pokemon'a ilk reklamı kim verdi?..

Gerçek zamanlı konum ve artırılmış gerçeklik teknolojisi kullanan Pokémon Go, Japonya'da ilk reklamını McDonald's şirketinden aldı.

23 Temmuz 2016 07:06 | Güncelleme :23 Temmuz 2016 10:10 | Kategori: Dünya

Dünyayı saran Pokémon Go çılgınlığı, markanın anavatanı Japonya’da 22 Temmuz’da piyasaya sürüldü. Fast-food restoran zinciri McDonald's, restoranlarını ‘gym’ (oyunda korunan kale) yaparak oyuna reklam veren ilk şirket oldu.

Avustralya’dan ABD’ye ve Avrupa’ya kadar uygulama piyasasını kırıp geçen oyunun şimdiden milyonlarca kullanıcısı var. Ancak oyunun üreticisi Nintendo’nun merkezi Japonya’da olmasına karşın oyun ancak günler sonra bu ülkede piyasaya sürüldü. Bu bekleyişin sebebinin ise promosyon hazırlığı olduğu ortaya çıktı.

İlk reklam McDonald's'tan

Uzun süreli bekleyiş nedeniyle özür dileyen Game Freak şirketi yöneticisi Junichi Masuda bekleyişin nedenine ilişkin doğrudan açıklama yapmadı. Fakat oyun diğer ülkelerden farklı olarak ilk gününde ülkede McDonalds reklamıyla piyasaya sürüldü. Fast food zinciri, şubelerini ‘GYM’ (oyunda korunması gereken kale) olarak oyuna ekletti.

Oyunun çıkış günü için, ülkede üniversite öğrencilerinin derslerinin son günü seçildi. Binlerce Japon öğrenci ellerinde akıllı cihazlarıyla Mc Donald's restoranlarına akın etti.

McDonald's şirketi sözcüsü, oyunculara kapılarının açık olduğunu söyledi, sadece yemek yemeye gelen müşterilerine de saygılı olunmasını rica etti. McDonald's’ın bu promosyon için ne kadar ücret ödediği bilinmiyor fakat fast food şirketinin Japonya’daki hisseleri bir günde yüzde 4,2 yükseldi.

Oyun sil baştan

Artırılmış gerçeklik ve gerçek zamanlı harita konumu bilgisi ile oyuncuları dışarı çıkıp gezmeye iten yeni nesil oyun, piyasaya çıktığı andan itibaren beklentilerin çok üzerinde ilgi gördü.

Ücretsiz olarak oynanabilen Pokémon Go, oyuncuları dışarı çıkıp yürümeye, kamu alanlarında toplanmaya ve sosyalleşmeye itiyor. Oyunda para harcayarak dahi elde edilemeyen, mutlaka hareket gerektiren başarılar olması ise genel manada oyunlara yöneltilen tüm önyargılara meydan okuyor.

Halen sayılı ülkede akıllı cihazlara doğrudan indirilebilen oyun, sunucularındaki yoğunluk nedeniyle adım adım yeni ülkelerde piyasaya sürülüyor.

Daha Çin’de piyasaya girmedi

Oyunun henüz uzak doğu ülkeleri Çin ve Tayvan’da piyasaya girmemiş olması, sunucuların hâlihazırda yoğunluğundan şikâyet eden oyuncuları endişelendirirken, hisselerinin değerini birkaç haftada ikiye katlayan Nintendo şirketini ise anlaşılan güzel günler bekliyor.

ABD’de piyasaya çıktığı anda tüm uygulama dükkânlarında liste başı olan ve tüm sosyal medya uygulamalarını geride bırakan oyun, popülerlik ivmesini koruyor.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI