radyobir
radyobir

Putin, Kim'i böyle karşıladı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Kuzey Kore lideri Kim Yong-un Vostoçnıy Uzay Üssü'nde bir araya geldi. Putin, "Askeri-teknik işbirliği görüşülecek mi ve uydu üretimi konusunda yardım edilecek mi" sorularına yanıt verdi. Putin ile Yong-un'un görüşmesinin heyetlerarası bölümü başladı.

13 Eylül 2023 09:30 | Kategori: Avrupa

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Amur Bölgesi'nde bulunan Vostoçnıy Uzay Üssü'ne ulaştı. Uzay üssü ziyaret etme planı açıklanmış ancak ziyaretinin programı açıklanmamıştı.

Kuzey Kore lideri Kim Yong-un da Vostoçnıy Uzay Üssü'nün tren istasyonuna ulaştı. Putin, üsse gelen Kuzey Kore liderini karşıladı.

Putin ile Kim arasında kısa görüşme

Putin ile Kim uzay üssünde kısa bir görüşme gerçekleştirdi. Kuzey Kore lideri Putin'e; "Program yoğunluğunuza rağmen bizi davet ettiğiniz için teşekkür ederim" dedi. Putin ise yanıtında, "Merhaba. Görüştüğümüze memnunum. Yolculuğunuz nasıl geçti?" ifadelerini kullandı.

Uzay üssünde incelemelerde bulunan Kuzey Kore liderine Vostoçnıy'de inşası yapılan Angara uzay roket kompleksinin teknik özellikleri konusunda bilgi verildi.

Putin'den 'uydu üretimi' sorusuna yanıt

Putin, uydu üretimine destek verip vermeyeceği sorusunu yanıtlayarak "Asıl bu yüzden de Vostoçnıy Uzay Üssü'ne geldik. Kuzey Kore lideri roketçilik alanına büyük ilgi gösteriyor. Uzay araştırmalarını da geliştirmeyi hedefliyorlar" dedi.
Kuzey Kore lideriyle askeri teknik işbirliğinin ele alınıp alınmayacağı sorusunu ise Putin, "Tüm konuları acele etmeden görüşeceğiz. Vaktimiz var" diye cevapladı.
Rusya ve Kuzey Kore liderinin görüşeceği yerin duvarında Yuri Gagarin'in resminin yer aldığı görüldü.

Putin ile Kim arasında görüşme

Putin ile Kim Yong-un'un görüşmesinin heyetlerarası kısmı başladı. Kim Yong-un, Rusya ile ilişkilerin geliştirilmesinin Kuzey Kore için öncelikli nitelikte olduğunu söyledi. Görüşmenin basına açık kısmında konuşan Putin, Kuzey Koreli mevkidaşıyla bölgedeki durumu, ekonomik ve beşeri konuları ele alacaklarını söyledi. Daha önce anlaştıkları gibi bugün Kim'le Vostoçnıy Uzay Üssü'nde bir araya geldiklerini kaydeden Putin, bu üssün Rusya'nın yeni uzay tesisi olduğunu ve Rus uzay sanayisinin gelişiminin Rusya için gurur kaynağı olduğunu vurguladı.

Putin: Egemen ve bağımsız Kuzey Kore'yi ilk tanıyan ülke SSCB'ydi

Daveti kabul ederek Rusya'yı ziyaret ettiği için mevkidaşına teşekkür eden Putin, "Görüşmemiz, özel bir dönemde gerçekleşiyor. Çok kısa süre önce Kuzey Kore kuruluşunun 75. yıldönümünü, ülkelerimiz arasındaki diplomatik ilişkilerin tesisinin 75. yıldönümünü kutladı. Egemen ve bağımsız Kuzey Kore'yi ilk tanıyan ülke bizzat bizim ülkemiz oldu" ifadelerini kullandı.

Kim: Rusya kendi egemenliğini savunması için kutsal bir mücadele veriyor

Kuzey Kore lideri ayrıca emperyalizme karşı verilen mücadelede daima Rusya'nın yanında olduklarını ifade etti. Kim Yong-un, Rusya'nın kendi egemenliğinin savunması için kutsal bir mücadele verdiğini vurgulayarak Rus lider Putin ve hükümetinin bütün kararlarını her zaman desteklediklerini açıkladı.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov daha önce yaptığı açıklamada, hem heyetler halinde hem de bire bir formatta gerçekleştirilecek görüşmelerde iki liderin, ticari ve ekonomik bağlar ile kültürel alışverişler de dahil olmak üzere ikili işbirliğini görüşeceğini söylemişti.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI