radyobir
radyobir

Rüzgar türbini kanatlarından köprü yapıldı

Re-Wind Network projesi gelecek yıllarda milyonlarca tonluk çöplüklerin önüne geçebilir

28 Eylül 2023 05:01 | Güncelleme :28 Eylül 2023 10:43 | Kategori: ABD

Kullanımdan kaldırılan rüzgar türbini kanatlarını yeniden değerlendirmenin yolunu bulan mühendisler, 30 ton ağırlığa kadar taşıyabilen köprüler yaptı.

Türbin kanatlarının kullanım ömrü yaklaşık 20-25 yıl, yani bu yüzyılın başında kurulan yüzlerce rüzgar çiftliği artık yenileniyor.

Kullanımdan kaldırılan kanatlar genellikle çöplüğe gönderildiğinden veya yakıldığından, biyolojik parçalanmaya uğramayan binlerce parça halihazırda büyük bir çevresel sorun teşkil ediyor.

Konuyu ele alma amacıyla İrlanda, Kuzey İrlanda ve ABD'deki 5 üniversite ve araştırma enstitüsü, kanatların geri dönüştürülmesi için çeşitli yollar bulan Re-Wind Network'ü kurdu.

Potansiyel çözümler arasında otobüs durakları, kent mobilyaları ve telekomünikasyon kuleleri yer alıyor ama köprüler, kanatları yeniden değerlendirmede halihazırda pratik bir yol sunarken Draperstown ve Cork'ta iki üstgeçit başarıyla inşa edildi.

Queen's University Belfast'ın Doğal ve Yapay Çevre Okulu'nda öğretim üyesi olan Jennifer McKinley, "Bu kanatların pek çoğu ömrünü tamamlamak üzereyken, onları faydalı bir şeye dönüştürmenin yollarını bulmamız gerekiyor" diyor.

Birlikte çalışarak rüzgar türbini kanatlarını yeniden değerlendirmenin bir yolunu bulabildiğimiz için çok mutluyum. Bu ancak iyi bir şey olabilir çünkü müdahale edilmediği takdirde kanatlar ya çöplüğe gidecek ya da yakılmaları gerekecek.

Araştırma ekibi köprülerin uzunluğunu ve boyutunu artırmaya odaklanmadan önce Georgia'nın Atlanta şehrinde üçüncü bir köprünün inşasına hazırlanılıyor.



Çin'in Fujian eyaletindeki bir açık deniz rüzgar çiftliğinde kurulan Goldwind GWH252 -16MW, dünyanın en büyük rüzgar türbini. Türbin yaklaşık 20 yıllık bir kullanım ömrüne sahip

Araştırmacılar önümüzdeki 20 yıl içinde yaklaşık 8,6 milyon ton rüzgar türbini kanadının hurdaya çıkacağını tahmin ediyor ama cam elyaf takviyeli polimer malzemenin, otoyol gürültü bariyerleri ve oyun parkı ekipmanları gibi muazzam çeşitlilikte nesnelerin inşasında fayda sağladığı görülebilir.

Re-Wind Network projesindeki mühendislerden üçü, BladeBridge adında bir spin-out (çatı şirketten bir bölümün ayrılmasıyla kurulan yeni işletme -ed.n.) girişimi kurarak bu fikri ticarileştirmeye çalışırken eski türbin kanatlarını yeniden kullanmanın yeni yollarını da arayacak.

BladeBridge'in kurucu ortağı Dr. Angie Nagle şöyle diyor: 

Yeşil yol mobilyaları ve köprüler gibi dayanıklı ve sürdürülebilir ürünler içeren bir portföy oluşturmak için İrlanda'da tanınmış tasarımcılarla ortaklık kuruyoruz.



Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI