radyobir
radyobir

Şehir Tiyatrosu'nda bu hafta

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Aralık ayının son haftasında 1'i yeni 16 oyunla seyirci karşısına çıkıyor.

22 Aralık 2015 12:01 | Güncelleme :22 Aralık 2015 13:47 | Kategori: Kültür & Sanat

23 Aralık 2015 – 03 Ocak 2016 tarihleri arasında sahnelenecek oyunlar; Kuvayi Milliye Destanı, On İki Öfkeli Adam, Şekerpare, Sonsuz Öykü, Ocak, Cyrano de Bergerac, İstanbul Efendisi. Çocuk oyunları; İki Kova Su, Balon, Üzgün Ağaçlar Ülkesi, Cimri, Define Adası, Palyaço Prens, Harikalar Mutfağı, Üç Kardeş ve Muhteşem Kurt, Karagöz Çiftlik Bekçisi. Aralık ayının son haftasında sahnelenecek oyunlar ve konuları şöyle; 



KUVAYİ MİLLİYE DESTANI

Kuvayi Milliye Destanı, işgal edilen tüm ülkelere ve ezilen halklara örnek olan ulusal kurtuluş savaşımızın anlatıldığı, edebi değeri en yüksek ve önemli eserlerden biridir. Bu benzersiz varoluş mücadelesi tarihsel karakterlerden öte kadınların, çocukların, köylülerin yani Anadolu insanının "kahramanlıkları”, yaşanmış öykülerden yola çıkılarak Nazım Hikmet’in eşsiz dizeleriyle destanlaşıyor. Şehir Tiyatroları, bağımsızlık ülküsüyle ölümsüzleşenlerin destanını dinamik bir kadro ve yeni biçim arayışıyla sahneye aktarıyor. Hakan Yavaş’ın yönettiği oyunda; Can Ertuğrul, Engin Akpınar, Seza Güneş, Derya Yıldırım, Ali Mert Yavuzcan, Irmak Örnek, A. Yağmur Ulusoy, Ömer Barış Bakova, Eraslan Sağlam, Nurseli Tırışkan, Emre Karaoğlu, Ada Demirer rol alıyor. Oyun 23 Aralık 2015-02 Ocak 2016 tarihleri arasında Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde seyirciyle buluşuyor.

ON İKİ ÖFKELİ ADAM

Sinema ve sahnede bir klasik olmayı başarmış On İki Öfkeli Adam, Şehir Tiyatroları’nda çağdaş bir rejiyle tekrar seyircinin beğenisine sunuluyor. Şüphelinin suçlu olduğunun genel kabul görüldüğü jüride, bir üye bu karara karşı çıkarsa ne olur? 12 jüri üyesi üzerinden adalet kavramını sorgulayan, Reginald Rose’un yazıp Arif Akkaya’nın yönettiği oyunda; Ahmet Özarslan, Ali Gökmen Altuğ, Burteçin Zoga, Enes Mazak, Gün Koper, Kutay Kırşehirlioğlu, Mehmet Avdan, Metin Çoban, Nihat Alpteki, Rahmi Elhan, Serdar Orçin, Yalçın Avşar ve Ezgi Sümer Yolcu rol alıyor. Oyun, 23 Aralık 2015-02 Ocak 2016 tarihleri arasında Fatih Reşat Nuri Sahnesi’nde.



ŞEKERPARE

19. yüzyıl İstanbul’u… Düzenbaz Komiser Ziver’in karakoluna tayin olan; kimine göre saf, kimine göre enayi Bekçi Cumali, Galata’nın "namlı” kızlarından Şekerpare’ye vurulur. İki kalp birbirini bulmuştur bulmasına ama Ziver’in Cumali için başka planları vardır. Halkımızın aşina olduğu sirto ve longalara sözler yazılarak müziklenen Türk Sineması’nın ünlü klasiği tiyatro sahnesinde… Yavuz Turgul’un yazdığı, Engin Alkan’ın uyarlayıp yönettiği oyunda Engin Alkan, Uğur Dilbaz, Dolunay Pircioğlu, Aybar Taştekin, Nurdan Gür, Pervin Bağdat, Zeynep Göktay Dilbaz, Zeynep Çelik Küreş, Yeşim Mazıcıoğlu, Ümit Bülent Dinçer, Yağmur Damcıoğlu, Aslı Menaz, Berfu Aydoğan, Cem Baza, Volkan Öztürk/Onur Demircan, Çağlar Ozan Aksu, Ercan Demirhan, Emre Çağrı Akbaba rol alıyor. Oyun; 24 Aralık 2015-02 Ocak 2016 tarihleri arasında Kağıthane Sadabad Sahnesi’nde. 

SON(SUZ) ÖYKÜ

Son(suz) Öykü, yirmi yıldır kapalı olan Masal Tiyatrosu’nu anlatıyor. İki kadın yıllardır kayıp bir metni aramakta... Dünü, bugünü ve geleceği sorgulamakta... Ve provalar sırasında ölen Nestor'un gizemli ölümünü… Jose Sanchis Sinisterra’nın yazdıgı, Arif Akkaya’nın yönettigi oyunda Aysegül İşsever ve Jülide Kural rol alıyor. Oyun, 23 Aralık 2015-02 Ocak 2016 tarihleri arasında Kadıköy Haldun Taner Sahnesi’nde.



OCAK

Ocak, 1960’lı yıllarda emekçi bir ailenin ekonomik güçlüklere ve geçim sıkıntısının getirdiği zorluklara rağmen bir arada durma çabasını anlatır. Anne, baba, çocuklar ve büyükanneden oluşan aile bireylerinin her biri farklı karakterlere ve hayallere sahiptir. Tüm sıkışmışlıklarına rağmen birbirlerine duydukları sevgi, diğer tüm yoksunluklarını unutturmaktadır. Sahnede bir yandan aileyi izlerken, diğer yandan 1960'ların İstanbul'unu, hayallerini, müziğini ve radyosunu da hatırlarız. Turgut Özakman’ın yazdığı Yıldırım Fikret Urağ’ın yönettiği oyunda; Aslı İçözü, Hakan Güner, Mahperi Mertoğlu, Cengiz Tangör, Erkan Sever, Mana Alkoy, Mehmet Soner Dinç rol alıyor. Oyun, 23 Aralık 2015-02 Ocak 2016 tarihleri arasında Üsküdar Musahipzade Celal Sahnesi’nde. 

CYRANO DE BERGERAC 

Edmond Rostand’ın yazdığı Cyrano de Bergerac, Mehmet Birkiye rejisiyle seyirciyle buluşuyor. Kılıç kullanması ve şairliğiyle hayranlık uyandıran Cyrano’nun tek kusuru, haddinden fazla büyük olan burnudur. Kendini son derece çirkin bulan Cyrano, kuzeni Roxane’a aşık olur, ne var ki Roxane, Cyrano’nun bölüğünden genç ve yakışıklı Christian’a aşıktır. 17. yüzyıl Fransa’da yaşamış şair ve silahşör Cyrano de Bergerac’ın hayatından esinlenen oyun, aşkı, kahramanlığı ve gururu anlatıyor. Oyunda; Gizem Akkuş, Doğan Altınel, Göksel Arslan, Şeyda Arslan, Musa Arslanali, Murat Bavli, Gülşah Bayar, Damla Cangül, Seda Çavdar, Özgür Dağ, Özgür Dereli, Gökhan Eğilmezbaş, Ada Alize Ertem, Tanju Girişken, Hakan Gümüş, Çiğdem Gürel, Lale Kabul, Cem Karakaya, Hüseyin Kefeli, Derya Keykubat, Ertan Kılıç, Asrın Gurur Kuyucak, Cem Uras, Okan Patırer, Yiğit Sertdemir, Emrah Derviş Soylu, Can Tarakçı, Ayşecan Tatari, Hasip Tuz, İbrahim Ulutaş, Emrah Can Yaylı, Aslı Beste Benian, Buğra Özgün, Ayla Özkan rol alıyor. Oyun, 24 Aralık 2015-02 Ocak 2016 tarihlerinde Ümraniye Sahnesi’nde seyircinin karşısına çıkacak.

İSTANBUL EFENDİSİ

Osmanlı’da Lale Devri’nin sonrasında dönemin baş kadısı İstanbul Efendisi’nin konağında geçen olayları dolantı komedyası üslubuyla ele alan İstanbul Efendisi, Osmanlı’nın kültürel ve etnik çeşitliliğine vurgu yaparak İstanbul folklorundan örnekleri modern bir anlatımla sergilemektedir. Kızına uygun bir damat adayı bulmak için yıldız fallarına bel bağlayan İstanbul Kadısı Savleti Efendi’nin başına gelenlerin müzikal bir anlatımla seyirciyle buluştuğu oyun, 24 Aralık 2015-02 Ocak 2016 tarihleri arasında Gaziosmanpaşa Sahnesi’nde seyirciyle buluşuyor. Musahipzade Celâl‘in yazdığı Engin Alkan’ın yönettiği oyunda; Tankut Yıldız, Zafer Kırşan, Volkan Ayhan, Hüseyin Tuncel, Emre Şen, Edip Tepeli, Çağatay Palabıyık, Direnç Dedeoğlu, Cihan Kurtaran, Serkan Bacak, Murat Üzen, Hamit Erentürk, Berna Adıgüzel, Zeynep Ceren Gedikali, Pınar Demiral, Selin Türkmen, Reyhan Karasu, Nazan Yatgın, Senem Oluz, Özge Midilli, Murat Güreç, Utku Akıncı, Kayahan Erdem, Gözde İpek Köse, Melisa Demirhan rol alıyor. 

ÇOCUK OYUNLARI

İKİ KOVA SU (7+ Yaş)

"Mutluluk Dağıtan Eskici" Köyün Bekçi’sinin Güneş ve Çiçek adında iki kızı vardır. Köyün zengini Altınkese ve Kunduracı ise Bekçi’ye rağmen, bu güzel kızlarla evlenmek ister. Fakat Kunduracı’nın yeni bir hayat kuracak parası, Altınkese’nin de işi dışında hiçbir şeye ayıracak zamanı yoktur. Bir gün köye gelen Eskici’nin kurduğu oyun sayesinde herkesin hayatı değişir. A.E. Gredianus’un yazıp Göksel Arslan’ın yönettiği oyunda Özgün Akaçça, Mert Aykul, Mehmet Soner Dinç, Yeşim Mazıcıoğlu, Aslı Menaz, Hasip Tuz rol alıyor. Oyun: 27 Aralık 2015 ve 03 Ocak 2016 tarihlerinde Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde.

BALON (7+ Yaş)

Balon, dünden bugüne sosyal hayatın siyahlarını ve beyazlarını bir balon metaforu ile seyirciye ulaştırıyor. Özellikle büyükşehirlerde sosyokültürel çeşitliliğin; bir mahalle ölçeğinde değerlendirildiğinde, yediden yetmişe yozlaşma sorunu ile karşı karşıya kalındığını apaçık görüyoruz.  Güzelliklerin gittikçe azaldığı mahalle hayatında, kötülüklerin ortaya çıkması, sorunların kartopu gibi büyümesi ve bununla beraber çözümsüz bir hal almasına sebep oluyor. Balonunu kötülükle şişiren Savaş için, hikâyemizin yaşandığı mahalle aranıp da bulunmayacak bir yer. Savaş, çocukların ve yetişkinlerin olumsuz davranışlarının hakim olduğu bu mahallede kendini çok mutlu hisseder. Balon adeta mahallenin nabzını ölçer, ne vakit kötülükler artıp, olumsuz durumlar meydana gelse, balon daha da büyür. Bir saatli bombanın patlamaya yaklaşması gibi balon da, her olumsuzlukta biraz daha büyür. Mahalledeki çocuklar oyunlarını doğru oynadıklarını ve çevrelerine zarar vermeden kimseyi üzmediklerini düşünürler. Yetişkinlerin çekişmeleri her geçen gün artar. Mahalle bakımsız bir hal alır. Ve bir gün mahalleye Savaş gelir… Murat Karahüseyinoğlu’nun yazdığı Murat Ozan’ın yönettiği oyunda, Arda Alpkıray, Tuğçe Açıkgöz, Berk Samur, Müge Çiçek, Nagehan Erbaşı, Hüseyin Kefeli, Çağlar, Polat, Eylül Soğukçay, Doğan Şirin, Nazan Yatgın Palabıyık rol alıyor. Oyun 27 Aralık 2015 ve 03 Ocak 2016 tarihlerinde Fatih Reşat Nuri Sahnesinde’nde. 

ÜZGÜN AĞAÇLAR ÜLKESİ  (5+ Yaş)

Gökçe Yaşar’ın yazıp, Yeşim Koçak ve Selin Türkmen’in yönettiği Üzgün Ağaçlar Ülkesi’nde tüm ağaçlar artık kocaman meyveler vermektedir. Kral da, yemeğe düşkün Kraliçe de  bu işten pek memnundur. Ama Büyücü’nün daha büyük meyveler yetiştirmek için hazırladığı iksirler, aslında bütün ağaçları hasta etmekte, kurutmaktadır. Prenses, ne yapsa da Kral babasına bunu anlatmayı başaramaz. Günün birinde Kraliçe de Prenses de iksirli meyvelerden yiyerek uykuya dalar. Şimdi Kral çok sevdiği kızı ve Kraliçe’sini uyandıracak bir çare bulmak zorundadır. Can Alibeyoğlu, Gülşah Bayar, Melisa Demirhan, Zeynep Ceren Gedikali, Buğra Can Ildırışık, Emre Karaoğlu, Okan Karaca, Can Tarakçı’nın rol aldığı oyun, 27 Aralık 2015 ve 03 Ocak 2016 tarihlerinde Kağıthane Sadabad Sahnesi’nde.

CİMRİ (7-77 Yaş) 

Cimri oyununda Harpagon, bin bir çeşit şapkası olan ve bu şapkaları herkesten sakınan cimri bir adamdır. Sahip olduğu hiçbir şeyi hiç kimseyle paylaşmak istemez. Bir gün kızı, oğlu ve uşağı Fleche ona bir oyun oynarlar. Harpagon'a hayatta sahip olabileceği en değerli hazinenin bir insanı sevmek olduğunu gösterirler. Moliere’in Cimri adlı eserinden Zerrin Akdenizli’nin uyarlayıp Seza Güneş’in yönettiği oyunda Emrah Derviş Soylu, Okan Patırer, Ömer Barış Bakova, Pınar Demiral, Zeynep Özyağcılar rol alıyor. Oyun, 27 Aralık 2015 ve 03 Ocak 2016 tarihlerinde Kadıköy Haldun Taner Sahnesi’nde.

DEFİNE ADASI (7+ Yaş)

Robert Louis Stevenson’ın eserinden Molcom Morgan’ın uyarladığı Cem Karakaya’nın yönettiği Define Adası’nda efsanevi korsan Kaptan Flint’in sakladığı define haritasını bulan Jim Hawkins ve o haritayı ele geçirmek için onun peşine düşen Uzun John Silver ve Kaptan Flint’in eski tayfalarının hikâyesi anlatılıyor. Direnç Dedeoğlu, Gülce Çakır, Alp Tuğhan Taş, Ayşem Yağmur Ulusoy, Barış Çağatay Çakıroğlu, Tanju Girişken, Şirin Kılavuz, Çağatay Palabıyık, Ahhan Şener, Selim Can Yalçın, Pelin Budak, Dilay Taşkaya, Seda Çavdar, Gizem Akkuş, Asrın Gurur Kuyucak, Şeyda Aslan, Derya Keykubat, Reyhan Karasu’nun rol aldığı oyun, 27 Aralık 2015 ve 03 Ocak 2016 tarihlerinde Üsküdar Musahipzade Celal Sahnesi’nde. 

PALYAÇO PRENS (3+ Yaş)

Palçayo prens, çocukların hayal dünyalarının masal olgusu ile beslenmesi için kurguladığımız bir oyun. Kahramanlar, olaylar, olup biten her şey bir masal. Tiyatro, bu masalın onlara anlatılabilmesi için kullandığımız araçlardan sadece biri. Günümüzde prensler, prensesler yok ama masalımızda onlara ait gördüğümüz tüm duygular hala var. Şefkat-acımasızlık, iyilik-kötülük, mutluluk-mutsuzlu… En önemlisi sevgi… O hep vardı, hala var. Palyaço prens sevgiyi renklerle anlatan bir oyun. Turgay Yıldız’ın yazıp Süeda Çil’in yönettiği oyunda Aslı Şahin, Aybar Taştekin, Ayşecan Tatari, Cem Baza, Deniz Yeşil Mavi, Edip Tepeli, Gürkan Başbuğ, Hakan Gümüş, Hazal Uprak, Musa Arslanali ve Özgür Dağ rol alıyor. Oyun: 27 Aralık 2015 ve 03 Ocak 2016  tarihlerinde Ümraniye Sahnesi’nde.

HARİKALAR MUTFAĞI (7 + Yaş)

Haluk Işık ve Ege Işık’ın yazdığı Uğur Arda Aydın’ın yönettiği Harikalar Mutfağı’nda Papatya Sokağı'nda lokantaları olan iki aşçı Gümüşkepçe ve Kırıkçatal'ın yemek pişirme macerası anlatılıyor. Oyunun önemli kahramanları, kedi Yorgunpençe, fare Kazmadiş ve bayan Gülücük’tür. Oyunda ustalığın, bir işi yaparken gösterilen özen, sevgi ve dikkatle ortaya çıkabileceği düşüncesi işleniyor. Özgür Dereli, Ertan Kılıç, Berfu Aydoğan, Gözde İpek Köse, Nilay Bağ’ın rol aldığı oyun; 27 Aralık 2015 ve 03 Ocak 2016 tarihlerinde Gaziosmanpaşa Sahnesi’nde.

ÜÇ KARDEŞ VE MUHTEŞEM KURT (3+ Yaş)

Üç Kardeş ve Muhteşem Kurt, çocuk seyirci için oldukça eğlenceli bir el kuklası oyunu. Oyun, üç afacan kardeşin, yaramazlıklarını ve herkesin korktuğu Muhteşem Kurt ile tanışıp arkadaş olmalarını, mümkün olduğunca yalın biçimde, çocukların gözünden anlatıyor. Okan Karaca’nın yazıp yönettiği oyunda; Okan Karaca, Okan Patırer, Betül Kızılok, Pınar Aygün rol alıyor. Oyun, 24 Aralık 2015 tarihinde Kağıthane Küçük Kemal Çocuk
Tiyatrosu Sahnesi’nde.

KARAGÖZ ÇİFTLİK BEKÇİSİ (3+ Yaş)

Karagöz uzun zamandır işsizdir ve iş aramaktadır. Sonunda kendisine bir çiftlikte iş bulur. İşi hayvanların bakımını yapmaktır. Ama ortada bir sorun vardır. Karagöz, hayvanları tanımamaktadır. Özgür Atkın’ın yazıp, yönettiği oyunda İrem Erkaya, Elyasa Çağlar Evkaya, Lale Kabul, Tankut Yıldız rol alıyor. Oyun; 24 Aralık 2015 tarihinde Gaziosmanpaşa Ferih Egemen Çocuk Tiyatrosu’nda.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI