radyobir
radyobir

Şifre unutma sorunu çözüldü

Uzmanların şifre unutma sorununu çözdüğü iddiasıyla geliştirdikleri yeni teknoloji, PeerJ dergisinde salı günü tanıtıldı. Teknoloji insanın yüz tanıma özeliğine dayanıyor.

26 Haziran 2014 08:49 | Kategori: Sağlık

Psikoloji alanında yapılan çok sayıda araştırma, tanıdık ve yabancı insanları algılamakta ciddi fark olduğunu gösterdi. İnsan tanıdık bir simayı çok fazla çaba sarf etmeden, hatta görüntü çok net ve belirgin olmadığında bile binlerce yüz arasında tanıyabiliyor. Yabancı bir yüzü ise tam aksine, belleğinde tutamıyor: aynı yabancı kişiye ait farklı resimler genel olarak farklı yabancı kişilere ait olarak algılanıyor. Bilim insanları tarafından önerilen FaceLock teknolojisi, yeni tip kimlik doğrulama olgusu yaratmak için bu özellikleri kullanıyor.
Bireysel, kişiye özel bir "kilit” geliştirmek için insanın farklı fotoğraflar arasında tanıdık simaları tanıma özelliğinin kullanılması düşünülüyor. Böylece, verilen yüzler arasında belirli yüzleri tanıyacak olan kişiye erişim sağlanırken yüzleri tanıyamayana sağlanmayacak.
Kullanıcı, sisteme kayıt yaptırmak için sadece kendisinin tanıdığı ve başkaların tanımadığı yüzlerden bir grup oluşturacak. Örneğin; sevdiği müzisyen, sporcu v.b. hatta simalar kombine edilerek sadece tek bir kişinin tanıdığı simalar grubu bile oluşturulabilecek. Yüzlerin tanınması, Facelock’un anahtarı konumunda olacak.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI