radyobir
radyobir

SINIRI KAPATTIK

Suriye'nin kuzeyindeki Kobani bölgesinden iki gün içinde 100 bini aşkın kişinin Şanlıurfa'nın Suruç ilçesine giriş yapması üzerine Türkiye, Suriye sınır kapılarının bir kısmını kapattı.

22 Eylül 2014 14:37 | Kategori: Yaşam

Sınırdaki çoğu Kürt olan Kobanililerle dayanışmak amacıyla Türkiye'nin farklı bölgelerinden Suruç'a giden göstericiler ile güvenlik güçleri arasında dün çatışma yaşandığı, taş attan bazı göstericilere karşı biber gazı ve tazyikli su kullanıldığı belirtiliyor.
Olay yerindeki BBC muhabiri Mark Lowen, bazı göstericilerin IŞİD'e karşı savaşmak ve Kobani'yi savunmak amacıyla Suriye'ye geçmeye teşebbüs ettiği, güvenlik güçlerinin ise bunu engellemeye çalıştığını belirtiyor.
Irak Şam İslam Devleti (IŞİD)'in ilerlemesi üzerine bölge halkı Kobani'yi terk ediyor.
Türkiye sınırda bekleyenlerin girmesi için Cuma günü Suriye ile sınırın 30 kilometrelik bir bölümünü açarak Kobani'den kaçan Suriyelilerin girişine izin vermişti.
Fakat Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, bu sabah itibariyle dokuz geçiş noktasından sadece ikisinin açık bırakıldığını belirtti.
Yeni gelenlerin çoğu AFAD tarafından bölgedeki okullara yerleştiriliyor.
Son göç dalgasından önce, Suriye'de üç buçuk yıldır devam eden iç savaştan kaçan 1,6 milyona yakın Suriyeli mülteci Türkiye'ye giriş yapmıştı.

'İki günde 100 bin mülteci'

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, IŞİD teröründen kaçan, Türkiye'ye sınır olan Suriye'nin kuzeyindeki Kobani bölgesinden iki gün içinde 100 bini aşkın kişinin Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinden Türkiye'ye giriş yaptığını açıkladı.
Suriye'den Türkiye'ye kaçan göçmenlerin şimdiye kadar görülmemiş bir biçimde arttığını belirten BM Komiserliği Türkiye Temsilcisi Carol Batchelor, "Son üç buçuk yıldır iki günde 100 bin kişinin sınıra akın edip Türkiye'ye girdiğine tanık olmamıştık" dedi.
BM yetkilisi, bu sayının nerede son bulacağını kestiremediklerini söyledi.
IŞİD'in Kürtlerin çoğunlukta olduğu Kobani'ye yaklaştığı ve son günlerde onlarca köyü ele geçirdiği belirtiliyor.
Ancak IŞİD'e karşı savaşan YPG güçleri, köylerin güvenlik tedbiri olarak boşaltıldığını ifade ediyor.
Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, geçen hafta Salı günü başlayan IŞİD saldırısının ardından militanların dün itibariyle Kobani'ye 10 km mesafeye kadar ilerlediğini belirtti.

ABD'den yerel güçlere destek sözü

IŞİD'in saldırılarda tank da dahil olmak üzere ağır silah kullandığı belirtiliyor.
ABD, Irak ve Suriye'de geniş toprakları ele geçiren IŞİD'e karşı saldırı düzenleneceğini belirtmesine rağmen bugüne kadar sadece Irak'ta hava saldırılarında bulundu.
Eski İngiltere Başbakanı Tony Blair, hava saldırılarının tek başına yeterli olmayabileceğini belirterek "Gerektiğinde özel tim kullanımını reddetmemeliyiz" dedi.
ABD Başkanı Barack Obama ise IŞİD'e karşı kara harekatını reddetmiş, onun yerine yerel güçlerin silahlandırılması ve eğitilmesi sözü vermişti.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI