radyobir
radyobir

Sırbistan'da şaibeli seçimin galibi iktidar partisi

Sırbistan Devlet Seçim Komisyonu (RIK), ülkede pazar günü yapılan erken genel seçimi, Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic'in desteklediği ve 2012'den bu yana iktidarda olan Sırp İlerleme Partisi (SNS) öncülüğündeki "Aleksandar Vucic-Sırbistan durmamalı" ittifakının kazandığını açıkladı.

19 Aralık 2023 07:06 | Güncelleme :19 Aralık 2023 08:03 | Kategori: Avrupa

RIK Başkanı Vladimir Dimitrijevic, başkent Belgrad'da düzenlediği basın toplantısında, resmi olmayan sonuçları kamuoyu ile paylaşarak, oyların yüzde 96'sının sayıldığını belirtti.

Dimitrijevic, Cumhurbaşkanı Vucic'in desteklediği ve 2012'den bu yana iktidarda olan SNS öncülüğündeki "Aleksandar Vucic-Sırbistan durmamalı" ittifakının oyların yüzde 46'sını alarak seçimi önde tamamladığını söyledi.

Muhalefet kanadı partilerinin oluşturduğu "Sırbistan şiddete karşı" ittifakının oyların yüzde 23'ünü alarak 2'nci sırada yer aldığını aktaran Dimitrijevic, Sırbistan Sosyalist Partisi'nin (SPS) de oyların yüzde 6'sını aldığını ifade etti.

Dimitrijevic, seçimlerin uygulanma biçimine ilişkin yapılan itirazların reddedildiğini söyledi.

RIK verilerine göre, "Aleksandar Vucic-Sırbistan durmamalı" ittifakının 250 sandalyeli ulusal mecliste 128 sandalye kazandığı ve yeni hükümeti tek başına kurabileceği belirtiliyor.

Muhalefet protesto düzenledi

Bu arada, basın toplantısından önce, Sırbistan'daki seçim sonuçlarına itiraz eden muhalefet partilerinin çağrısı üzerine RIK binası önünde yüzlerce kişi toplandı.

"Sırbistan şiddete karşı" isimli ittifakla yarışan muhalefet partileri, seçimde "usulsüzlük" yapıldığını, Bosna Hersek'in iki entitesinden biri olan Sırp Cumhuriyeti'nden (RS) otobüslerle başkent Belgrad'a getirilen çok sayıda kişinin "yasa dışı" oy kullandığını ileri sürdü.

Pazar günkü seçimlerde halk, ulusal meclisin yanı sıra Voyvodina Özerk Bölgesi'nin 120 sandalyeli meclisi ile ülke genelindeki şehir ve ilçelerin belediye meclislerinin yeni üyelerini de belirledi.

AGİT'ten Sırbistan'da pazar günü gerçekleşen seçimlere ilişkin açıklama

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), Sırbistan'da pazar günü yapılan erken genel seçimde, oy satın alma, oylama gizliliğinin ihlali ve grup halinde oylama gibi birçok usul eksikliğinin gözlemlendiğini belirtti.

Sırbistan'da 17 Aralık'ta gerçekleşen erken genel ve yerel seçimlere gözlemci olarak katılan AGİT, AGİT Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Ofisi (ODIHR), AGİT Parlamenter Asamblesi (AGİT-PA), Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) ve Avrupa Parlamentosu, gözlemcilerin seçim günü kaydettiklerine ilişkin açıklama yayımladı.

Açıklamada, uluslararası gözlemcilerin Sırbistan'daki seçimlerde kamu kaynaklarının kötüye kullanılması, resmi faaliyetler ve seçim kampanyaları arasında bir ayrım yapılmaması ve oy satın alma gibi birçok vakayı kayıt altına aldıkları ifade edildi.

Sırbistan'da 6,5 milyondan fazla kayıtlı seçmenin bulunduğu belirtilen açıklamada, "Seçim günü genel olarak sorunsuz geçti ancak aşırı kalabalıklaşma, oylama gizliliğinin ihlali ve grup halinde oylama gibi birtakım usul eksiklikleri gözlemlendi. Aday olmamasına rağmen, Cumhurbaşkanının seçimlerdeki belirleyici katılımı desteklediği partiye haksız bir avantaj sağladı." ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, seçmenler üzerinde baskı ve iktidardaki Sırp İlerleme Partisi'nin (SNS) sistematik avantajlarının seçim sürecine zarar verdiği kaydedildi.

Seçmenin siyasi alternatiflerinin bulunduğuna işaret edilen açıklamada, bu durumun iktidar partisinin "ezici üstünlüğü" nedeniyle gölgelendiği de aktarıldı.

Açıklamada, Sırbistan'daki seçimlerde 45 ülkeden toplam 361 gözlemcinin görev aldığı bilgisi de paylaşıldı.

Bu arada, resmi olmayan sonuçlara göre, seçimi, Vucic'in desteklediği ve 2012'den bu yana iktidarda olan SNS öncülüğündeki "Aleksandar Vucic-Sırbistan durmamalı" ittifakı önde tamamladı.

Sırbistan'daki seçimde "usulsüzlük" yapıldığını savunan muhalefet ise Bosna Hersek'in iki entitesinden biri olan Sırp Cumhuriyeti'nden (RS) otobüslerle başkent Belgrad'a getirilen çok sayıda kişinin "yasa dışı" oy kullandığını ileri sürerek, başkent Belgrad'da gösteri düzenledi.

Almanya, Sırbistan seçimlerine ilişkin iddiaları AB adayı bir ülke için kabul edilemez buluyor

Almanya'nın Sırbistan'da yapılan seçimlere ilişkin bazı iddiaları AB adayı bir ülke için kabul edilemez bulduğu bildirildi.

Dışişleri Bakanlığı'nın X sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, "Sırbistan'da seçimler yapıldı. Ancak Avrupa Güvenlik ve İş Birliği Teşkilatı (AGİT) kamu kaynaklarının kötüye kullanıldığını, seçmenlerin sindirildiğini ve oy satın alma vakalarının yaşandığını bildirmiştir. Bu durum AB adayı statüsündeki bir ülke için kabul edilemez." ifadelerine yer verildi.

Sırbistan'da önceki gün düzenlenen genel ve yerel seçim sonuçlarına itiraz eden muhalefet partileri, başkent Belgrad'da gösteri yapmıştı.

Seçimde "Sırbistan şiddete karşı" isimli ittifakla yarışan muhalefet partilerinin çağrısı üzerine, yüzlerce kişi başkentte Devlet Seçim Komisyonu binası önünde toplanmıştı.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI