radyobir
radyobir

Turistler Bolşoy Tiyatro'sunu gezebilecek

Bundan 2 yıl önce 6 yıllık rekonstrüksyon çalışmalarından sonra Bolşoy Tiyatrosu'nun tarihi sahnesi açıldı.

23 Ağustos 2014 20:33 | Güncelleme :23 Ağustos 2014 20:37 | Kategori: Opera ve Bale

Çok geçmeden kulisleri arkasına geziler de yapılmaya başladı. Önceleri bu geziler seyrekti ve yalnız emekliler için düzenlenirdi. Bugün ise, Rusya’nın en ünlü opera ve bale sahnesini ziyeret etmeye karar veren kentliler ile turistler, tiyatro gişelerinde veya özel seyahat acentalarında serbest olarak tur satın alabilecek. Ziyaretçiler, ünlü Bolşoy Tiyatrosunun merdivenleri, salon ve fuayelerinde gezinme olanağına sahipler. Restorasyon sonuçlarını şahsen kontrol edebilcek, tarihi iç dekorların ortamında resimler çekebilecek.
Grupların terkibi sınırlı, 15 kişiden fazla olmaz. Bunun nedeni kolayca anlatılabilir. Büyük sayıda insanların toplanması, prova ve temsil hazırlık çalışmalarına engel olabilecek. Bu yüzden ziyaretçiler çok sessizce yer değiştirir. Herkes, salondaki en pahalı yerlerden biri olan parterin birinci sırasında sessizlik içinde oturabilir. Buradan tüm sahneyi görmek olası. Birinci sıradan onu yalnız küçük bir ara ve orkestra çukuru ayırt eder. Tiyatronun günlük hayatı hayran kalan ziyaretçilerin gözleri önüne serilir. Üstelik geziye, rehberin tiyatro tarihi, sırları, son restorasyon sırasında Bolşoy Tiyatrosuna iade edilen efsanevi akustiğine ilişkin ilginç hikayesi eşlik eder.
Seyirci salonu unutulmaz bir izlenim bırakıyor. Yarı karanlıkta muhteşem avizenin kristalleri ve galerilerin yaldızlı süsleri parlıyor. Fuayede rehberler mükemmel döşemeye dikkat çekiyor. Döşeme, XIX yüzyılda olduğu gibi Alman levhasıyla kaplı. Levhayı, tiyatronun kurulduğu dönemde mevcut aynı işletme üretiyor. Ziyaretçilere, kulağa tuhaf gelen "yuvarlak” adlandırılan kare salon gösterilecek. Bunun nedeni tavanın şekli. Kaydetmek gerek ki, önceleri buranın girişi yalnız devletin birinci şahısları için açıktı.
Altı katlı evin yüksekliğinde olan ve artık ün kazanmış olan yer altı salonu ziyaretçilerde büyük ilgi yaratıyor. Rekonstrüksyondan önce Bolşoy Tiyatrosunda böyle salon yoktu. Salon, Tiyatro meydanı altında bulunuyor ve içine 330 kişi alabiliyor. Gündüzleri salonda orkastra ve koronun provaları geçiyor, akşam ise oda müziği konserleri yapılıyor.
Bazılarının kaydettiklerine göre, Bolşoy Tiyatrosunu gezmiyenler Rus tiyatro sanatının ne olduğunu bilemezmiş. Belki de asıl bunun içindir ki, ülkenin ana sahnesinin yönetimi, turist gruplarının kulis arkasına ulaşmalarına izin vererek Rus opera ve bale sanatlının kutsal yerini yakından tanıma olanağını sağlamaya karar verdi.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI