radyobir
radyobir

TÜRKİYE'YE TEŞEKKÜR

Dünya Uygur Kongresi Genel Başkan Yardımcısı Tümtürk, "Türkiye Cumhuriyeti devletinin Doğu Türkistanlıların hamisi ve sahibi olduğu tescillenmiştir" dedi.

07 Ağustos 2014 09:30 | Kategori: Türk Dünyası

Dünya Uygur Kongresi Genel Başkan Yardımcılığı ve Türkiye Doğu Türkistan Kültür-Dayanışma Derneği Genel Başkanlığı görevlerini yürüten Seyit Tümtürk, Sincan Uygur Özerk Bölgesi olarak da bilinen Doğu Türkistan'da son dönemde yaşanan ve çok sayıda Uygur Türkünün hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan gelişmelere ilişkin değerlendirmede bulundu.
Doğu Türkistan'da yaşanan olayların, Çin yönetiminin ramazan oruç tutulmasını yasaklamasıyla ve Çin güvenlik güçlerinin Uygur kadınlarının ibadet ettikleri mekana baskın düzenleyerek 30'a yakınını öldürmesi sonrasında tırmandığını ifade eden Tümtürk, "Çin yönetiminin baskıcı tutumunu eleştirerek, Müslümanların yaşadığı coğrafyada orucun yasaklanması gibi bir uygulamanın dünyada eşi ve benzeri olmadığını" söyledi.
"Çin yönetiminin ramazan orucunu yasaklayarak Doğu Türkistanlıları tahrik ettiği" görüşünü dile getiren Tümtürk şöyle devam etti:
"Doğu Türkistanlılar bütün bu tahrike rağmen itidal, sabır ve sükunetle ramazanın barış içinde geçmesi için bütün o ağır şartlara, cezai müeyyidelere rağmen oruç ibadetini yerini getirebilenler yerine getirdi ve adeta dört gözle ramazan bayramını beklediler ancak arefe günü Çin ikinci provokasyonunu sergiledi. Kaşgar iline bağlı Yarkent ilçesinin İlişku bölgesinde hanımlar toplu halde ibadetlerini yerine getirdikleri bir mekanda Çin askerleri operasyon düzenleyerek 'izinsiz dini ibadet gerçekleştirildi' ya da 'kanunsuz dini vecibeler yerine getirildi' bahanesi ile orada bir operasyon yaptı ve 30'a yakın Müslüman Doğu Türkistanlı kadını şehit etti. Bu ikinci operasyon maalesef yine itidal ve sabırla geçiştirilemedi çünkü bu artık bıçağın kemiğe dayandığı ve artık Doğu Türkistan Müslümanlarının patlama noktasında infialle karşılık verdikleri bir durumdu."
"Yarkent ilçesine bağlı üç köyde, halkın Çin'in katliamlarını durdurmak ve ibadetlerini özgürce yapabilmek maksadıyla sokağa dökülerek demokratik tepkisini ortaya koyduğunu" ifade eden Tümtürk, "Çin, protesto eylemi yapan bu halkı 'terör faaliyeti gerçekleştirdiler' ve 'devlete karşı isyan ettiler' bahanesiyle masum sivil halka kurşun yağdırarak yüzlerce Doğu Türkistanlı sivili katletti. Bayramın birinci günü Doğu Türkistanlılar adeta bayramı bir cehennem havasında yaşadılar. Çin yönetimi, Doğu Türkistanlılara bayramı zehir etti" diye konuştu.

"Bölgede sıkıyönetim ilan edildi"

"Bölgede tam bir sansür ve sıkı yönetim ilan edildiği için" katliamlarda hayatını kaybedenlerle ilgili net bir sayı söyleyemediklerini belirten Tümtürk, "ancak haber alabildikleri kadarıyla hayatının kaybeden Uygur sayısının binlerle ifade edildiğini" söyledi.
Çin'in bu tutumunu şiddetle kınadıklarını dile getiren Tümtürk, "Bölgede sıkıyönetim ilan edildi, giriş-çıkış yasak, cep telefonu, internet ve sosyal iletişim araçlarının tamamı şu anda bloke edilmiş durumda. Fakat bilgi kırıntıları, sızan bilgiler bize orada hala operasyonların devam ettiğini haber veriyor. Biz o bölgeye derhal bağımsız gözlemcilerin gönderilerek katliamın boyutunun açıklanması ve orada bağımsız gözlemcilerin araştırma yapmasına imkan tanınmasını talep ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI