radyobir
radyobir

Üç İran bankasının gözü Türkiye'de

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, İran'dan Bank Pasargad, Saman Bank ve Parsian Bank'ın Türkiye'de faaliyette bulunma konusunda niyet ortaya koyduğunu ve buna yönelik görüşmelerin devam ettiğini açıkladı.

08 Kasım 2016 06:21 | Kategori: Ekonomi

İran'la yılbaşında yürürlüğe giren Tercihli Ticaret Anlaşması, bankacılıkta yeni yatırımların yolunu açtı. İran temaslarının ardından basın mensuplarıyla bir araya gelen Zeybekci de, İran'ın ikinci büyük bankası Bank Pasargad ve İran'da ilk internet bankacılığı hizmetini başlatan Saman Bank dahil üç İran bankasının Türkiye'de faaliyette bulunmak istediğini belirtti.

"HENÜZ BDDK'YA BİR BAŞVURUSU YOK!.."

Zeybekci şunları söyledi: "Bank Pasargad, Saman Bank ve Parsian Bank, Türkiye'de faaliyette bulunma konusunda niyet ortaya koydu. Buna yönelik görüşmeler devam ediyor. Ancak bu üç İranlı banka, hala BDDK nezdinde resmi nitelikte bir başvuruda bulunmadı. İranlı bankaların da bu kapsamdaki sermaye ve diğer benzer kriterleri yerine getirmeleri halinde ülkemiz bankacılık alanında faaliyet göstermelerinin önünde bir engel bulunmuyor."

İki ülke arasındaki ticarette milli para birimlerinin kullanılması yönündeki görüşmelerin devam ettiğini aktaran Zeybekci, "Anlaşma sağlanması durumunda Türkiye İran'dan aldığı doğalgaz için Türk lirası üzerinden ödeme yapabilir. Bu tutara karşılık İran da Türkiye'den müteahhitlik veya farklı hizmetler alabilir" dedi.

Türkiye'nin İran'dan aldığı petrol için ödemelerin bir kısmını Türk lirası ile yaptığını, tamamen bu sisteme geçilmesi için tarih belirlendiğini aktaran Zeybekci, görüşmelerde İran ile Tercihli Ticaret Anlaşması kapsamındaki ürün sayısının her iki ülke için 200'e çıkarılmasının da önerildiğini kaydetti. Zeybekci, İran ile karşılıklı dış ticaretin iki yılda yüzde 50'ye yakın gerilediğine de dikkati çekti.

İran ile ihracat tavanının yükseltilmesine sıcak baktıklarını ifade eden Zeybekci, Türkiye'nin İran'a makine, yan sanayi, tekstil ve beyaz eşya ihracatı yaptığını ancak vergilerin çok yüksek olduğunu anlattı.

‘S&P'NİN TÜRKİYE KARARINI DÜZELTME OLARAK GÖRÜYORUM'

Ekonomi Bakanı Zeybekci, Standard and Poor's'un (S&P) Türkiye ekonomisinin görünümü negatiften durağana çevirdiğinin hatırlatılması üzerine, şunları kaydetti: "Not düşürmeleri gerekçesi olmayan bir şeydi. Türkiye'nin yaşadığı stres testini gördüler. 20 barlık bir sistemin, 30 bar yerine 300 barla test edildiğini ve bir şey olmadığını gördükten, başka enstrümanlar ve ülkelerle kıyasladıktan sonra Türkiye'nin fazla göze battığını gördüler. Standard and Poor's'un bu kararını, düzeltme olarak görüyorum."

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI