radyobir
radyobir

Ukrayna, çatışma sona ermeden NATO'ya katılamaz

Litvanya Devlet Başkanı Nauseda, Ukrayna'nın topraklarındaki silahlı çatışma sona ermeden önce bu ülkenin NATO'ya katılamayacağını belirtti.

01 Mayıs 2023 08:21 | Kategori: Avrupa

Litvanya Devlet Başkanı Gitanas Nauseda, İtalyan La Repubblica gazetesine demecinde Ukrayna’nın topraklarındaki silahlı çatışma sona ermeden önce bu ülkenin NATO’ya katılamayacağını söyledi.

Nauseda, "Bu çok zor olurdu. Biz bunun farkındayız ve Ukraynalılar da bunu biliyor. Pratik aşamaya geçmeliyiz, çatışma sona erdiğinde nasıl hareket edeceğimize dair aşamaları ve formülleri belirlemeliyiz” diye konuştu.

Litvanya lideri aynı zamanda yaklaşan NATO zirvesinin, Ukrayna’nın İttifaka katılması ile ilgili bir yol haritasının geliştirilmesine imkan sağlayacağını umduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

"Samimi olarak söylüyorum, Vilnius'ta bu en zor madde olacak. Litvanya iddialı bir gündem için bastırıyor, ancak bazı ülkeler hala (Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir) Zelenskiy'e bu konuda yüksek sesle sinyal vermekten çekiniyor.”

NATO’nun eski ‘açık kapı’ formülünün üstesinden gelmesi gerektiğine dikkat çeken Nauseda, "NATO'nun kapılarının herkese açık olduğunu biliyoruz, ancak elimizde bunları kullanmaya yönelik pratik algoritmalar yok, bu nedenle Ukrayna'ya, ittifakta beklendiğine ve güvenlik sisteminin bir parçası olabileceğine dair sinyaller göndermeliyiz” ifadelerini kullandı.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI