radyobir
radyobir

Ukrayna'da savaştırmak için insan kaçakçılığı

Küba Dışişleri Bakanlığı, bazı ülke vatandaşlarını Ukrayna'da Rusya saflarında savaştırmak için faaliyet gösteren bir insan kaçakçılığı çetesini ortaya çıkardığını duyurdu.

06 Eylül 2023 11:30 | Kategori: Latin Amerika

Bakanlık, Rusya’da ve Küba’da yaşayan bazı Kübalıların "Ukrayna’da savaşan askeri birliklerin bir parçası haline getirildiğini” aktardı.

Rusya’nın yakın müttefiki olan Küba hükümeti, açıklamasında savaşta taraf olmadıklarını vurguladı.

Açıklamaya Rusya’dan bir yanıt gelmedi.

Küba Dışişleri Bakanlığı, söz konusu çetenin arkasında kimin olduğuna yönelik soruları yanıtsız bıraktı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’daki ağır kayıpların ardından Ağustos ayında asker sayısının artırılmasını emretmişti.

Rus gazetesi Ryazan Gazette’e göre bu emrin ardından Rusya’da yaşayan bazı Kübalılar Rusya vatandaşlığı vaadi karşılığında Ukrayna’da savaşan birliklere katıldı.

Ukrayna’da Rus birlikleri yanında savaşmak için eğitim alan bir grup Sırp vatandaşına ait olduğu öne sürülen görüntüler de daha önce paylaşılmıştı.

Küba Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada,

"Küba tarihsel olarak paralı asker kullanımına kesin bir şekilde karşıdır. Küba vatandaşlarını hangi ülkede olursa olsun silah altına almak için faaliyet gösteren insan kaçakçılarına karşı kararlı mücadelemiz sürecek.” denildi.

Bu, son dönemde Rusya ile ticaret bağlarını güçlendiren Küba için sıra dışı bir açıklama oldu.

Küba ve Rusya’nın savunma bakanları iki ay önce Moskova’da bir araya gelmiş, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da Nisan’da Küba’yı ziyaret etmişti.

1959’daki Küba Devrimi’nin ardından ülke, Sovyetler Birliği’nin sıkı bir müttefiki olmuştu.

Yakın ilişkiler Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra da sürmüştü.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI