radyobir
radyobir

Unabomber hayranından FBI'a "toplu katliam" tehdidi

52 yaşındaki Mark William Anten, mezun olduğu sınıfta bir sonraki Unabomber olma ihtimali en yüksek kişi seçildiğini iddia etti.

25 Aralık 2023 07:46 | Güncelleme :25 Aralık 2023 18:48 | Kategori: ABD

Unabomber lakaplı eylemciye takıntılı olduğu anlaşılan adam Los Angeles'taki FBI ofisini havaya uçurmakla tehdit ettiği için tutuklandı.

ABD'nin Kaliforniya eyaletindeki Sun Valley'de yaşayan 52 yaşındaki Mark William Anten, temmuzdan bu yana FBI'ın Los Angeles Saha Ofisi'ni bombalayacağı uyarısı da dahil olmak üzere büroya birçok tehdit e-postası göndermekle suçlanıyor.

İddiaya göre e-postalardan bazılarında imza olarak kötü şöhretli Unabomber'ı kullanmış.

Kaliforniya Merkez Bölgesi ABD Savcılığı'nın yaptığı basın açıklamasında, Anten'in 2 Kasım'da FBI ajanlarına e-posta gönderdiği ve mezun olduğu sınıfta bir sonraki Unabomber olma ihtimali en yüksek kişi seçildiğini iddia ettiği belirtildi.

Anten'in, üç kişinin ölümüne ve 23 kişinin de yaralanmasına yol açan bombalı eylemi gerçekleştirerek 17 yıl boyunca Amerika'da terör estiren Ted Kaczynski'yle kendisi arasındaki benzerlikleri sıralamaya devam ettiği bildirildi.

Anten ayrıca e-postasında ajanlara Kaczynski gibi bir manifesto üzerinde çalıştığını söyleyerek "Unabomber" imzasını kullanmış.

E-postayı aldıktan sonra, FBI ajanları o ayın ilerleyen günlerinde Anten'in evine gitmiş ve iddiaya göre Anten mesajları gönderdiğini itiraf etti.

Suçlama dilekçesine göre, kendisine mesajları durdurması söylendi ancak iletişim devam etti ve arttı.

5 Aralık'ta şüphelinin FBI ajanlarına bir dizi gözdağı e-postası göndererek Los Angeles saha ofisini "Unabomb gibi bombalamakla" tehdit ettiği iddia ediliyor.

Savcılar, Anten'in ertesi gün "toplu katliam" tehdidinde bulunduğu bir e-posta daha gönderdiğini söylüyor.

E-postada "Toplu katliam yapabilirim. Aslında, bu sizin eylemleriniz sayesinde gayet anlaşılır olur" yazıyordu.

E-posta "SuperMax yani Ölüm" diye imzalanmış; bunun Kaczynski'nin hayatının son 20 yılını geçirdiği federal hapishaneye bir gönderme olduğu açık.

Savcılara göre bir başka e-postada da Google'da "kirli bomba nasıl yapılır" yazılı arama görüntüsü yer alıyordu.

Aynı gün, Anten'in Los Angeles'taki saha ofisini ziyaret ettiği ve bunun güvenlik kameralarına yansıdığı, daha sonrasındaysa ajanlara oraya geldiğine dair alaycı bir e-posta gönderdiği iddia edildi.

Anten 21 Kasım Perşembe sabahı evinde gözaltına alındı ve eyaletler arası iletişim yoluyla tehditte bulunmaktan federal dava açıldı.

O sabah Los Angeles şehir merkezindeki mahkemeye çıkarıldı ve burada kefalet hakkı olmadan tutuklanmasına karar verildi.

Suçlu bulunması halinde federal hapishanede 5 yıla kadar tutuklu kalabilir ve 11 Ocak'ta mahkemeye çıkması planlanıyor.

Söylenene göre Anten'in eylemi, Kaczynski'nin haziranda federal hapishanede intihar ederek ölmesinden kısa bir süre sonra başlamış.

81 yaşındaki Kaczynski, 1978'le 1995 arasında en az 16 bombalama eylemi gerçekleştirdiğinden ömür boyu hapis cezasına çarptırıldığı 1998'ten bu yana Colorado'daki federal Supermax hapishanesinde tutuluyordu.

Sağlık sorunları nedeniyle 2021'de Kuzey Carolina Butner'daki Federal Tıp Merkezine nakledilmiş ve haziranda buradaki hücresinde ölü bulunmuştu.



Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI