radyobir
radyobir

Washington, İsrail'den operasyonu ertelemesini istedi

New York Times'ın haberine göre, Ortadoğu'daki birliklerine yönelik saldırılara daha iyi hazırlanmak isteyen ABD, İsrail'den Gazze operasyonunu ertelemesini istedi.

24 Ekim 2023 09:23 | Kategori: ABD

ABD’nin kısmen Ortadoğu'daki askeri güçlerine yönelik olası saldırılara daha iyi hazırlanmak amacıyla İsrail'den Gazze Şeridi'ne kara operasyonunu ertelemesini istediğini yazan The New York Times (NYT), kaynaklara atıfta bulunduğu haberinde, ABD’nin İsrail'in Gazze'ye asker göndermeye karar vermesinin ardından Ortadoğu’daki kuvvetlerine yönelik saldırıların sayısının artmasını bekliyor.

Washington’un ABD birliklerine karşı saldırıların İran destekli yerel gruplar tarafından gerçekleştirilebileceğini öne sürdüğünü vurgulayan gazeteye göre, ABD Başkanı Joe Biden yönetimi Yahudi devletinden operasyonu yalnızca güvenlik nedenleriyle ertelemesini talep etmiyor.

'ABD zaman kazanmak istiyor'

NYT, Washington’un rehinelerin serbest bırakılması ve insani yardımın ulaştırılmasına ilişkin müzakereleri öne sürerek ‘zaman kazanmak’ istediğinin altını çizdiği haberinde, ABD yönetiminin İsrail'den herhangi bir talepte bulunmadığını ancak yine de Yahudi devletinin kara operasyonu düzenleyerek radikal Filistin hareketi Hamas'ı yok etme niyetini desteklediğini ekledi.

Gazeteye konuşan kaynaklar, İsrail’in hazırlandığı kara operasyonunun ertelenmesi tavsiyesinin ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin aracılığıyla iletildiğini iddia ederken, Austin’in İsrailli mevkidaşı Yoav Galant ile neredeyse her gün iletişim kurduğu, tarafların ABD silahlarının tedariki ve ABD birliklerinin bölgeye konuşlandırılmasını tartıştığı da iletildi.

NYT’nin kaynaklarından biri, Austin'in ayrıca İsrail savunma bakanına rehinelerin geri gönderilmesinin ABD'nin önceliği olduğunu söylediğini de ifade etti.

ABD’li haber kanalı CNN, daha önce Washington'un İsrail'e baskı yaparak Gazze'deki kara operasyonunun başlamasını geciktirmeye ve bölgede tutulan rehineleri serbest bırakmaya çağırdığını bildirmişti.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, NBC'ye yaptığı açıklamada, İsrail'in kara operasyonunun başlatılmasına bağımsız olarak karar vermesi gerektiğini, Washington'un yalnızca tavsiye verebileceğini söyledi.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI