radyobir
radyobir

Winterreise ve Operada Verismo

İstanbul Devlet Opera ve Balesi'nin 19 Şubat Konserlerinde "Winterreise " ve "Operada Verismo" yer alacak.

16 Şubat 2022 17:03 | Kategori: Opera ve Bale

Avusturyalı besteci Franz Peter Schubert'in "Kış Yolculuğu" anlamına gelen dünyaca ünlü eseri "Winterreise" Konseri, 19 Şubat 2022 Cumartesi günü, Kadıköy Süreyya Operası’nda.

Alman Şair Wilhelm Müller'in 24 parçalık şiir dizisini, Franz Peter Schubert piyano ve şan için bestelemiştir. 

Şarkılarda, sevgilisinin başka bir adama gönlünü kaptırdığını öğrenen şairin bir gece vakti şehri terk edip, bir köye ulaşması anlatılır. Soğuk ve karanlık kış, ölme arzusuyla dolup taşan şairin ruh halini yansıtır. Yolculuğu sırasında karşılaştığı kişi ve olaylar, bu şarkı dizisinin konularını oluşturur.

Bu yolculuğu, İstanbul Devlet Opera ve Balesi solisti tenor Berk Dalkılıç ve piyanist Gizem Alkan seslendiriyor.

Operada Verismo
             
"Operada Verismo” Konseri, 19 Şubat 2022 Cumartesi günü, Atatürk Kültür Merkezi’nde…

Operada, 19.yy başı 20.yy sonunda, İtalya’da ortaya çıkan, "Verismo" yani  "Gerçekçilik Akımı” nın örneklerinde doğrudan, süslenmemiş açık bir dil, açıklayıcı ayrıntılar, gerçekçi diyaloglar kullanılır. Genellikle alt sınıfların, sıradan karakterlerin gündelik duyguları, karanlık tarafları nesnel olarak sunulur. Verismo akımının operadaki örnekleri ; "Pagliacci” (Ruggero Leoncavallo), "Adriana Lecouvreur” ,"L'arlesiana”             ( Francesco Cilea), "Andrea Chenier” (Umberto Giordano), La Gioconda (Amilcare Ponchielli) ve "Cavalleria Rusticana” ( Pietro Mascagni) operalarından aryalar, konser programını oluşturuyor. 

Konserde solistler; Ali Murat Erengül,  Nesrin Gönüldağ, Murat Güney, Ayçin Sürücüer, Ayten Telek, Onur Turan’a piyanoda Yuliya Bapova eşlik ediyor. 

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI