radyobir
radyobir

Yaptırımcılar sertleşiyor!,,

Katar gerilimi üç haftayı geride bırakırken, ablukacı ülkelerden BAE'nin Moskova Büyükelçisi Omar Ghobash, Doha'ya yeni yaptırım sinyali verdi. Ghobash, ticari ortaklarından kendileriyle Katar arasında tercih yapmak isteyebileceklerini söyledi. BAE Elçisi, Katar'ın talepleri reddetmesi halinde ise tavırlarının 'Güle güle Katar, çadırımızda size yer yok' şeklinde olacağını da kaydetti.

29 Haziran 2017 07:35 | Kategori: Dünya

Suudi Arabistan, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn’in başını çektiği bir grup ülkenin, "terörizmi desteklediği” gerekçesiyle Katar’a uyguladıkları abluka gerilimi yeni tehditlerle devam ediyor. Bu dört ülkenin Katar’a yönelik 10 gün süre verdiği 13 maddelik talepler listesinin geçen perşembe basına sızması sonrası BAE’den hedefteki Körfez devletine yeni uyarılar geldi.

‘TERCİH YAPMALILAR’: İngiliz Guardian gazetesine konuşan BAE’nin Moskova Büyükelçisi Omar Ghobash, istenen talepleri karşılamaması halinde Katar’ın üyesi olduğu Körfez İşbirliği Konseyi’nden (KİK) çıkarılması seçeneğinin mevcut tek yaptırım olmadığını vurguladı. Elçi, "Onların (Katar) bugünkü tutumları, ortak güvenlik ve savunma organizasyonu olduğu için KİK üyeleri ile uyumsuz. Şu anda değerlendirilmekte olan ve alabileceğimiz belli ekonomik yaptırımlar var. Bir seçenek, bizim kendi ticari ortaklarımıza şartlar koyarak onlara, ‘Bizimle çalışmak istiyorsanız o zaman ticari bir tercih yapmak zorundasınız’ demek olabilir. Eğer Katar talepleri kabul etmeye istekli değilse, bu, ‘Güle güle Katar, çadırımızda size daha fazla ihtiyacımız yok’ durumudur” ifadelerini kullandı.

‘İRAN’A YAKLAŞABİLİR’: Katar’ın İran’a daha fazla yaklaşma riskini anladığını söyleyen Ghobash, "Katar’dan bir tercih yapmasını istiyoruz, İran rotasını seçebileceklerini anlıyoruz ve bunun sonuçlarını kabul etmeye istekliyiz” diye konuştu. Abluka kararı alan ülkelerin, Katar’ın İran ile yakınlaşmasından da rahatsız olduğu biliniyor.

BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ: Guardian gazetesinin, talepler listesindeki Katar’ın El Cezire kanalını kapatma şartının makul olup olmadığına dair sorusuna Ghobash, "Basın özgürlüğümüz olduğunu iddia etmiyoruz. Basın özgürlüğü fikrini desteklemiyoruz. Konuştuğumuz şey ifadedeki sorumluluktur” dedi.

KATAR: BUNLAR TALEP DEĞİL MESNETSİZ İDDİA

Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman El Sani, Katar’a abluka uygulayan ülkeler tarafından çözüm için sunulan maddelerin talep değil mesnetsiz iddialar olduğunu söyledi.

Temaslarda bulunmak üzere ABD’nin başkenti Washington’da bulunan Dışişleri Bakanı El Sani, ABD’li mevkidaşı Rex Tillerson ile görüşmesinin ardından basına konuştu. El Sani, "Talep listesinin sunulması yerine öncelikle ilişkilerin kesilmesine gerekçe gösterilen iddiaların masaya yatırılması ve o iddiaların kaynaklarının tüm taraflarca iyice araştırılması gerekiyor. Daha sonra ise tüm tarafların katılımı ile yaşanan krizden çıkılması için ortak çözüme ulaşılacak metin üzerinde anlaşılması gerektiğini düşünüyoruz” diye konuştu.

RİYAD: TALEPLERİMİZ MÜZAKEREYE KAPALI

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil El Cubeyr, Katar kriziyle ilgili olarak ortaya koydukları koşulların "müzakereye açık olmadığını” söyledi. ABD’nin başkenti Washington’da bulunan Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı El Cubeyr, Katar’a sundukları koşulların "Müzakere edilemez” olduğunu vurguladı. El Cubeyr, "Görüşümüzü ortaya koyduk, adımımızı attık; şimdi davranışını değiştirmek Katarlılara kalmış. Ancak eğer değiştirmezlerse izole edilmiş şekilde kalacaklar” açıklamasını yaptı.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI