radyobir
radyobir

Yenilgiyi getiren faktörler

Kendiz saha ve seyircisi önünde Akhisar Belediyespor'a 2 - 0 yenilen Beşiktaş spor yazarları tarafından da topa tutuldu. Özellikle bazı futbolcular yoğun biçimde eleştirildi. İşte uzmanların Beşiktaş'la ilgili görütşleri

30 Kasım 2015 11:37 | Kategori:

Çanakkale geçilmez (Şansal Büyüka)
 
Beşiktaş bu sezon çoğu maçta öne geçti ve sonraki dakikalarda rakip kaleyi "deli dalgalar" gibi dövdü... Ancak gene bu sezon geriye düştüğü üç maçı kazanamadı ve iki beraberlik bir yenilgi aldı... Akhisar karşısında da daha oyunun başında mağlup duruma düştü ve geriye düştüğü diğer maçlarda olduğu gibi bu maçı da kazanamadı...
 
Aslında Akhisar tam anlamıyla savunma futboluyla kazandı... Son yarım saatte yaptığı pas oyunu dışında Beşiktaş‘ın baskısını kendi ceza alanına yığılarak karşılamaya çalıştı ve bunda başarılı oldu... Bu anlayışa ister "etten duvar" deyin, ister "Çanakkale geçilmez" deyin.
 
"Çanakkale geçilmez" derken, "Douglao geçilmez" etiketini de ekleyip Brezilyalı oyuncunun hakkını teslim edelim... Beşiktaş maç boyunca 14 korner attı, her kornere ortalama 5-6 oyuncu ile gitti... Toplamda Beşiktaşlı 70-80 oyuncu maç boyu bu kornerlere vurmaya çalıştı... Ama abartısız bu kadar kornerde, bu kadar kalabalık Beşiktaşlı arasında her hava topuna Douglao vurdu... Caner‘i de yanına katarak, "uçana  kaçana” vurdular... Kaleci Lukac’ın da hakkını teslim edelim de, Beşiktaş 24 şutla sezonun rekorunu kırarken bunlardan sadece altısı çerçeveyi buldu... Onlar da Lukac’ın canını yakacak vuruşlar değildi...

Savunmaya dikkat! (Bilal Meşe)
 
Öncelikle Teknik Direktör Cihat Arslan ve Akhisarsporlu oyuncularını kutluyoruz.
 
Niye mi? Taraflı, tarafsız herkesin şampiyonlukta ‘favori’ olarak gösterdiği Beşiktaş’ı üstüne üstlük deplasmanda yenmeyi başardıkları için.
 
Akhisar’ın galibiyetini ‘şansa’ bağlamak ayıp olur... Aslan gibi takım oyunu oynadılar, disiplinden bir milim sapmadılar, iyi bir takım savunması yaptılar, fırsatları da gole çevirdiler. Tek negatif yönleri zaman zaman sertliği öne çıkarmalarıydı.
 
Peki Beşiktaş yenilgiyi hak etti mi? Taraftarlar belki yine bize kızacak ama evet! Eğri oturacağız, doğruyu konuşacağız. Ersan Gülüm yok, yerine Tosic var. Taşları yerinden oynatmak, bu oyunda riskleri de beraberinde getirir. Tosic’ten stoper olmaz! Doksan dakikayı anımsayın, Akhisar’ın yüklendiği anlarda düşünün Beck kademeye giriyor, açıkları kapatmak için çırpınıyor, varın o stoperlerin halini düşünün!
 
Elbette Beşiktaş’ın yakaladığı fırsatlar var... Gelin görün ki, bu fırsatları gole çevirecek, rakibin direnişini kıracak kramponu mumla aradık, bulamadık. Rakip, savunmanın arasında buhar olup, uçtular! Örnek Gomez ve Quaresma’nın yakalayıp, atma becerisini gösteremediği pozisyonlar.

Düşüşü görmek lazım (Güntekin Onay)
 
Lider haftayı büyük hayâl kırıklığı ile kapattı. Yenilgiyi getiren önemli faktörler var. Bunlara mental ve fiziksel yorgunluk da eklenebilir ancak asıl etkenler şunlar: 
 
1. Gomez’in kötü oyunu: Alman santrfor statik kaldı. Kanatlardan rekor sayıda orta gelmesine rağmen hiç öncelik alamadı. Buluştuğunda da etkisizdi.
 
2. Tolga’nın yediği talihsiz gol: Akhisar ilk yarıda sadece 2 kez gelip 2 gol buldu. Sami’nin golünde Tolga gibi dene-yimli bir kaleci bu hatayı yapmamalıydı. 1-0  ile 2-0 arasındaki fark tek gol değil. Maç 2-0’a gelince Beşiktaş’ın bu katı savunmaya karşı işi iyice zorlaştı. 
 
3. Cenk hamlesi ile 4-4-2’ye çok erken dönüldü: Bu değişik-liğin ardından Beşiktaş orta sahası 1 kişi eksildi ve haki-miyetini kaybetti, pres gücü kayboldu, siyah-beyazlılar dönen topları alamadı. Sistemi değiştirmeden Gökhan hamlesi daha doğru olurdu. Çünkü Beşiktaş baskılı ve iyi oynuyordu. Cenk de iyi bir gününde değildi. Çok top ezdi, te-laşlı ve yavaştı. Orta alanı kalabalık tutmak günümüz futbolunun olmazsa olmazı. Sosa çıkınca pas akışkanlığı ve kalitesi kayboldu. 
 
4. Kanat beklerinin hücum katkısı yetersizdi: Böylesine kapalı bir savunmaya karşı İsmail ve Beck hücum aksiyonlarında etkinlik sağlayamadı. 

Beşiktaş’ta şok! (Ömer Güvenç)
 
Beşiktaş, kendi sahasında, kendi seyircisinin önünde rakibine 2-0 yenilerek herkesi şoke etti. Maçın genelinde özellikle ikinci 45 dakikada siyah-beyazlılar, adeta tek kale oynadılar. Fakat gerek şanssızlık, gerekse de beceriksizlik, Beşiktaş’ın golü bulmasına engel oldu.
 
Herkes Beşiktaş’tan gol beklerken golü Akhisar attı. İki stoper Rhodolfo ile Tosic’in arasına atılan pasta kaptan Güray, Tolga’yla karşı karşıya kalıp topu ağlara gönderdi. Gördüğüm kadarıyla şunu rahatça söyleyebilirim; Tosic kaleci dahil her yerde oynar, ama stoper oynamaz. Hele Rhodolfo ile hiç oynamaz. Ersan’a sallayanlara atıp tutanlara dünkü maçı bir daha izlemelerini tavsiye ederim. Ersan bu takımın önemli ve vezgeçimez bir oyuncusudur.
 
Beşiktaş 1-0’dan sonra Gomez’in ve Quaresma’nın ayağından akıllara durgunluk verecek goller kaçırdı. Q7 sağ ayak dışını kullanmayı çok seviyor. Zaman zaman da çok iyi kullanıyor. Ama o pozisyonda sağ ayak dışı kullanılmaz. Vur ayak içinle veya üstüyle! Olur veya olmaz ama en azından çerçeveyi bul.
 
Gomez’İ hiç görmedik, desem yeridir. Şu şekilde ona hak veriyorum, ne orta sahadan önüne pas, ne de kanatlardan doğru dürüst orta geldi. Beşiktaş, gol ararken kalesinde golü gördü. Bu golde Tolga’nın büyük hatası vardı. Ama taraftarın Tolga’yı ıslıklaması son derece yanlıştı.



Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI