radyobir
radyobir

Yıldızlar Cenevre'de buluşuyor!..

Avrupa otomobil sezonunu Cenevre'deki uluslararası fuarla açar. Bu yıl da pratik araçtan lüks limuzine kadar 100'e yakın yeni modelin tanıtımı yapılacak. Son yılların gözdesi SUV ailesi de genişliyor.

01 Mart 2016 07:00 | Güncelleme :01 Mart 2016 07:40 | Kategori: Bilim ve Teknoloji



Minik deparcı

Volkswagen Detroit’te ’büyüklerini’ tanıtmıştı. Cenevre’de ise küçük boylar görücüye çıkıyor. İkinci 'UP', benzin, doğalgaz ve elektrikli motorla donatılacak. Gürültüyü seven, BeatsAudio’nun 300 vatlık müzik setiyle keyif sürebilecek.



Sayısal güzel

Opel’in işleri düzeldi. Şimdi gözler geleceğin otomobiline çevrildi. İnsanla otomobili bütünleştirme arayışındaki yeni prototipte düşme olmayacak. Sürücü aracıyla konuşarak anlaşacak. GT Concept araçtakilerin ruh halinden de anlayacak ve keyifsizliği rengarenk ışık saçarak dağıtacak.



Fransız’ın yeniden doğuşu

Renault klasik spor versiyonu Alpine’yi canlandırıyor. Yeni Alpine de, 1955 – 1995 yılları arasında olduğu gibi yine Dieppe’deki tesislerde monte edilecek. Alpine 1960 ve 1970’lli yıllarda, başta Monte Carlo rallisi olmak üzere spor tarihi yazmıştı.



Açık hava gösterisi

Daimler tröstünün motorlu araçlar şubesi Mercedes-Benz baharı karşılamaya hazırlanıyor. Küçükten büyüğe bütün modellerinin üstü açık versiyonlarını Cenevre’ye getiren Mercedes, modifiyeci Brabus’a Smart’ın da çatısızını yaptırmış. Yeni C klas Mercedes’in örtüsü ise fuarda kalkacak.



Bavyera’nın turbo gücü

BMW de fuara galayla geliyor. 7 serisinin iki yeni versiyonu göz kamaştıracak. M760LixDrive 600 beygir gücündeki 12 silindirli motoruyla asfaltı titretecek. Ortalama sarfiyatı da gücüyle orantılı olarak 100 kilometrede 12,6 litreyi bulacak. BMW ekolojik bilançosunu düzeltmek için iki de elektrik motorlu araç çıkarıyor.



Boxster safra atıyor

Porsche’nin yeni 718 Boxster modeli, altı yerine dört silindirli motorla satılacak. Ama küçülen motor sürüş zevkini bozmayacak. Gaz pedalını okşamak şartıyla, 300 beygirlik taban modeli 100 km.’de sadece 7 litre benzin yakacak.



Britanya’nın kozu

340 beygir gücündeki altı silindirli ve arkadan çekişli Jaguar F-Type SVR ve onun büyüğü olan sekiz silindirli ve dört çekişli versiyonu Cenevre’de boy gösterecek. Jaguar’ın spor modeli 575 beygirlik motor gücüyle saatte 322 kilometre hız yapabiliyor.



Alışılmamış teknik

575 beygir de bir şey mi? Ferrari sürat severleri GTC 4 Lusso’nun Cenevre’deki galasına davet ediyor. Lusso, motor gücünün dört tekere birden dağıldığı ilk Ferrari. Bütün tekerlerin hızlı dönmesi için Ferrari bu modeline 690 beygirlik, 12 silindirli motor takmış.



Limitli pehlivan

Doğrusu, Chiron'un yanında 690 beygir çocuk oyuncağı kalıyor. Bugatti’nin yeni modeli Chiron’un 16 silindirli motoru takriben 1 500 beygirlik güce göre ayarlanmış. Chiron 2,2 saniyede 0’dan 100’e çıkabiliyor. Sadece 500 adet yapılacak. Fiyatı iki milyon eurodan başlıyor.



Zarif SUV

Maserati’ye yakışır mı, demeyin. Güzele ne yakışmaz ki? Gücünden kasasına sığmayan modelleriyle ün yapan İtalyan şirketi de sonunda SUV hastalığına yakalandı. Kendini SUV çılgınlığına kaptıran bir asil daha. Bu segmentte artık Bentley, Jaguar, Rolls-ROyce, Lamborghini ve Aston Martin de yarışacak.



İspanya’nın alternatifi

Seat onlardan aşağı kalır mı? Şirket tarihinin ilk araziye uygun görünüşlü yüksek steyşın vagonu (SUV) Ateca adını Saragossa vilayetindeki bir kentten almış. Seat dış dünyayla tam elektronik bağlantı kurabilen ve randımanlı motorlarıyla sarfiyatı düşük olan Ateca’sıyla gurur duyuyor. VW’nin yeni Tiguan’ından ayırt edilmesi zor olduğundan bağlı olduğu şirketin tutulan SUV’u ile de rekabet edecek.



Kendi yarattı

Geç de olsa o da geliyor. VW’nin Çek şubesi Skoda piyasaya SUV çıkarıyor. Vision şimdilik sadece konsept. Seneye seri üretimine başlanacak olan Kodiak’ın ilk tasarımı. Konseptin melez motoru seri modelde de olacak.



Koreli melez

Hyundai Japon rakibi Toyota’nın izinden gidiyor. Toyota’nın Prius’una Hyundai Ioniq ile karşılık verecek. Ioniq sadece alternatif motor taşıyan ilk Hyundai olacak. Melez, şarjlı hibrit ve salt elektrik motorlu Ioniq’in Avrupa’da da satılması bekleniyor.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI