radyobir
radyobir

Yunanistan krize girdikçe Almanya kasasını doldurdu

Yunanistan'ın 5 yıldır içinde bulunduğu mali kriz karşısında en katı tutumu sergileyen ülkelerden biri olan Almanya'nın, krizden büyük kar elde ettiği ortaya çıktı.

11 Ağustos 2015 08:00 | Kategori: Dünya

AFP ajansının Almanya merkezli Leibniz Ekonomik Araştırma Enstitüsü’nün raporuna dayandırdığı habere göre, Yunanistan mali kriz ve uluslararası kreditörlerin talepleriyle baş etmeye çalışırken, Almanya ülkenin içinde bulunduğu zor durum sayesinde 100 milyar euro kâr elde etti.

'GÜVENLİ LİMAN' ARAYIŞI ALMANYA'YA YÖNELTTİ

Yatırımcıların kriz karşısında paralarını koyacak ‘güvenli bir liman’ aradıkları ifade edilen raporda, düşük faiz oranları ve borçlanma maliyeti sunan Almanya’nın Yunanistan krizinden ‘orantısız olarak’ faydalandığının açık olduğuna dikkat çekildi:

'BORCUN TAMAMINDAN FAZLA KÂR SAĞLADI'

"Mali piyasalar son yıllarda ne zaman Yunanistan’la ilgili olumsuz bir haber alsa, Alman hükümeti tahvillerinin faiz oranları düştü. Ne zaman iyi haber gelse ise, oranlar arttı. Almanya’nın kazancı krizin maliyetini de aşıyor. Yunanistan borcun tamamını ödemezse dahi durum değişmez.” 
Öte yandan ABD, Fransa ve Hollanda gibi devletlerin tahvilleri ise Almanya’ya nazaran daha az kâr getirdi. 

'DENGELİ BÜTÇE'NİN KAYNAĞI DA AÇIK

Bu arada söz konusu 100 milyar euro’nun Almanya’nın Gayrı Safi Yurtiçi Hasılası’nın yüzde 3’ünü oluşturduğunun altı çizildi. Yunanistan’ın borçlarının silinmesine kesin bir dille karşı çıkan Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, kendi ülkesinin dengeli bütçesiyle övünmüştü. Ancak rapor, bu dengeli bütçenin de büyük oranda Yunanistan krizinde elde edilen kâra borçlu olunduğunu ortaya koydu.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI