radyobir
radyobir

Zimbabve'deki seçimlerde insan hakları ihlali soruşturulacak

Birleşmiş Milletler (BM), Zimbabve'de 23-24 Ağustos'ta gerçekleştirilen devlet başkanlığı ve genel seçimler sırasında yaşanan insan hakları ihlallerine ilişkin soruşturma açılmasını talep ediyor.

31 Ağustos 2023 06:43 | Kategori: Afrika

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Seif Magango, Güney Afrika Cumhuriyeti devlet televizyonu SABC'ye yaptığı açıklamada, seçim sırasında müşahitlerin tutuklanmasından, seçmenlere ve gazetecilere yönelik saldırılara kadar birçok olayda insan hakları ihlalleri yaşanmasından endişe duyduklarını belirtti.

Magango, seçimlere ilişkin derhal kapsamlı ve tarafsız bir soruşturma başlatılması çağrısında bulundu.

2023 Zimbabve Seçimleri

Yaklaşık 6 milyon kayıtlı seçmenin bulunduğu Zimbabve'de, 23-24 Ağustos'ta, devlet başkanı ve genel seçimler düzenlenmişti.

Zimbabve Seçim Komisyonu, yüzde 52,6'lık oy oranıyla Emerson Mnangagwa'nın bir dönem daha devlet başkanlığına seçildiğini duyurmuştu.

Bu sonuçlara göre, 43 yıllık iktidar partisi Zimbabve Afrika Ulusal Birliği - Vatansever Cephe (ZANU-PF) lideri Mnangagwa'nın rakibi, ana muhalefet partisi Değişim için Yurttaş Koalisyonu (CCC) lideri Nelson Chamisa oyların yüzde 44'ünü almıştı.

CCC'den yapılan açıklamalarda, seçim sonuçlarının kabul edilmediği bildirilmiş ve yönetimin meşruiyeti için seçimlerin yinelenmesi çağrısında bulunulmuştu.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI