radyobir
radyobir

"Ironman değil duygusal bir tipim!.."

Bahar Saygılı rekortmen bir triatlet, yani dişi 'Ironman'. Büyük fiziksel dayanıklılık getiren spor için yüzüyor, koşuyor, bisiklete biniyor. Şimdi amacı dünya şampiyonasında dereceye giren Türk kadın 'Ironman' olmak.

23 Ağustos 2014 10:43 | Güncelleme :23 Ağustos 2014 11:06 | Kategori:

Yüzen, koşan, bisiklete binen yani triatlon yapanlara ‘Ironman’ deniyor. Peki bu sporu yapanlara ‘Ironwoman’ı mı diyoruz?

- Keşke. Ironman denince ben de dahil olmak uzere herkesin kafasında güçlü, kuvvetli, kaslı, herkül gibi adamlar akla geliyor. Bir de bakıyorlar ki ben... 

Ufak, tefek bir kızsınız. Hiç ironman gibi bir havanız yok... 

- Aslında vücudumuzu kullanıyor gibi gözüksek de psikolojik fırtınaların uçuştuğu bir yarış. Zihnimizle vücudumuzu yönetmeye çalışıyoruz.

Triatlonla nasıl tanıştınız?

- Herkes gibi acıklı bir başlangıç hikâyesi anlatmayacağım. Hiperaktivitemi kontrol etmem için öncelikle ailem yönlendirdi. Sonra antrenörüm yetenek gördü ve başladım. İlk yarışımdan önce yorgunluktan bayıldığımı hatırlıyorum. 14 yaşında Safinaz kılıklı bir kız 1500 metre yüzüyor, 40 km bisiklete biniyor, 10 km koşuyor daha ortada triatlon federasyonu yoktu. Bitiminde işte benim sporum dedim. 14 yıl geçmis aradan.

Ironman’lerin acı çekmekten hoşlanadıkları söylenir. Doğru mu bu?

- Gerçekten yarışta fiziksel ve psikolojik olarak türlü acılar çektiğimiz doğru. Ama bitişteki başarmışlık paha biçilemez bir haz. Bir sonraki yarış için hemen girişimlerde bulunuyorsunuz. Zehiri bir kere almış oluyorsunuz ne de olsa... 

Erkek Ironman’lerin size bakışı nasıl?

- Türk Ironman’lerden hemen hemen hepsi antrenman arkadaşım. Az kadın olmamızdan dolayı biz onların çiçekleriyiz. Tabii geçtiğimizde bozulanlar oluyor.

Bu sporu yapmak sizi maskülen bir hale getiriyor mu özelinizde? 

- Maskülen bir tip değilim oldukça kibar, narin, duygusal bir tipim. 

Futbolcuların maç öncesi seks yapması yasaktır. Triatlon sporunda da durum aynı mı?

- Marmara Üniversitesi’nde akademik kariyerime devam ediyorum. Bu konuyu bilimsel olarak açıklamak istiyorum. Spor ve performansın cinsellikle ilişkisine bakıldığında performans öncesi seks, erkeklerde olumsuz olarak performansa yansırken kadınlar için durum tam aksine olumlu sonuçlar veriyor. Yani futbolculara yasakken kadın triatletler için durum tam aksine...

Eylül ayındaki dünya şampiyonasına katılmaya nasıl hak kazandınız? 

- Bu sene 25 Haziran’da Lüksemburg’da düzenlenen Ironman 70.3 yarışmasında ikinci oldum. Şampiyona ise 7 Eylül’de Kanada’nın Quebec kentinde yapılacak. Ben yarışmada kadınlar kategorisinde yarışacağım.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI