radyobir
radyobir

"Salgına karşı en güçlü silah maske"

Gazeteci Greta Van Susteren, ABD'de 3 milyondan fazla kişinin yakalandığı Corona virüsüyle ilgili bilinmeyenleri ABD Salgın Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) Başkanı Dr. Robert Redfield'e sordu. Salgınla mücadelede maske takılmasının önemine dikkat çeken Redfield, ''Herkes maske taksa vaka sayısı haftalar içinde önemli ölçüde düşer'' dedi.

16 Temmuz 2020 11:45 | Güncelleme :16 Temmuz 2020 12:01 | Kategori: Sağlık

Salgınla mücadele konusunda kaynakların uzun süre yetersiz kalmasına vurgu yapan Redfield, ‘‘Son 50 yıldır bu ülke kamu sağlığına yeterli kaynağı ayırmadı’’ dedi ve artık salgın hastalıklara daha fazla kaynak ayırmaya başlama konusunda bilinç oluştuğunu söyledi.

Salgının Amerikan ekonomisine maliyetinin 5 ile 7 trilyon dolar arasında olacağını kaydeden CDC Başkanı, ülke genelinde kapsamlı bir veri sisteminin olmadığının altını çizerek, salgına karşı vakit kaybetmeden müdahale edilebilmesi için gerçek zamanlı verilerin yeterli olmadığını; öngörüde bulunulmasına da imkan tanıması gerektiğinin altını çizdi.

‘‘Remdesivir tedavisi doğru zamanda başlanırsa etkili’’

CDC Başkanı, aşı ve kısa dönemli tedavi geliştirme sürecindeki son durumu ve remdesivir adlı ilacın tedavideki rolünü de değerlendirdi.

Remdesivirin önemli bir adım olduğunu söyleyen Retfield, anti-viral ilacın hastaların yoğun bakımda kalma süresini azaltabileceğini ve doğru aşamada tedaviye başlanması halinde ölüm oranını da düşürdüğünün gözlemlendiğini belirtti.

Virüsün vücuda girmesinin ardından bünyenin tepki vermesi sonucunda iltihap aşamasının başladığına ve remdesivirin artık bu aşamada etkili olamadığına dikkat çekti.

Redfield, 9’uncu, 10’uncu ya da 11’inci günde hastaların aniden akciğer yetmezliği yaşadıklarını ve bu aşamada steroidlerin iyi geldiğini söyledi.

‘‘Plazma nakli çalışmaları olumlu sonuç verirse önleyici tedavi olarak kullanılabilir’’

Virüse karşı araştırılan tedavi yöntemlerinden biri de iyileşen hastalardan alınan plazmanın nakli. Redfield’ın açıklamasına göre, şu anda iyileşen hastalardan plazma nakli yapılan 30 bin kişi ile yürütülen geniş kapsamlı deneyde bu kişilerin hastalığa karşı antikor üretip üretmediği inceleniyor.

Bu yöntemin işe yarayıp yaramadığına ilişkin önümüzdeki haftalarda daha fazla verinin elde edileceğini belirten Robert Redfield, plazma naklinin işe yaradığının anlaşılması ve ABD’de hastalığı atlatan 3 milyon kişinin plazmalarını bağışlamaları halinde, plazmadan antikor elde edilebileceğini; bu antikorların da özellikle yaşlı bakım evlerinde hastalığın önlenmesinde kullanılabileceğini kaydetti.

Redfield, tıpkı eskiden yurtdışına çıkılmadan önce yapılan hepatit A aşısı gibi yaşlı bakım evlerinde de çalışmaların olumlu sonuç vermesi halinde bu önleyici tedavinin kullanılabileceğini belirtti.

Antikor klonlama mümkün mü?

Redfield ayrıca Sağlık Bakanlığı’nın önceki gün Regeneron adlı biyoteknoloji firmasına antikorları klonlayarak üretme çalışması için 400 milyon dolarlık teşvik verdiğini hatırlattı.

Redfield, Regeneron firmasının Afrika’daki Ebola salgınında da Ebola virüsünü etkisiz hale getiren bir dizi antikor üretmeyi başardığını; yüzde 80’lere varan Ebola’nın öldürücülüğünün yüzde 10’a indiğine dikkat çekti.

‘‘Hidroksiklorokinin titiz klinik deneylerden geçmesinden yanayız’’

Greta Van Susteren ilk olarak Fransız doktor Didier Raoult’un hastalarında kullandığı ve Corona virüsüne iyi geldiğini öne sürdüğü hidroksiklorokin adlı ilaçla ilgili tartışmaları da sordu.

Başlangıçta ilacın hastalığa iyi geldiği iddiaları heyecan yaratmış, ancak daha sonra ilaçla ilgili yürütülen araştırmalar durdurulmuş ve ilacın virüse karşı etkili olduğunun kesin olarak kanıtlanmadığı belirtilmişti.

Redfield, ABD Başkanı Donald Trump’ın da bir süre kullandığını açıkladığı sıtma ilacı için, ‘‘Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Başkanı Anthony Fauci ile bu ilacın titiz klinik deneylerden geçirilmesinden yanayız’’ dedi.

Hidroksiklorokinin sıtmanın yanı sıra otoimmün bir hastalık olan lupusun tedavisinde de kullanıldığını belirten Redfield, bu açıdan Corona virüsüne karşı etkisinden emin olmasalar da güvenli olduğu konusunda bilgi sahibi oldukları bir ilaç olduğunu söyledi.

Aşı güvenli olacak mı?

Redfield, aşı çalışmalarının hızlı bir şekilde yürütülmesiyle bağlantılı olarak gündeme gelen ‘‘aşı güvenli olacak mı?’’ sorusunu da yanıtladı.

Hükümetin aşı üretimi ve dağıtımı çalışmalarına ‘‘Işık Hızı Ötesi Operasyonu’’ adını vermesinin, üretime yatırım yapıp yapmamaya karar verme aşamasında gecikme yaşanmayacak olmasından kaynaklandığını belirtti.

Aşı çalışmalarında zaman kaybettiren aşamanın, işe yaradığı görülen bir üründen 100 milyon doz üretilmesi olduğunu söyleyen Redfield, birçok aşının önceden satın alınarak üretimine başlanması halinde günün sonunda belki ellerinde çok sayıda aşının kalacağını, ancak etkli bir aşının FDA tarafından onaylanması halinde ellerinde yeterli dozda aşı olacağını belirtti.

‘‘Gribe göre daha az değişken bir virüs’’

Corona virüsü aşısının grip aşısı gibi her yıl farklı hedefi olan değişken bir aşı olup olmayacağı sorulduğundaysa Redfield, Corona virüsünün gribe göre daha az değişken bir virüs olduğunu düşündüklerini kaydetti.

Ancak aşının ne sıklıkla tekrarlanması gerekeceği ve koruyuculuğunun ne kadar süreceğiyle ilgili henüz yeterli bilgi sahibi olmadıklarını ekledi.

‘‘Okulların açılma zamanı geldi’’

CDC Başkanı Robert Redfield’a ABD’de çocuklu aileleri ilgilendiren en önemli konulardan biri olan okulların yeni eğitim yılında açılıp açılmaması tartışmaları da soruldu. CDC Başkanı, virüsün taşınması döngüsünde çocukların önemli bir unsur olduğuna dair ellerinde delil olmadığını söyledi.

Redfield’e göre veriler Corona virüsü salgınında virüsü haneye taşıyanın gripte olduğu gibi çocuklar değil daha çok yetişkinler olduğunu ortaya koyuyor.

Redfield 45 yaşın altındaki kişilerde, önceden sağlık sorunu olmaması durumunda, hastalığın asemptomatik; yani belirti göstermeden seyrettiğini belirtti. 18 yaşın altındaki 118 bin hastadan 52’sinin hayatını kaybettiğini, bunun da 100 bin kişide yüzde 0,1 ya da 1 milyon kişide 1 ölüm oranına işaret ettiğini kaydeden Redfield’e göre, 75 yaş üzerindekiler için bu risk oranı 100 binde 3 bin.

‘‘Okulların açılmasına sıcak bakıyorum’’

Okulların açılması konusuna da sıcak baktığını ifade eden Redfield, okulların açılmasının kamu sağlığını tehdit ettiğini düşünmediğini, kamu sağlığını asıl tehdit edenin okulların daha fazla kapalı kalması halinde yaşanacak sağlık sorunları olduğunu belirtti.

CDC Başkanı akıl sağlığı ve beslenme gibi konularda okullardan hizmet alan 7 milyon kadar çocuğun bu hizmetlerden yoksun kalmaya devam etmesinin daha büyük soruna yol açacağı kaygısını dile getirdi.

Ayrıca çocukların aşısı olan grip virüsünden ölme oranının Corona virüsünden ölme oranından daha yüksek olduğunu belirten Redfield, ‘‘Bence artık (okulların açılma) zamanı geldi’’ dedi. Redfield okul bölgelerinin öğretmenler ve sağlık sorunu olan çocuklar gibi daha riskli grupları koruyacak önlemler almasının önemine de vurgu yaptı.

‘‘Herkes maske taksa vaka sayıları anında düşer’’

Salgınla mücadelede maske takılmasının önemini vurgulayan Redfield, ‘‘Herkes önümüzdeki sekiz hafta boyunca maske taksa salgın durma noktasına gelir’’ dedi.

Redfield, ‘‘Kesin olarak söyleyebileceğim şey şu: Yüzü örtmek, maska takmak gerçekten işe yarıyor. Bu virüse karşı savunmasız değiliz, dünyanın en güçlü silahlarından birine sahibiz’’ diye konuştu.

Salgının başlangıcında Corona virüsü özelinde, maske takmanın bu kadar önemli olduğunu gösteren verilerin ellerinde olmadığını söyleyen CDC Başkanı ‘‘Keşke bunu 6 ay önce de biliyor olsaydık’’ dedi.

‘‘Grip aşısı olun’’

CDC Başkanı Redfield halka grip aşısı olma çağrısı yaptı ve ABD’de halkın yalnızca yüzde 50’sinden daha azının grip aşısı olduğunu hatırlattı.

Gazeteci Greta Van Susteren’ın bunun nedeninin grip aşısı olanların gribe yakalandığına dair bir şehir efsanesi olduğunu söylemesi üzerine Redfield, halkın yarısından azının aşı olmasının nedeninin grip aşısının koruyuculuğunun her yıl değişmesi ve bazen bunun yüzde 25’e kadar düşmesi olduğunu söyledi.

Grip aşısının çocuklarda can kaybını önlediği ve yetişkinlerde de gripten kaynaklı ölüm ve hastaneye yatma oranını azalttığını belirten CDC Başkanı, sonbahardan itibaren hastane yataklarının yeniden Corona virüsü hastalarıyla dolabileceğini kaydetti.

Bunun önlenmesi için, maske takmak, el yıkamak, sosyal mesafe kurallarına dikkat etmek ve grip aşısı yaptırmanın önemine dikkat çekti.



Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI