radyobir
radyobir

Rusya, ünlülerin videolarıyla Zelenski karşıtı propaganda yapmış

Üzerinde oynanan videolarda Amerikalı ünlüler, Volodimir Zelenski'den madde bağımlılığı için yardım almasını istemiş gibi görünüyor

09 Aralık 2023 06:52 | Kategori: Avrupa

Microsoft'un yeni bir raporuna göre Rusya, Amerikalı ünlüleri kandırarak video mesajlar göndermelerini sağladı ve daha sonra bunları Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin itibarını zedeleyecek şekilde kurguladı.

Yüzüklerin Efendisi'yle (The Lord of the Rings) tanınan oyuncu Elijah Wood gibi ünlülere Cameo'da, "Vladimir" adında birinden alkol ve madde bağımlılığıyla ilgili yardım almasını istedikleri bir mesaj kaydetmeleri için ödeme yapıldı.

Daha sonra Rusya'nın Ukrayna'daki savaşı sırasında Zelenski'yi hedef alma çabaları kapsamında bu videolar, gerçekçi görünmeleri için logolar, emojiler ve bağlantılar eklenerek değiştirildi. Videoların üzerine yerleştirilen diğer filigranlarsa yanlış bir şekilde, bu ünlü isimlerin videoları Instagram profillerinde paylaştığına işaret ediyordu.

Cameo kullanıcıların, kişiye özel kısa videolar kaydetmeleri için ünlülere para ödediği bir platform.

Microsoft Tehdit Analiz Merkezi'nin perşembe günü yayımladığı rapora göre Elvis Presley'in eski eşi Priscilla Presley, The Office'le tanınan oyuncu Kate Flannery ve boksör Mike Tyson'ın yer aldığı bu tür birkaç video Temmuz 2023'ün sonlarından beri dolaşımda.

Tyson'ın sesinin müzikle değiştirildiği bir başka videoda yazan metinde, Ukrayna Devlet Başkanı'nın bir rehabilitasyon merkezinde yardım almasına dair sahte bir öneri yer alıyor.

Vladimir Putin'in Ukrayna'yı istilasından bu yana Rusya, Zelenski'nin madde bağımlılığıyla mücadele ettiğine dair yanlış iddialar ortaya atıyor.

Microsoft, Rusya'nın son aylarda videoları giderek daha fazla kullandığını fakat "bu kampanyanın, çevrimiçi bilgi ortamında anlatıyı yaymak isteyen Rusya yanlısı aktörlerin benimsediği yenilikçi bir yaklaşıma işaret ettiğini" belirtiyor.

NBC News'un aktardığı üzere ünlülerin doğrudan kameraya bakarak "Vlad" diye biriyle konuştuğu kısa videolar Rus devlet medyası tarafından haberleştirildi.

Wood, Flannery ve Presley'nin temsilcileri, bir hayranla konuştuklarına inandırıldıklarını ve dezenformasyon yayma niyetinde olmadıklarını yayın organına söyledi.

Wood'un temsilcisi NBC News'a yaptığı açıklamada "talebin Cameo aracılığıyla iletildiğini ve hiçbir şekilde" Zelenski'ye "hitap etmesinin amaçlanmadığını" söylerken, Flannery'nin temsilcisi "Kate'in Ukrayna'yı tartışmasız, yüzde 100 desteklediğini" ekledi.

Tyson'ın temsilcisiyse yaptığı açıklamada "Dolaşıma sokulan mevcut videolar sahte. Sayın Tyson'ın bilgi sağlamak ve bu tür içerikler oluşturmakla hiçbir ilgisi yoktur" dedi. 

Cameo'nun bir sözcüsü de BBC'ye şöyle dedi:

Bu tür ihlaller ispat edildiği durumda Cameo genellikle sorunlu içeriği kaldırma yönünde adımlar atar ve yeni sorunların önüne geçilmesini sağlamak adına alıcının hesabını askıya alır.

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi ise Rusya'nın "uzun yıllardır sadece Ukrayna'ya karşı değil, tüm dünyaya karşı çeşitli düzeylerde bir bilgi savaşı" yürüttüğünü belirtti.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI