radyobir
radyobir

"Suriye'deki kriz Türk-Rus krizi değildir, olmamalıdır"

Başbakan Ahmet Davutoğlu, AK Parti İstanbul İl Başkanlığı'nda düzenlediği basın toplantısında, "Suriye'deki kriz Türk-Rus krizi değildir, olmamalıdır" mesajını verdi.

07 Ekim 2015 13:06 | Kategori: Dış Politika

Davutoğlu'nun konuşmasından satır başları şöyle:

'TÜRKİYE'NİN HAVA SAHASI NATO'NUN HAVA SAHASIDIR'

— Rusya'nın Türkiye'nin hava sahasına saygı duyması gerekiyor. Görüşmeler tabi olabilir. Ama Ankara'da olmalıdır. Bunları da ele almaya devam edeceğiz. Suriye'deki kriz Türk-Rus krizi değildir, olmamalıdır. Bunun Rusya-NATO krizi haline de dönüşmesini istemeyiz, ancak NATO'nun da açıklamasına göre de Türkiye'nin hava sahası NATO'nun hava sahasıdır.

'RUSYA İLE HERHANGİ BİR ÇIKAR ÇATIŞMAMIZ YOK'

— Rusya ile dost ve komşu ülkeyiz. Rusya ile herhangi bir çıkar çatışmamız yok.

'RUSYA İLE GERİLİM İSTEMEYİZ'

- Rusya ile örnek olacak dönemler yaşadık. Rusya'nın, Türkiye'nin güneyindeki güvenlik kaygılarını dikkate almasını bekleriz. Rusya'nın güvenlik kaygılarını hep göz önüne aldık, onların da bizim kaygılarımızı görmesini isteriz. Rusya ile gerilim istemeyiz ama Rusya'nın da haklarımıza dikkat etmesini istemek en doğal hakkımız.

'TÜRKİYE'NİN HAVA SAHASINA SAYGI DUYMASINI BEKLERİZ'

— Sınır güvenliğimiz ve hava sahası güvenliğimiz bağlamında hiçbir şekilde taviz vermeyiz. Bu konuda herkesin, kendi sınırlarına saygı duyan her ülkenin Türkiye'nin sınırlarına saygı duymasını bekleriz, Türkiye'nin hava sahasına saygı duymasını da bekleriz.

‘RUSYA İLE SAMİMİ VE DOSTANE ŞEKİLDE MÜZAKERE EDİYORUZ’

- Hele hele sınır ihlalleri konusunda mutlaka Türkiye'nin hassasiyetlerine riayet edilmesini, göz önüne alınmasını bekleriz. Bu çerçevede Rusya'nın Büyükelçisi, evet Dışişleri Bakanlığımıza çağrıldı. Bize verilen bilgiler ile alanda oluşan bilgiler arasındaki farklar da kendilerine aktarıldı. Yani ihlaller kaç dakika sürmüş, hangi şartlarda oluşmuş, bunları Rusya tarafıyla samimi ve dostane bir şekilde, birbirine saygı duyan iki komşu ülke olarak müzakere ediyoruz. Askeri yetkililerimiz ve diplomatik yetkililerimiz bunları konuşuyor. Rusya'yla herhangi bir gerilim istemeyiz ama dediğim gibi Rusya'nın da Türkiye'nin hava sahasına, sınırlarına ve Türkiye'nin Suriye'deki çıkarlarına dikkat etmesini beklemek en tabii komşuluk hakkımızdır.

'BİR ÜLKE KRİZİNİN BÖLGE KRİZİNE DÖNÜŞMESİNDE EN BÜYÜK PAY BM GÜVENLİK KONSEYİ’NDE'

— Suriye krizi, bir ülke krizi olarak başladı, bir ülkenin kendi içinde halkına karşı zalimce davranan bir yönetimin ortaya çıkardığı bir kriz olarak, sonra terörün, terör örgütlerinin de müdahil olduğu ve terör örgütlerinin de oluşturduğu tehditle birlikte bir bölgesel krize dönüştü. Bir ülke krizinin bölge krizine dönüşmesinde en büyük pay açık söyleyeyim, bu zalim yönetim kadar o aşamada herhangi bir hususta anlaşamayan BM Güvenlik Konseyi olmuştur."

'EĞER DAEŞ'E KARŞI MÜCADELE EDİLECEKSE HEP BERABER EDELİM'

— Bu hava akınları (Rusya'nın Suriye'deki hava saldırıları) DAEŞ'e karşı yapılmıyor. 57 hava akını yapılmış Rus hava güçleri tarafından, bunun 55'i ılımlı muhalefete karşı, sadece ikisi DAEŞ'e karşı, bize gelen askeri bilgilere göre. Eğer DAEŞ'e karşı mücadele edilecekse hep beraber edelim. Ama eğer Türkiye sınırlarına yakın bir yerde yeni mülteci akınlarına yol açacak şekilde sivil halka ve ılımlı muhalefete karşı bir harekat yapılıyorsa, işte o zaman hepimizin oturup konuşması gereken çok ciddi bir mesele var demektir.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI