radyobir
radyobir

"Askeri hazırlıkların yüzde 70'i tamam"

Amerikalı yetkililer Rusya'nın Ukrayna'nın tamamının işgaline yetecek kadar askeri hazırlıkların yüzde 70'ini tamamladığını belirtti.

07 Şubat 2022 12:14 | Kategori: ABD

Amerikalı yetkililer bu ayın ortasında Putin’in işgal emrini verebileceğini düşünüyor.

Yetkililer Putin’in önümüzdeki haftalarda işgalin gerçekleşmesini istediğini, bununla birlikte işgalin boyutunun belli olmadığını kaydediyor. Yetkililer diplomatik bir çözümün de hala olabileceğine inanıyor.

Amerikalı yetkilileri işgalin bu ay ortasında olabileceğine inandıran faktörler arasında Rusya’nın stratejik nükleer güçlerinin ilkbahar mevsiminde olan tatbikatlarının Şubat ortasına çekilmesi de var.

Yetkililer olası işgalde nükleer silahların kullanılacağına dair bir belirti olduğuna dair görüş belirtmese de uzun menzilli füzelerin denenmesinin Batı’ya bir mesaj olabileceğini belirtiyor.

Amerikalı yetkililer Rus işgalinin Ukrayna ordusunu hızlıca mağlup edebileceğini belirtiyor ancak Moskova’nın işgali sürdürmesinin ve muhtemel bir direnişle mücadele etmesinin zor olabileceğini de vurguluyor.

Amerika medyası yetkililerin Rus işgalinin Kiev’in çok hızlı bir şekilde düşmesine neden olabileceğini ve 50 bin can kaybının gerçekleşebileceğini kaydettiğini belirtiyor.

Başkan Joe Biden Amerikan askerlerinin Ukrayna’da olmayacağını daha önce belirtti ama Avrupa’nın doğusuna asker gönderme kararı aldı.

Amerika’daki Fort Bragg üssünden 1700 asker Polonya’ya, 300 asker Almanya’ya konuşlandırılıyor. Almanya’dan 1000 Amerikan askeri de Romanya’ya konuşlandırılıyor.

Biden’ın amacı NATO müttefiklerine Rusya’nın NATO topraklarına saldırması halinde Washington’un ittifak anlaşmasına yönelik yükümlülüğünü yerine getireceğine dair mesaj vermek.

Rusya’nın Ukrayna sınırında 100 binden fazla askeri bulunuyor. Bir Amerikalı yetkili tam bir işgal için bu sayının önümüzdeki günlerde 150 bine yükselebileceğini belirtiyor. Sınır bölgesine Rusya’nın çeşitli bölgelerinden hala asker sevkiyatı yapılıyor.

Putin’in istekleri doğrultusunda Rus güçler Belarus’un güneyinden hızlı bir şekilde Kiev’e saldırabilir. Yetkililere göre Ukrayna’nın önemli bir bölümünü işgal etmek istiyorsa Putin, ülkenin güneyi ve doğusundan da saldırma emrini verebilir.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI