radyobir
radyobir

Genel Kurul'da konuşanların sadece yüzde 12'si kadın

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun (BMGK) New York'taki üst düzey toplantısında konuşma yapan kadın yetkili oranı yüzde 12'den düşük kalırken önde gelen dünya liderleri, bu en büyük uluslararası toplantıda yaşanan toplumsal cinsiyet temsilindeki çarpıklığa dikkat çekti.

28 Eylül 2023 08:07 | Güncelleme :28 Eylül 2023 10:15 | Kategori: ABD

BM Genel Sekreter Yardımcısı Amina Mohammed, üye ülkelerin geçen haftaki BMGK toplantısında kadınların yetersiz temsilinin hesabını vermesi gerektiğini söyledi.

Yıllık toplantıda toplam 130 dünya lideri ve 50'den fazla bakan konuşma yaparken bu yetkililerin sadece 21'i (6 devlet başkanı, 4 hükümet başkanı, bir devlet başkanı yardımcısı, 9 bakan ve bir bakan yardımcısı) kadındı.

Mohammed, "Onlarla karşılaştığımızda, heyetlere tek tek hesap soracak kadar cesur olmalıyız" dedi.

Bu durum salonda fazlasıyla açık. Kürsüde oturup aşağı bakıyorsunuz ve evet doğru; kadınları arıyorum ve bu durum iyileştirilmeli.

BMGK'de konuşma yapan kadınlar arasında Avustralya Dışişleri Bakanı Penny Wong, Birleşik Arap Emirlikleri Uluslararası İşbirliğinden Sorumlu Devlet Bakanı Reem İbrahim el-Haşimi ve Jamaika Dışişleri Bakanı Kamina Johnson Smith de vardı.

Üst düzey BM yetkilisi Movses Abelian, konuşma yapan 189 üye ülkeden 88'inin devlet başkanının ve 42'sinin de hükümet başkanının konuştuğunu söyledi.

Geri kalan konuşmacılarsa liderlerin yardımcıları ve bakanların yanı sıra 6 büyükelçiden meydana geliyordu.

Diplomatlar 6 gün süren toplantıda sadece 4 ülkenin konuşma yapmadığını söyledi. Bunlar Nijer, Myanmar, Afganistan ve Madagaskar'dı.

Bir kurul toplantısında toplumsal cinsiyet oranının yetersizliğine ilk kez dikkat çekilmiyor.

BMGK toplantısının ilk gününde kabinesinin yarısının kadınlardan oluştuğunu söyleyen Güney Afrika Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa alkış toplamıştı. Ramaphosa, New York'ta kendisine tamamı kadınlardan oluşan bir heyetin eşlik ettiğini de belirtmişti.

Ramaphosa, "Bu kurulda oturanların çoğunun erkek olması hepimiz için endişe kaynağı olmalı" demişti.

Sormamız gereken soru şu: Dünya kadınları nerede? Dünya kadınlarının burada bulunma hakkı var.

BM verilerine göre, dünya çapındaki örgütün bünyesindeki üst düzey genel sekreter yardımcıları arasında cinsiyet eşitliği var.

Tüm BM sistemi genelindeyse uluslararası personelin yüzde 44'ünü kadınlar oluşturuyor.



Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI