radyobir
radyobir

Avrupa Komisyonu "Desteğe devam" mesajı verdi

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la telefonda görüştü. Ursula von der Leyen görüşmede, yaşanan deprem felaketi sonucu oluşan can ve mal kaybı nedeniyle kendisinin ve Avrupa Birliği'nin en içten başsağlığı dileklerini ileterek Türkiye için bundan sonra verilecek destek adımlarını paylaştı.

13 Şubat 2023 08:04 | Güncelleme :13 Şubat 2023 08:35 | Kategori: Avrupa

Görüşmeye ilişkin açıklamada, Başkan von der Leyen’in Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Türkiye’nin özellikle çadır, battaniye ve ısıtıcı içerecek şekilde daha fazla barınma kapasitesi talebine cevaben ilave destek sağlanacağını aktardığı belirtilirken, "Komisyon aynı zamanda gerekli desteğin mümkün olduğunda kısa bir sürede sağlanması için özel sektörü de seferber etmektedir” ifadesine yer verildi.

Açıklamada, "İlk andan itibaren Avrupa Komisyonu Türk halkının yanında olmuş ve deprem felaketi sonrasında hızlıca farklı alanlarda desteğini sağlamıştır. AB hali hazırda Türkiye’ye AB Sivil Savunma Mekanizması aracılığıyla kayda değer destek sağlamıştır” denildi.

Bu destek kapsamında, 21 AB üyesi devlet ve AB Sivil Savunma Mekanizması’na üye üç devlet 1651 kişi ve 106 arama kurtarma köpeğinden oluşan 38 acil müdahale ekibi sağladığı belirtildi. Yine 12 AB üyesi devletin, 50 bin aile için kış mevsimine uygun çadır, 100 bin battaniye ve 50 bin ısıtıcı sağladığı kaydedildi.

Ayrıca komisyonun Acil Durum Müdahale Koordinasyon Merkezi rescEU rezervinden, İsveç tarafından depolanan 500 acil barınma ünitesi ile Romanya tarafından depolanan 2 bin çadır ve 8 bin yatağın Türkiye’ye konuşlandırılmasını sağladığı belirtildi.

11 uzmandan oluşan AB Sivil Savunma ekibi ise, AB tarafından sağlanan desteğin yerel ve ulusal mercilerle koordinasyonunu sağlamak için görevlendirildi

Açıklamada, komisyon Üyesi Jenaz Lenarçiç’in deprem felaketinin etkisini yerinde görmek ve AB’nin Türkiye’nin yardım ve destek faaliyetlerini daha fazla ne şekilde destekleyebileceğini belirlemek için Gaziantep’i ziyaret ettiği de hatırlatıldı.

Öte yandan açıklamada, "Acil yardım desteğine ek olarak von der Leyen İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ile birlikte Türkiye ve Suriye halklarına uluslararası toplumun desteğin fon sağlaması amacıyla bir Donör Konferansı’na evsahipliği yapacak. Konferans Türk yetkili merciileri ile birlikte düzenlenecek ve Mart ayında Brüksel’de gerçekleşecektir” denildi.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI