radyobir
radyobir

Erdoğan ve Macron telefonda görüştü

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Doğu Akdeniz nedeniyle iki ülke arasında tansiyonun artmasından bu yana ilk defa dün akşam telefonda görüştü.

23 Eylül 2020 08:17 | Kategori: Dış Politika

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre Erdoğan görüşmede, "Tansiyonu düşürmek için diplomasi fırsatlarının değerlendirilmesi ve sürdürülebilir müzakere süreçlerinin hayata geçirilmesi gerektiğini... tüm sorunları masada konuşmak ve çözmek istediklerini" dile getirdi.

Fransa Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise görüşmenin bir saatten uzun sürdüğü ifade edilerek Türkiye ile Yunanistan arasında kurulan diyalogun devam edeceği temennisi iletildi ve Macron'un benzer bir yaklaşımın Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne gösterilmesi çağrısında bulunduğu belirtildi.

İki cumhurbaşkanının irtibatı sürdürme konusunda anlaştığına dikkat çekilen Fransa açıklamasında, "(Macron) Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üye ülkelerin egemenliğine ve uluslararası hukuka saygı duyması ve gerilimi artıracak tek taraflı adımlardan uzak durması gerektiğini" ifade etttiği belirtildi.

Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada ise Doğu Akdeniz'deki gerilimin sebebinin Türkiye'nin ve Kıbrıs Türklerinin bölgedeki meşru haklarının "yok sayılması" olduğuna dikkat çekilerek Erdoğan'ın "Fransa'nın Yunanistan ve Rum kesiminin gerginliği tırmandıran maksimalist iddia ve adımlarını desteklemesine anlam veremediğini" belirttiği ifade edildi.

Türkiye ile Yunanistan arasında Doğu Akdeniz'de deniz yetki alanları ve potansiyel doğalgaz kaynaklarının kullanımı konusunda anlaşmazlık bulunuyor. Anlaşmazlık Türkiye'nin Fransa ve AB ile ilişkilerini de etkiliyor.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI