radyobir
radyobir

Erdoğan, Veliaht Prens Muhammed bin Selman ile görüştü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, iki ülke arasında 2018'den bu yana en ciddi krizlerden birinin çıkmasına yol açan Cemal Kaşıkçı davasının Riyad'a devredilmesinin ardından iki günlük Suudi Arabistan ziyaretine başladı.

29 Nisan 2022 08:25 | Kategori: Dış Politika

Erdoğan dün akşam Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz el Suud ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman'la görüştü.

Suudi Arabistan devlet ajansı SPA, "İki lider Suudi Arabistan - Türkiye ilişkilerinin durumunu ve nasıl geliştirilebileceğini değerlendirdi" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Twitter hesabından yaptığı paylaşımda "Körfez Bölgesi'ndeki kardeşlerimizin istikrarına ve güvenliğine kendi istikrarımız ve güvenliğimiz kadar önem verdiğimizi her vesileyle ifade ediyoruz" dedi.

Erdoğan, bu ziyaretin "dost ve kardeş Suudi Arabistan'la yeni bir dönemin kapılarını aralayacağını da ekledi.

Ziyaret öncesinde Atatürk Havalimanı'nda açıklamalarda bulunan Erdoğan, "Aramızdaki siyasi, askeri, ekonomik, kültürel ilişkilerin artırılması noktasında yeni bir dönemin başlaması için gayret içerisinde olacağız" dedi.

Suudi Arabistan'ı hedef alan İHA ve füze saldırılarını kınayan Erdoğan, "Bölgemizdeki ülkelerle teröre karşı işbirliğine verdiğimiz önemin her fırsatta altını çiziyorum" diye konuştu. Riyad, füze saldırıları için Yemen'deki Husi grupları ve onlara destek verdiği gerekçesiyle İran'ı suçluyor.

Erdoğan, Veliaht Prens Muhammed bin Selman'la yapacakları görüşmelerde bu konuları ele alacaklarını söyledi.

Birkaç yıldır süren gerilim, iki ülke arasında en büyük kriz sebebi Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesiyle ilgili davanın Suudi Arabistan'a devredilmesinin ardından büyük oranda aşılmıştı. Ziyaret, davanın devredilmesinden üç hafta sonra gerçekleşiyor.

İki liderin gündemindeki konuların başında ticari ve ekonomik işbirliği geliyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Suudi mevkidaşı Muhammed Al Jadaan ile online bir görüşme gerçekleştirdiğini; ekonomi, yatırım ve ticaret alanlarında işbirliğini artırmak için yapılabilecekleri görüştüklerini açıkladı.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI