radyobir
radyobir

Filmin oyuncuları 54 yıl sonra cinsel istismar davası açtı

İki başrol oyuncusu Olivia Hussey ve Leonard Whiting, 1968 yılında oynadıkları filmde alenen tacize uğradıklarını belirterek, yapımcı şirkete dava açtı. Çekimlerden önce kendilerine senaryo gereği çıplak görünecekleri sahnelerde oynamayacaklarının söylendiği belirten oyuncular, uğradıkları zarar nedeniyle 500 milyon dolar tazminat talep ediyor.

05 Ocak 2023 05:01 | Kategori: ABD

1968 yılında çekilen 'Romeo ve Juliet' filminin iki yıldızı, o dönemde daha ergenken çıplak sahnelerde oynamak için kandırıldıklarını belirterek, yapımcı şirkete Paramount Pictures'a 500 milyon dolarlık dava açtı.

Şu an 71, o dönemde 15 yaşında olan oyuncu Olivia Hussey ile şu an 72, o dönemde 16 yaşında olan Leonard Whiting, ‘cinsel istismar ve taciz’ ile ‘dolandırıcılık’ suçlamasıyla Los Angeles Eyalet Yüksek Mahkemesi’ne başvurdu.

Dava dosyasına göre, 2019 yılında hayatını kaybeden yönetmen Franco Zeffirelli, çekimleri son günlere bırakılan filmin sonundaki yatak sahneleri için ten renginde özel kostümler giyeceklerini söyledi. Ancak çekim sabahı Zeffirelli, Romeo'yu oynayan Whiting'e ve Juliet'i oynayan Hussey'e özel kostüm değil sadece vücut makyajının yapılacağı bir sahne çekilmesi gerektiğini belirterek, kameranın çıplaklığı göstermeyecek şekilde konumlandırılacağına dair güvence verdi.

İki oyuncunun, ahlaksızlığa ve çocukların sömürülmesine karşı olan Kaliforniya ve federal yasalara aykırı olarak ve onların bilgisi olmadan çıplak sahnelerde oynatıldığı belirtilen dava dosyasında, Zeffirelli’nin, onlara çıplak davranmaları gerektiğini aksi taktirde sahnenin yeteri kadar başarılı olmayacağını söylediği ifade edildi.

Dosyaya göre, oyuncular, 'istendiği gibi vücut makyajı dışında herhangi bir seçenekleri olmadığına’ inandı.

Söz konusu sahnede Whiting'in çıplak kalçaları ve Hussey'in çıplak göğüsleri kısa bir süreliğine görülüyor.

Film ve tema şarkısı, o dönemde büyük ses getirirken, uzun süre de liselerde Shakespeare’in yazılarını öğrencilere öğretmek için okullarda da gösterildi.

Hussey ve Whiting'in uzun süre duygusal ve zihinsel ıstırap çektiğini ve filmin elde ettiği başarının kariyerlerine yansımadığı hatırlatılan dilekçe, filmin vizyona girmesinden bu yana bütün bunlar göz önünde alındığında, oyuncuların 500 milyon dolardan fazla tazminat alma hakkı olduğu söylendi.

Dava, bir dizi yeni davaya ve daha önce reddedilen diğer birçok davanın yeniden açılmasına yol açan, çocuklara yönelik cinsel istismar için zaman aşımını geçici olarak askıya alan bir Kaliforniya yasası uyarınca açıldı.

Hussey, filmin 50. yıl dönümünde 2018 yılında Variety’ye verdiği demeçte sahneyi savunmuştu. "Benim yaşımdaki hiç kimse bunu daha önce yapmamıştı" diyen Hussey, yönetmen Zeffirelli'nin sahneyi severek çektiğini belirterek, sahnenin "film için gerekli’ olduğunu söylemişti.

Olivia Hussey ve Leonard Whiting'in avukatı Solomon Gresen, Variety'ye yaptığı açıklamada, şu ifadeleri kullandı:

"Reşit olmayanların çıplak fotoğrafları yasa dışıdır ve sergilenmemelidir. Bunlar, 60'larda başlarına neyin geleceğine dair hiçbir fikirleri olmayan çok genç, saf çocuklardı. Birdenbire hiç ummadıkları bir düzeyde ünlü oldular ve üstelik nasıl baş edeceklerini bilemedikleri bir şekilde (hakları) ihlal edildi.”

Paramount şirketinden ise bu iddialar karşısında henüz konuyla ilgili herhangi bir açıklama yapılmadı.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI