radyobir
radyobir

Fransa ve İngiltere'den, Çin'den gelenlere test zorunluluğu

Fransa ve İngiltere, Çin'de artan vaka sayıları nedeniyle bu ülkeden gelen yolculardan Çin'den gelen yolculara negatif Kovid-19 testi zorunluluğu getirildiğini açıkladı.

31 Aralık 2022 08:47 | Kategori: Avrupa

ABD, İtalya, İspanya ve Japonya gibi ülkelerin ardından İngiltere ve Fransa da Çin'den gelen kişilere Kovid-19 testi zorunluluğu getirdi.

İngiltere Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, 5 Ocak'tan itibaren geçerli olmak üzere Çin'den ülkeye gelecek yolcuların seyahatten 2 gün önce Kovid-19 testi yaptırması ve negatif test sonucunu ibraz etmesi kararının alındığı bildirildi.

Açıklamada, söz konusu uygulamanın "ihtiyati ve geçici" olduğu vurgulanarak, "Durum inceleme altında ve İngiltere, sonraki adımlarda Çin'le birlikte çalışıyor.

Bilgi paylaşımında iyileşme ve daha fazla şeffaflık olursa, geçici önlemler gözden geçirilecek" ifadesi kullanıldı.

Fransa'nın da Çin'den gelen yolculara, negatif Kovid-19 test sonucu ibraz etme zorunluluğu getireceği belirtildi.

Fransız BFMTV'nin haberine göre, hükümet Çin'de Kovid-19 vakalarının artması üzerine bu ülkeden gelenleri kapsayacak bazı önlemleri uygulamaya koyma kararı aldı.

Çin'den gelen yolculara, uçağa binmeden en fazla 48 saat önce yapılmış ve negatif Kovid-19 testi sonucu gösterme zorunluluğu getirilirken, Fransa tarafından 1 Ocak'tan itibaren rastgele yapılacak testlerde pozitif çıkanlar zorunlu karantinaya alınacak.

Bu ülkeden gelen yolculara ayrıca maske zorunluluğu da uygulanacak.

Kısıtlamaların uygulamasına ilişkin kararname ise gelecek günlerde yayımlanacak.

Fransız hükümeti, bağışıklık sistemi zayıf olanlar başta olmak üzere Çin'e seyahat etmeyi planlayanlara seyahatlerini ertelemeleri çağrısında bulundu.

Hollanda, Çin'den gelen yolculara ücretsiz Kovid-19 testi dağıtacak

Öte yandan Hollanda Sağlık Bakanı Ernst Kuipers, 5 Ocak'tan itibaren Çin'den Hollanda'ya gelen yolculara Amsterdam Schiphol Havalimanı'nda ücretsiz Kovid-19 testi dağıtılacağını belirtti.

Kuipers yaptığı yazılı açıklamada, Sağlık ve Çevre için Devlet Enstitüsü'nden (RIVM), olası yeni bir varyantın hızlı bir şekilde tespit edilebilmesi için Schiphol Havalimanı çevresindeki kanalizasyon suyu denetimini yoğunlaştırmasını istediğini aktardı.

Çin'deki gelişmelerden dolayı Hollanda'da virüsün izlenmesi ve gözetimi için çabaların yoğunlaştırılmasının önemli olduğunu ifade eden Kuipers, 5 Ocak'tan itibaren Çin'den Hollanda'ya gelen yolculara Amsterdam Schiphol Havalimanı'nda ücretsiz Kovid-19 testi dağıtılacağı ve bunun kullanımı hakkında bilgi verileceğini kaydetti.

Kuipers, Çin'den gelen yolculardan ülkeye girişte Kovid-19 testi istemek veya bu yolcuların karantinaya alınmasını zorunlu kılmak için henüz yasal bir dayanak olmadığına dikkati çekti.

Çin'deki Kovid-19 salgınına ilişkin durumun kötüleşmesi halinde, yeni önlemlerin alınabileceğine işaret eden Kuipers, "Gelişmeleri yakından izlemeye devam ediyorum. Avrupalı ​​ortaklarımla yakın işbirliği içinde önümüzdeki dönemde gerekli görülmesi halinde ek önlemler alacağım" diye konuştu.

Birçok ülke negatif test ibrazını zorunlu kılıyor

Avrupa Birliği (AB) ise Çin'den gelen yolcular için henüz kuralları katılaştırma konusunda karar vermedi.

Kovid-19 vakalarındaki artış nedeniyle ABD, İspanya, Japonya, Malezya, Güney Kore, Hindistan, Tayvan ve İtalya gibi ülkeler, Çin'den seyahat edecek yolculara ilave tedbirler getirmiş, birçoğu negatif test ibrazını zorunlu kılmıştı.

Çin Ulusal Sağlık Komisyonu, 26 Aralık'ta Kovid-19'un 8 Ocak 2023'ten itibaren "A kategorisi salgın hastalık" olarak ele alınmasına son verileceğini, Sınır Sağlığı ve Karantina Yasası uyarınca uygulanan kısıtlamaların kaldırılacağını duyurmuştu.

Yeni uygulamayla yurt dışından gelen yolcuların, seyahat öncesi Çin'in büyükelçilik ve konsolosluklarından sağlık kodu almak zorunda olmayacağı, varışlarında pozitif olsalar dahi merkezi karantinada tutulmayacakları bildirilmişti.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI