radyobir
radyobir

Haiti Cumhurbaşkanı suikast sonucu hayatını kaybetti

Haiti Cumhurbaşkanı Jovenel Moise, dün gece kimliği belirlenemeyen silahlı kişiler tarafından özel konutunda silahlı saldırıya uğrayarak hayatını kaybetti.

07 Temmuz 2021 10:52 | Kategori: Latin Amerika

Haiti'nin geçici Başbakanı Claude Joseph, cumhurbaşkanına yapılan suikasti "insanlık dışı ve barbarca bir eylem olarak" niteledi.

Joseph, suikast sırasında yaralanan Moise'nin eşinin şu anda tedavi gördüğünü belirtti.

Cumhurbaşkanına yapılan suikast, yoksul Karayip ülkesi Haiti'de artmakta olan siyasi şiddetin son örneği oldu. Artan insani krizle ve gıda kıtlığıyla mücadele eden siyasi olarak bölünmüş Haiti'de geniş çaplı bir kargaşa olmasından korkuluyor.

Joseph, "Devletin bekasını garanti altına almak ve halkı korumak için tüm tedbirler alınıyor" dedi.

Haiti'nin başkenti Port-au-Prince'de sokakların kontrolünü ele geçirmek isteyen çetelerin birbirleriyle ve polisle çatışmasından dolayı şiddet tırmanmıştı.

Kentteki şiddet, artan yoksulluk ve siyasi istikrarsızlıkla körüklendi. Moise cumhurbaşkanlığı görevine geldiği 2017'den beri şiddetli protestoların hedefindeydi. Muhalefet, Moise'yi bu yıl daha otoriter olmakla ve görev süresini aşarak diktatörlük kurmaya çalışmakla suçlamaktaydı. Moise ise bu suçlamaları reddediyordu.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI