radyobir
radyobir

Halk "Ülkeyi İlber Hoca yönetsin!.." dedi...

Türkiye Haziran ayında yeni bir seçim için sandık başına gidecek. Bir taraftan başkanlık sistemi, bir taraftan muhalefetin iktidar hesapları ülkeyi kasıp kavuruyor. Peki siyasi partileri bir kenara bırakacak olsaydık halkımız en azından 1 günlüğüne kimin ülkeyi yönetmesini isterdi? İşte size Poltio'nun anketinden çıkan sonuçlar...

07 Nisan 2015 12:03 | Güncelleme :07 Nisan 2015 12:21 | Kategori:

Poltio geçtiğimiz aylarda yeni bir anket düzenledi. Anketin amacı demokratik bir seçimle ülkeyi 1 günlüğüne yönetecek bir liderin seçilmesiydi. 23 Nisan çocuk bayramında 1 günlüğüne ülkeyi çocukların temsili bir şekilde yönetmesi misali, her 1 Nisan'da da ülkenin başına halkın seçtiği alternatif bir isim geçse fena olmaz mı? Hem siyasetçiler hem de memleketimiz için güzel bir şaka formülü olmaz mı bu?

Biz olur dedik ve Poltio'nun 30 Aralık 2014'te başlayıp sonuçlanan anketindeki verilerden çıkan lideri sizlere sunmaya karar verdik. Ankete 5 aya yakın bir sürede, farklı kesimlerden 4349 kişi katılmış ve tek bir isim ezici bir çoğunlukla oyların neredeyse yarısını toplamış. 



1 - İLBER ORTAYLI

Tartışmasız lider. Sandıktan çıkan irade. Bir günlüğüne yönetimi ele geçirdiğinde, ülkede eğitim devrimi yaşanacağı kesin. Gerçi hepimiz bir gecede cahillik mertebesine ineceğimiz için kendimizi kötü hissedebiliriz ama olsun. İlber Hocamızın ilk icraatı hepimizi tek sıraya sokup sözlüye kaldırmak olur. Sözlüden kalanlara (muhtemelen Murat Bardakçı dışındaki herkes) 37 eserlik külliyatını okuyup özet çıkarma ödevi verir. Herkes eve kapanınca ülkeye bir huzur ortamı hakim olur. Ne demişler "Cehalet erdemdir"



2 - YILDIZ TİLBE

Bir günlük Tilbe yönetiminde Türkiye'nin ne kadar eğlenceli hale geleceğini düşündükçe heyecanlanmamak mümkün değil. Bir günlük festival de diyebiliriz. Sabahtan başlayan seçim zaferi kutlamaları akşama kadar serbest stil dans gösterileri eşliğinde sürer. Hava karardıktan sonra hüzünlü şarkılara dönüldükçe ülkece geçirilen ağlama krizi sonrası yeniden çalmaya başlayan göbek havaları ile bir günlük Tibe yönetimi sona erer. Fakat ankette Tilbe ancak muhalefette kalabildi.



3 - ATİLLA TAŞ

Halk Atilla Taş'a da muhalefet görevi verdi. Eski çökelek, Twitter fenomeni, 140 karakterde zehir gibi aforizmaların üstadı Atilla Taş'ın yönetiminde ülkede muhtemelen bir günlük devrim yaşanacaktır. Taş bir zamanlar sanal alemde gönderildiği Yunanistan'dan yine sanal aleme Aleksis Çipras olarak döndüğünü hatırlarsak esecek devrim havasını tahmin edebiliyoruz. Ülke bir anda dev bir piknik yerine dönecektir. Baktığımız zaman Tilbe & Taş muhtemel koalisyonu bile İlber Hoca'yı tahtından indirmeye yetmiyor.



4 - MUSTAFA TOPALOĞLU

Topaloğlu barajı geçemedi. Ancak bir gün iktidar olursa o gün, Türkiye'nin uzay macerasının başlayacağı gündür. Aynı gün sabahtan ilk Türk uzay gemisi inşa edilmeye başlanacak, ülkedeki tüm terziler harıl harıl astronot kıyafeti dikerken ne kadar uydu, alıcı, verici varsa uzaya yönlendirilecek Türkiye Cumhuriyeti geçici liderinin kendilerini yemeğe davet ettiği, en kötü çaya beklediği anons edilecektir.



5 - MAHMUT TUNCER

"Bana bir mendil verin, dünyayı halaya kaldırayım." Bir günlük Mahmut Tuncer yönetimi toplu bir düğün töreni ile başlayacak, ne kadar genç/yaşlı varsa toplu halde evlendirilecek ardından da halaya durulacaktı. Ancak olmadı, Tuncer de baraj altında kaldı. Bir başı Iğdır, diğer başı İzmir'de olan doğu-batı yönünde kesintisiz tek sıra halindeki halay ile dost, düşman tüm yabancı ülkeler çatlatılacaktı ama umutlar yerel seçimlere kaldı...



6 - CANAN KARATAY

"Elinizdeki ekmekleri yavaşça yere bırakın, bir günlük Canan Karatay yönetimi başladı" demek isterdik ancak Karatay da barajı geçemedi. Bir günlük Canan Karatay "rejimi" hayal oldu uçtu. Sabah erkenden kültür-fizik hareketleri ile başlayacak günün en güzel tarafı kahvaltı da ciğer, pastırma, sucuk, kavurma, tereyağı, döş, kelle paça vs yiyecek olmamız olabilirdi. Ancak halk sandıkta iradesini ekmekten yana kullandı!



7 - NUR YERLİTAŞ

Memleket, demokratik yönetmelerle değil de aristokrasi ile yönetiliyor olsa tartışmasız kraliçemiz olacak Nurella'nın, sandıktan sonuncu çıkması bizleri biraz şaşırtsa da nedenini galiba biliyoruz. Beğenilmemekten korktuk. Ülkece çok zevkli giyinmediğimiz malum. Sırf ne giyeceğim diye dertlenmekten gidilmeyen düğünler, toplantılar gibi Nur Yerlitaş'ı da seçersek bütün gün sokağa çıkamayız korkusu ile seçemedik. Geçmiş olsun, tarzımız farkımızdır.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI