radyobir
radyobir

İsrail'de Netanyahu'ya halk desteği hızla azalıyor

İsrail'de tartışmalı yargı reformu konusunda direten Başbakan Netanyahu, anketlere göre güç kaybediyor. Bugün seçim olsa Netanyahu'nun alacağı oylarda ciddi düşüşler göze çarpıyor.

26 Temmuz 2023 10:01 | Kategori: Ortadoğu

İsrail’in önde gelen iki televizyon yayıncısı kurum tarafından yapılan anketlere göre, bugün seçim olsa Netanyahu’nun başında olduğu koalisyon, sahip olduğu 64 sandalye yerine 120 sandalyeli mecliste ancak 53 ya da 53 sandalye kazanabiliyor.

N12 haber kanalının anketine göre, Netanyahu’nun Likud partisinin sahip olduğu 32 vekil sayısı 28’e geriliyor. Reshet 13 kanalı tarafından yapılan ankete göreyse Likud bugün seçim olsa ancak 25 vekil çıkarabiliyor.

İsrail’de Yüksek Mahkeme’nin yetkilerini kısıtlayan yasal düzenlemeler içeren tasarı uzun zamandır protesto ediliyor. Ülkede yürüyüşler düzenlenirken dün de doktorlar 24 saatlik bir grev yaparak yasal düzenlemeleri proteso etti. İsrail’de önde gelen gazeteler de dün ilk sayfaları simsiyah olarak satışa çıkarak yasal düzenlemelere tepki gösterdi.



Yargı reformu düzenlemeleri uzun süredir protestolara neden oluyor.

ABD ve batılı ülkeler de Netanyahu hükümetinin yeni yargı düzenlemelerini eleştiriyor. Washington düzenlemelerin ilk kısmının meclisten geçmesi sonrası "talihsiz bir durum” açıklaması yapmıştı.

Öte yandan orduda da yedek askerler benzer şekilde yasal değişikleri protesto ediyorlar. İsrail ordusu bu kapsamda ilk kez bir yedek askere yönelik ceza uygulamasına gitti. Haberlere göre, görev çağrısına uymayan bir yedek askere yaklaşık 270 dolar para cezası verilirken bir başka askere de 15 gün hapis cezası verildi.

Protestoları organize eden gruplar çok daha fazla sayıda askerin de protestolara katılacağını dile getiriyorlar.

Devam eden protestolar bir yandan ülkede ciddi fikir ayrılıklarına neden olurken diğer yandan ekonomi alanında da verilerin bozulmasına neden oluyor. İsrail para birimi Şekel de son günlerde değer kaybediyor.

İsrail'de yasal reform gerginliği doktorların greviyle sürüyor

Halk, yasal düzenlemelerle Yüksek Mahkeme’nin yetkilerinin azaltılmasının ülkede daha otokratik bir yönetime olanak tanıyacağı eleştirisini dile getiriyor. Hakkında yolsuzluk ve rüşvet soruşturmaları bulunan Netanyahu’nun yeni yasal düzenlemelerden faydalanacağı da öne sürülüyor.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI