radyobir
radyobir

İki Reuters muhabiri serbest bırakıldı

Myanmar'da, Sömürge Dönemi Resmi Sırlar Yasası'nı ihlal ettikleri gerekçesiyle ceza alan ve hapiste bulunan iki Reuters muhabiri serbest bırakıldı.

07 Mayıs 2019 11:34 | Kategori: Dünya

Gazeteciler Wa Lone ve Kyaw Soe Oo, Myanmar Devlet Başkanı Wyn Myint tarafından 17 Nisan tarihinde ilan edilen yıllık af kapsamında serbest bırakıldılar. Bu tarih ülkede her yıl yeni yılın başlangıcı olarak kabul ediliyor.

Meslektaşları tarafından cezaevinin kapısında karşılanan tutuklu gazetecilerden Wa Lone mesleğine devam edeceğini söyledi ve "Haber merkezine gitmek için sabırsızlanıyorum” dedi.

İki gazeteci geçen yıl hakim karşısına çıkarılmış ve 7 yıl hapis cezasına çarptırılmışlardı. Reuters muhabirleri, ülkenin kuzeybatısındaki Rakhine eyaletinde askerlerin, Rohingya müslümanlarına karşı yürüttükleri operasyonu ve yaklaşık 700 bin müslümanın Bangladeş’e sürülmesini haberleştirmişlerdi. Gazeteciler Aralık ayında bir restaurantta iki polis yetkilisinden olaylara ilişkin belge alırken gözaltına alınmışlardı. Reuters muhabirleri asker ve polis tarafından Rohingya müslümanlarına Inn Din köyünde soykırım uygulandığı iddialarını araştırıyorlardı.

İki hafta önce Mynmar Anayasa Mahkemesi iki gazetecinin temyiz başvurusunu reddetmişti. Avukatları iddianamenin uydurma olduğunu ve polis tarafından iki gazeteciye komplo kurulduğunu söylemişti.

Wa Lone ve Kyaw Soe Oo uluslararası haber dalında yaptıkları soykırım haberiyle Pulitzer ödülüne layık görüldüler.

Reuters Haber Ajansı Yöneticisi Stephen J. Adler yaptığı açıklamada "Myanmar’ın cesur muhabirlerimizi serbest bırakmasından inanılmaz memnun olduk. 511 gün önce tutuklanmalarından bu yana onlar tüm dünyada basın özgürlüğünün öneminin sembolü oldular. Dönüşlerinden çok memnunuz” dedi.

Myanmar’daki Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinatörü de gazetecilerin serbest bırakılmasıyla ilgili bir açıklama yayınladı ve karardan duyulan memnuniyeti dile getirdi.

Özel görevlendirilmiş bir Birleşmiş Milletler Araştırma Komisyonu Myanmar ordusunun 2017 yılında Rohingya müslümanlarına karşı soykırım niyetiyle zulüm ve işkence uyguladıklarına dair bir kanıya varıldığını açıklamıştı. BM bu sebeple Myanmar Ordu Komutanı General Min Aung Hlaing’in insanlık suçu, soykırım ve savaş suçlarından yargılanmasını talep etti.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI