radyobir
radyobir

Hamas, ateşkesin 3. gününde 13 İsrailli esiri serbest bıraktı

İsrail ile Hamas arasında çatışmalara verilen 4 günlük insani aranın üçüncü gününde eskır takası ve insani yardım faaliyetleri tüm hızıyla sürüyor.

26 Kasım 2023 09:37 | Kategori: Ortadoğu

Mutabakatın ikinci gününde, abluka altındaki Gazze Şeridi'ne 187 tır ile insani yardım ulaştığı bildirilirken, üzerinde anlaşılan insani aranın, Gazze'nin tüm bölgelerine ulaştırılmak üzere günlük 200 yardım tırı ile 4 yakıt tırının girişini kapsadığını duyurulmuştu.

Esir takasında son durum

Gazze Şeridi'ni yöneten Filistin hareketi Hamas ile İsrail, ikinci kez esir takası düzenledi.

Hamas'tan yapılan yazılı açıklamada, çatışmalara insani ara kapsamında 13 İsrailli esir ile 7 yabancı uyruklunun Uluslararası Kızılhaç Örgütüne teslim edildiği belirtildi.

Açıklamada, Gazze'den yola çıkan esirlerin 13'ü İsrailli ve 4'ü Tayland vatandaşı 17 kişi olduğu ifade edildi.

Hamas, Türkiye’nin çabalarına yanıt olarak Tayland vatandaşlarını serbest bıraktığını söyledi.

Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Macid el-Ensari, "Mısır ve Katar'ın, taraflarla gerçekleştirdikleri görüşmelerin ardından mutabakatın uygulanmasının önündeki engeller ortadan kaldırıldı. Bu gece 39 Filistinli esire karşılık 13 İsrailli esir serbest kalacak" ifadesini kullanmıştı.

Uzlaşıya göre Hamas'ın elindeki 50 İsrailli esire karşılık, İsrail hapishanelerindeki 150 Filistinli serbest bırakılacak.

Şu ana kadar abluka altındaki Gazze Şeridi'nden 26 İsrailli kadın ve çocuk ile İsrail hapishanelerinde tutuklu 78 Filistinli kadın ve çocuk serbest bırakıldı.

İnsani yardımlarda son durum

Mısır ile Gazze Şeridi arasındaki Refah Sınır Kapısı'ndan 25 Kasım Cumartesi günü 187 tır dolusu insani yardımın teslim alındığı, yardımların gıda, içme suyu, tıbbi malzeme ve ilaçlardan oluştuğu ifade edildi.

İsrail ile Hamas arasındaki çatışmalara 4 gün insani ara verilmesine ilişkin uzlaşma, 24 Kasım Cuma günü saat 07.00'de (TSİ 08.00) uygulamaya girdi.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI