radyobir
radyobir

İstanbul Devlet Tiyatrosu'nda bu hafta

İstanbul Devlet Tiyatrosunda, 05 - 10 Şubat tarihleri arasında 2'si çocuk oyunu olmak üzere toplam 8 oyun sahnelenecek.

04 Şubat 2019 11:33 | Kategori: Kültür & Sanat

Sahnelenecek olan oyunlar; "Kosovalı Peer Gynt”, "80 Günde Devri Âlem”, "Cehennem”, "Tamamen Doluyuz”, "Kasaplığın El Kitabı”, "Hamlet”, "Keloğlan Keleşoğlan”, "Turta Girmemiş Orman”

 

"Kosovalı Peer Gynt”, Cevahir Salon 1’de 

   27 Aralık 2018 tarihinde prömiyer yapan oyun; 1990 - 2014 yılları arasında ülkesindeki olumsuzluklardan kaçıp diğer Avrupa ülkelerinde yaşamını sürdürmeye çalışan genç bir insanın dramatik serüvenini gerçekçi-şiirsel bir dille anlatıyor.

   Yeton Neziray’ın yazıp Senem Cevher’in dilimize çevirdiği oyunu Saydam Yeniay yönetiyor. Behlüldane Tor’un dekorları tasarladığı oyunun kostüm tasarımında Mihriban Oran, ışık tasarımında İ. Önder Arık yer alıyor. Türkü Deyiş Çınar’ın müziklerini bestelediği oyunun koreografisi Alparslan Karaduman’a, dramaturgisi ise Yeşim Gökçe’ye ait.

   Oyunda;  Erşan Utku Ölmez, Funda Eskioğlu, Fatma Öney, Yener Sezgin, Hakan Şahin, Volkan Işılay, Duhan Şahin, Yusuf Can Sancaklı, Nurhayat Boz, Ozan Dağara, Nazime Birben Akbulut, Duygu Aydoğmuş ve Zekayi Metin rol alıyor.

   Oyun, 10 Ocak Pazar gününe kadar Cevahir Salon 1’de izlenebilir. 


 

 

"80 Günde Devr-i Alem”, Cevahir Salon 2’de

   22 Kasım 2018 Perşembe günü prömiyer yapan "80 Günde Devr-i Alem”, Jules Verne’nin yazıp Mark Brown’un uyarlaması, Başak Othan’ın çevirisi ve Gökhan Kocaoğlu’nun rejisiyle sahneye taşınıyor. Oyunun dekor tasarımı Aytuğ Dereli’ye, kostüm tasarımı Burcu Melek Bozan’a, ışık tasarımı Serhat Akın’a, koreografi Tuğçe Tuna’ya, müzikler ise Oktay Köseoğlu’na ait.

   Oyunun konusu şöyle;

   1872 Londra... Tam bir İngiliz centilmeni olan eksantrik Bay Phileas Fogg, dünyanın etrafını 80 günde gezebileceğine dair bir bahse girer ve bu uğurda elinde avucunda ne varsa ortaya koyar. Bu çılgın macerada kendisine sadık hizmetkarı Passepartout eşlik etmektedir. Birlikte 3 kıta ve 4 okyanus aşacak, Londra'dan Vahşi Batı'ya uzanan olağanüstü bir yolculuğa çıkacaklardır. Trenlerden gemilere koşturacak hatta bir fille bile seyahat edeceklerdir! Ne var ki zamana karşı yarışırken karşılarında farkında olmadıkları bir engel vardır: Fogg'un bir kanun kaçağı olduğuna kendini inandırmış Detektif Fix peşlerindedir ve bu yolculuğu engellemek için elinden geleni yapmaktadır. Fogg'u ise bu yolculukta hayatında hiç bilmediği başka bir macera beklemektedir: Aşk...

   Oyunda;  Cem Zeynel Kılıç, Sertel Uğur, Mustafa Yıldıran, Tuğba Yılmaz, Kemal Topal      rol alıyor.        

   Oyun, 09 Şubat Cumartesi gününe kadar Cevahir Salon 2’de izlenebilir.


 



#Cehennem, Üsküdar Tekel Sahnesinde

   Jennifer Haley'in yazdığı, Gülay Gür'ün çevirisini yaptığı oyunun rejisörü Metin Belgin. Dekor Tasarımında Hakan Dündar, kostüm tasarımında Ceren Karahan, ışık tasarımında Yakup Çartık imzası bulunan oyunun dramaturgu Şafak Eruyar.

Oyunun konusu şöyle;

   Oyun düşüncelerimizi kodlayan, yaşamı gerçeklikten koparan ve şiddet dürtüsünü tetikleyen sanal dünyanın gelecekte duygularımızı da ele geçirme olasılığını bilim kurgu atmosferinde tartışıyor. Oyundaki karakterlere Metin Belgin, Simay Tuna, Ahmet Somers, Arda Kaptanlar, ve Aslı Büşra Sarınç hayat veriyor.

   2015-2016 Rotary Tiyatro Ödülleri Yılın Kadın Sanatçısı (Simay Tuna) ödüllü oyun 22 Ekim 2015 tarihinde prömiyer yaptı. 

   "#Cehennem” oyunu 09 Şubat Cumartesi gününe kadar Üsküdar Tekel Sahnesinde izlenebilir. 


 

"Tamamen Doluyuz”, Üsküdar Stüdyo Sahnesinde

   Becky Mode'un yazdığı, Lale Eren Dalsar'ın çevirisini yaptığı "Tamamen Doluyuz”oyununu Elif Erdal yönetti. Tek kişilik oyunda ana karaktere Efe Erkekli hayat verirken, birçok sürpriz sanatçı da sesiyle oyuna katkıda bulunuyor. Dekor ve kostüm tasarımında Batuhan Bozcaada, ışık tasarımında Akın Yılmaz’ın imzası bulunmakta. Oyunun müzikleri Orhan Enes Kuzu'ya, dramaturgisi Günay Ertekin'e ait.

Oyunun konusu kısaca şöyle:

   Konservatuarın oyunculuk bölümünden mezun bir genç, kendi alanında iş bulamadığı için, şehrin en lüks restoranlarından birinde rezervasyon görevlisi olarak çalışmaktadır. Tek isteği mesleğini yapabilmek ve gittiği oyunculuk görüşmelerinin birinden olumlu cevap almaktır. Ancak hali hazırda, çalıştığı restoranın bakımsız bodrum katında, üç kişinin işini tek başına üstlenerek, Noel tatilinin yoğun rezervasyon trafiğine yetişmeye çalışmakta, bir yandan patronlarının istekleri, zengin müşterilerin kaprisleriyle ilgilenip, bir yandan da ailesini ve dostlarını mutlu etmeye çalışmaktadır. Bakalım Sam içine düştüğü bu trajikomik ortamdan kendini kurtarıp, asıl işine geri dönebilecek midir?

   09 Ocak 2018 tarihinde prömiyerini yapan oyun 10 Şubat Pazar gününe kadar Üsküdar Stüdyo Sahnesinde ki temsillerine devam edilecek.


 

"Kasaplığın Elkitabı”,  Küçükçekmece Cennet Kültür Merkezinde

   Boris Vian’ın yazıp Ayberk Erkay’ın çevirdiği oyunu Burak Karaman yönetiyor. Dekor tasarımı Behlüldane Tor’a kostüm tasarımı Şirin Dağtekin Yenen’e, ışık tasarımı Yakup Çartık’a müzikler ise Tunay Uzuner’e ait.

Oyunun konusu şöyle;

   "Kasaplığın Elkitabı”, 6 Haziran 1944 günü Normandiya Çıkarması yapılırken, hemen yakınında bulunan Arromanches'daki bir at kasabında geçer. Dışarıda savaş bütün şiddetiyle devam ederken, kasap, kızlarını evlendirmeye ve dünyanın çeşitli yerlerindeki çocuklarını toplayıp düğün yapmaya çalışmaktadır.

   Oyunda; Selçuk Kıpçak, Ahenk Demir, Ahmet Dizdaroğlu, Adem Türker, Nesrin Avcı, Asena Hotamış, Merve Erdoğan, İlker Güler, Tolga Kortunay, Cansın Bezircilioğlu, Salih Salcan, Camcı, Heran Akkaynak, Cihan Akyürek, Seda Gün, Gül Altınok, Gökhan Türkal, Eroğlu, Onur Doğan, Kürşat Kurnaz, Özenç Eren Yelçi, Rıza Leki, Volkan Çelik, Oğuzhan Erdoğan rol alıyor.

   31 Ocak 2019 Perşembe günü prömiyer yapan oyun 10 Şubat Pazar gününe kadar Küçükçekmece Cennet Kültür Merkezinde izlenebilir. 


 

"Hamlet”,  Kozyatağı Kültür Merkezinde

   Türkçeye Sabahattin Eyüboğlu'nun kazandırdığı, yönetmenliğini Işıl Kasapoğlu'nun yaptığı William Shakespeare'in eseri "Hamlet” oyunun dekor ve kostüm tasarımında Hakan Dündar, ışık tasarımında Cem Yılmazer’in imzası bulunuyor, dramaturgisi ise Zeynep Avcı'ya ait. Hamlet karakterine usta oyuncu Bülent Emin Yarar hayat veriyor.

    39. İsmet Küntay Özel Tiyatro Ödülü En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Dramaturg ve 2014 Yeni Tiyatro Dergisi Ödülleri Yılın Dramaturgu ödüllerini alan oyunun konusu kısaca şöyle;

   Oyun içinde ustaca oyun yöneten, sergileyen, yaşayan; soytarıyla soytarı, saraylıyla saraylı, en akıllı kadar akıllı, kusursuz bir deli olabilecek kadar oyunculukla yoğrulmuş, öte yandan da bir oyuncunun nasıl olup da kılık, kimlik ve varlık değiştirdiğini kendi kendine soran kişi, Hamlet... Hamlet’in üslubu gibi, kişiliği de sürekli değişim halindedir ve bu kez de sahnedeki tek başınalığıyla olayların hem içinde hem dışında, olayları hem yaşayan, hem anlatan kişi olarak çıkar karşımıza.

   26 Aralık 2013 tarihinde prömiyer yapan oyun 10 Şubat Pazar gününe kadar Kozyatağı Kültür Merkezinde izlenebilir.    



 

"Keloğlan Keleşoğlan”, Cevahir Salon 2’de

   1 Kasım 2018 tarihinde prömiyer yapan "Keloğlan Keleşoğlan” oyunun yazar ve yönetmeni Ulviye Karaca. Melike Başkan’ın kostümleri tasarladığı oyunun dekor tasarımı Zeki Sarayoğlu, ışık tasarımını Zeynel Işık, dekor kostüm proje uygulamasını ise Burcu Melek Bozan üstleniyor. Kemal Günüç’ün müziklerini yaptığı oyunun koreografisi Yener Turan’a, kukla ve mask tasarımı Ulviye Karaca ve İlhan Ateş’e ait.

Oyunun konusu kısaca şöyle;

   Sıradan bir hayatın içinden çıkıp birden sıra dışı olaylar yaşamaya başlayan Keloğlan'ın hayata ve olaylara bakışı değişir, kendi içindeki dinamikleri fark eder. Artık o eski tembel Keloğlan gitmiş, yerine kendine güvenen, aklını kullanan ve insanları olumlu yönde etkileyen bambaşka bir Keloğlan gelmiştir.

   Oyundaki karakterlere; Ümit Bahadır Tunç, Muammer Çağatay Keser, Meltem Müge Tunç, İrem Sövütçü, Nazlı Benan Özkaya, Nejdet Erdem, Berk Yaparel, Yağmur Çağlan, Barış Dizer, Alper Utku Ateş, Abbas Arda Çoban, Orkun Huylu, Ömer Oduncu, Ezgi Cankurtaran, Hasan Pehlivanoğlu, Pelin Sağun, Erman Cihan, Sefa Köksal, Ferhat Işıktaş, Mehmet Alkan Demir, Tuğba Ülgen ve Alp Aydın hayat veriyor.

   7’den 70’e bir aile oyunu olan "Keloğlan Keleşoğlan”, 10 yıl boyunca kapalı gişe oynayarak aynı zamanda 42. Sanat Kurumu Jüri Özel Ödül sahibi oldu.

   Oyun, 10 Şubat Pazar günü Cevahir Salon 2’de izlenebilir.  


 "Turta Girmemiş Orman”, Üsküdar Tekel Sahnesinde

   10 Ocak 2019 Perşembe günü prömiyer yapan "Turta Girmemiş Orman” adlı oyun 4 yaş üstü izleyicilerle buluşuyor. Dila Er ve Gözde Kısa’nın yazdığı oyunu Elif Erdal yönetiyor. Dekor tasarımında Şirin Dağtekin Yenen, kostüm tasarımında Medina Yavuz Almaç, ışık tasarımında Akın Yılmaz yer alıyor. Müziklerini Deniz Gürzumar’ın yaptığı oyunda koreografi İzmir Tenim’e, dramaturgi ise Günay Ertekin’e ait.

   Oyundaki karakterlere; Lalizer Kemaloğlu, Alp Ünsal, Onur Hanpa, Merve Çağla Kuru ve Büşra Devrim Cevher hayat veriyor.

Oyunun konusu kısaca şöyle;

   Turta Girmemiş Orman'ın yamacındaki dağ, lezzetli dev çileklerle doludur. Sevimli aşçı ejderha, dev çileği yemesi orman sakinleri tarafından yasaklanmıştır. En sevdiği şeyden mahrum bırakılan sevimli ejderha, çok huysuz ve mutsuzdur. Ormanın afacan devi Devcan da, baba kucağından mahrum bırakıldığı için aynı derecede mutsuzdur. Bu yüzden arkadaşı ejderhaya yardımcı olmaya çalışır ancak ejderhaya konulan yasağın nedenini bir türlü öğrenemez. Ta ki ormanda çıkan yangın tüm gerçekleri ortaya çıkarana kadar... Bakalım sevimli aşçı ejderha özlemini çektiği lezzete kavuşabilecek mi?

   Oyun; 10 Şubat Pazar günü Üsküdar Tekel Sahnesinde izlenebilir. 


Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI