radyobir
radyobir

Kafaları karıştıran ilaç hakkında açıklama

The Lancet Oncology Dergisi tarafından yayımlanan yeni bir araştırmaya göre 10-15 yıl doğum kontrol hapı kullanan kadınlarda endometrium kanseri riski yarı yarıya iniyor.

21 Ağustos 2015 13:58 | Kategori: Sağlık

1965 and 2014 yılları arasında yüksek gelirli ülkelerde 143,019 kadından oluşan 36 çalışmaya bakıldığında, uzun süre doğum kontrol hapı kullanan kadınlarda endometrium kanseri riskinin azaldığı görüldü. 

Yapılan çalışmaya göre; doğum kontrol hapı, kanser olma riskini yüzde 25-50 oranında azaltıyor. Eğer bir kadın hiç doğum kontrol hapı kullanmamış ise o kadının hayatı boyunca endometrium kanseri ile karşılaşma oranı 75 yaşına kadar yüzde 2 ila 3. Eğer 5 yıl kullanmışsa risk yüzde 1.7’ye düşüyor. Doğum kontrol hapı kullanımı 10 yılı geçtiyse, kansere yakalanma riski yüzde 1.3’e düşüyor. Ve 15 yıllık kullanımın ardından ise oran yüzde 1’e geriliyor.   

"BİZDE ÇOK KORKULUYOR AMA DÜNYADA EN ÇOK KULLANILAN YÖNTEMLERİN BAŞINDA”

Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği (TJOD) Başkanı Prof. Dr. Cansun Demir, doğum kontrol haplarının yaklaşık 50 yıldır dünyada kullanıldığını ve bu hapların çocuk olmasını  önlemenin dışında başka etkilerinin olduğunu da söyledi. 

Prof. Dr. Demir, doğum kontrol haplarının kemik erimesini ve yumurtalık kistlerinin oluşumunu önleme ve de memede fibrokistik hastalığın önlenmesine katkı sağladığını vurgulayarak, "Ayrıca doğum kontrol haplarınını; 1. Endometrium (rahim) kanseri 2. Over (yumurtalık) kanseri  3. Kolon (kalın barsak) kanserini önlediği de ispatlanmış durumda. Bu nedenle bizde çok korkulmasına rağmen dünya da en çok kullanılan yöntemlerin başında geliyor” dedi.

"MEME KANSERİ RİSKİNİ ARTIRDIĞINI GÖSTEREN BAZI ÇALIŞMALAR VAR"

Prof. Dr. Cansun Demir, "Doğum kontrol haplarının ispat edilmiş bir kansere neden olduğu gösterilememiş ancak meme kanserini artırdığını gösteren bazı çalışmalar var. Ama bu ispatlanmış olmamakla beraber; bunun aksini gösteren başka çalışmalar da var” şeklinde konuştu.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI