radyobir
radyobir

Kazakistan'ın yeni Dışişleri Bakanı Murat Nurtileu oldu

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Dışişleri Bakanlığına 47 yaşındaki Murat Nurtileu'yu atadı.

03 Nisan 2023 06:48 | Kategori: Asya Pasifik

Kazakistan Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Tokayev, Nurtileu’nun Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı olarak atanmasına ilişkin kararnameyi imzaladı.

47 yaşındaki Nurtileu, Kazakistan’ın Finlandiya ve Estonya’daki büyükelçisi olarak görev yaptı.

Bir dönem Dışişleri Bakanı Danışmanı olan Nurtileu, 2014-2016 yılları arasında Cumhurbaşkanlığı İdaresi Dış Politika Merkezi Başkan Yardımcılığını yürüttü.

Mart 2019’da Cumhurbaşkanı Tokayev’in Yardımcısı olarak atanan Nurtileu, "Ocak Olayları"ndan sonra Kazakistan Milli Güvenlik Komitesi Başkanının Birinci Yardımcısı görevine getirildi.

Nurtileu, 2022’nin Şubat ayından bu yana Cumhurbaşkanlığı İdaresi Başkanı olarak görev yapıyordu.

Savunma ve İçişleri Bakanları atandı

Ülkede, 19 Mart'ta yapılan parlamento seçimleri sonrası hükümet istifa etti.

Eski Başbakan Alihan İsmailov, 30 Mart'ta yeniden Başbakanlığa atandı.

Kazakistan'da anayasa gereği Savunma, İçişleri ve Dışişleri Bakanları doğrudan Cumhurbaşkanı tarafından atanırken, diğer kabine üyeleri Başbakan'ın önerisiyle Cumhurbaşkanı tarafından onaylanıyor.

Cumhurbaşkanı Tokayev, eski Savunma Bakanı Ruslan Jaksılıkov ile eski İçişleri Bakanı Marat Ahmetcanov'u görevlerine yeniden atadı.

Diğer kabine üyelerinin resmi ataması henüz yapılmadı.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI