radyobir
radyobir

Lübnan'da bakanın konvoyuna kaldırı

Lübnan Mülteci İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Saleh El Garib'in konvoyuna silahlı saldırı düzenlendi. Dürzi lider Belid Canbolat'a destek verenlerin yaşadığı bölgede düzenlenen saldırıda bakanın iki yardımcısı hayatını kaybetti. Saleh El Garib, Canbolat'ın rakibi Dürzi Lübnan Demokrat Partisi Başkanı Talal Arslan'a yakınlığıyla biliniyor.

01 Temmuz 2019 07:52 | Güncelleme :01 Temmuz 2019 09:02 | Kategori: Dünya

Saldırının yaşandığı Qabr Chamoun kasabası, Aley şehri yakınında. Kasaba sakinleri, Velid Canbolat’ı destekliyor. Canbolat’ın başkanı olduğu İlerici Sosyalist Parti, saldırıyla herhangi bir bağlantıları olmadığını açıkladı. Parti açıklamasında El Garib'in korumalarının, Dışişleri Bakanı Gebran Bassil’in planladığı bölge turunu engellemek için yolları kapamaya başlayan bir grup insana rastgele ateş açtığını savundu. Açıklamada, ''Bir partilinin yaralanması üzerine silahı bazı göstericiler de El Garib'in konvoyuna ateş açtı ve iki korumayı öldürdüler'' dendi.

Canbolat’a destek veren kasabada gerilim, Talal Arslan’ın siyasi müttefiki Dışişleri Bakanı Bassil’in bölgeyi ziyaret planları üzerine baş göstermişti. Maruni Hıristiyan olan Bassil, göstericilerin yolları kapaması üzerine ziyaretini iptal etti.

Televizyondan açıklama yapan Mülteci İşleri Bakanı Saleh El Garib ise saldırının silahlı bir pusu ve açık bir saldırı girişimi olduğunu söyledi. Garib, ‘’Lübnan Dağı’ndaki gerilimi tetiklemek için alınmış bir suikast kararına benziyor’’ dedi.

Lübnan Savunma Bakanı Elias Bou Saab ise, ordunun bölgede konuşlandığını açıkladı ve sükunet çağrısı yaptı. Canbolat’ın partisinden Eğitim Bakanı olan Akram Chehayeb de, yaşananların bazı yetkililerin düşüncesizce aldıkları kararın sonucu olduğunu ve bölgede çatışmaya davetiye çıkaracağını söyledi.

Dürzi lider Canbolat, kendisine muhalif Dürzi Talal Arslan'a yakın duran Salih el-Garib'in Mülteci İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı olarak atanmasına karşı çıkmıştı. Talal'ın liderliğindeki Lübnan Demokrat Partisi, Hizbullah ile ittifak halinde Suriye rejimini destekliyor. Canbolat ise Esat rejimine ve Lübnan'daki nüfuzuna karşı çıkıyor.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI