radyobir
radyobir

Lübnan'daki Ayn el-Helva kampında çatışmalar yeniden başladı

übnan'da Filistinlilerin yaşadığı en büyük mülteci kampı Ayn el-Helva'da bir aylık sakinliğin ardından taraflar arasında çatışmalar yeniden başladı.

08 Eylül 2023 07:09 | Güncelleme :08 Eylül 2023 10:11 | Kategori: Ortadoğu

Yerel medyadaki haberlere göre, ülkenin güneyindeki Sayda kentinde yer alan ve 55 bine yakın mültecinin yaşadığı Ayn el-Helva'dan silah sesleri duyuluyor.

Kampta mevzilenen Fetih Hareketi ile Filistinli diğer gruplar arasında karşılıklı olarak saldırıların yaşandığı belirtiliyor.

Lübnan resmi ajansı NNA'da yer alan haberde, tarafların ağır silahlar kullandığı ve mevzileri "havan topları" ile vurduğu kaydedildi. Çatışmaların başlamasından kısa süre sonra milisler ve kamp sakini mültecilerden yaralananların olduğu aktarıldı.

Sosyal medyaya yansıyan görüntülerde, kamp sakinlerinin, Lübnan ordusunun kontrolündeki çıkış kapısında toplandıkları ve evlerini terk ettikleri görülüyor.

Lübnan ordusunun ise kamp çevresindeki güvenlik önlemlerini artırdığı belirtiliyor.

- Ayn el-Helva'daki çatışmalar

Lübnan'daki en büyük Filistin mülteci kampı Ayn el-Helva'da 29 Temmuz'da başlayan çatışmalarda 13 kişi ölmüş, 60'tan fazla kişi yaralanmıştı. Kanlı çatışmalar nedeniyle 4 bine yakın insan evini terk etmek zorunda kalmıştı.

Kamptaki Filistinli gruplar arasında 31 Temmuz'da Lübnanlı tarafların arabuluculuğunda ateşkes sağlandığı duyurulsa da çatışmalar aralıklarla devam etmişti.

Lübnan İçişleri Bakanı Bessam Mevlevi, 7 Ağustos'ta Ayn el-Helva Mülteci Kampı'ndaki durumun sakinleştiğini belirtmişti.

UNRWA Lübnan Sorumlusu Dorothee Klaus da 9 Ağustos'ta yaptığı açıklamada, kampta çatışmalar nedeniyle 10 gündür askıya alınan çalışmaların yeniden başladığını duyurmuştu.

Ancak UNRWA, 18 Ağustos'ta, "bazı silahlı grupların konuşlanmasına" tepki için kamptaki tüm faaliyetlerini yeniden durdurduğunu bildirmişti.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI