radyobir
radyobir

Warhol'un daha önce görülmemiş eserleri bulundu

Çağdaş sanatın en önemli isimlerinden, pop-art'ın kurucusu Andy Warhol'un 29 yıl önce sanal ortamda yaptığı çalışmalar ortaya çıktı. Eserler, Commodore firmasının Amiga bilgisayar reklamı için Warhol'a sipariş ettiği resimlerden oluşuyor.

29 Nisan 2014 14:56 | Güncelleme :29 Nisan 2014 15:03 | Kategori: Kültür & Sanat

Commodore, 1985 yılında piyasaya süreceği Amiga 1000 bilgisayarının reklamı için Andy Warhol'dan yardım istemişti.

30 yıl önceki bir formatla kaydedilen Warhol çalışmalarının kurtarılabilmesi için 3 yıl uğraşıldı.Amerikalı sanatçı Warhol, "Amiga" marka bir bilgisayar kullanarak bir dizi çalışma yaptı, ancak bu sanal resimler bir süre sonra unutuldu.
ABD'deki Carnegie Mellon Üniversitesi Bilgisayar Kulübü Warhol'un dijital eserlerini kuırtarmayı başardı.

Bilinmeyen bir formatla kaydedilmiş

Her şey, Warhol hayranı olan sanatçı Cory Arcangel'in, video paylaşım sitesi Youtube'da izlediği bir video ile başladı.
Videoda "Amiga 1000" marka bilgisayarın tanıtımında çekilen görüntüler vardı. Bu görüntüler arasında Warhol da yer alıyor, Amiga'nın bir grafik programı ile Blondie grubunun solisti Debbie Harry'nin portresini yapıyordu.
Arcangel, bunun üzerine Warhol'un "Amiga" marka bilgisayarı kullanarak başka resimler de yapmış olabileceğini düşündü ve 2011 yılında Andy Warhol müzesiyle iletişime geçti.
Müze sanatçıya, içinde Warhol'un işlerinin olup olmadığı kesin olmayan "Amiga" marka bir bilgisayar ve birçok disket verdi. Bu malzemeyle ne yapacağını bilemeyen Warhol hayranı, Carnegie Mellon Üniversitesi'nden yardım istedi.
Üniversite, disketlerdeki görüntüleri manyetik görüntüleme sistemi ile yedekledi. Böylece orjinal disklere de zarar verilmemiş oldu.
Ulaşılan ilk bilgiler umut vericiydi. Warhol'un ünlü işleri "campbells" ve "marilyn1" adlarıyla kaydedilmiş dosyalar bulundu. Ancak dosyaları açmak sanıldığından daha zordu.
Dosyaların kaydedildiği formatın, bilindik Amiga formatlarından olmadığı anlaşıldı.
Ancak "tersine mühendislik" yöntemleriyle bu sorun aşıldı. 12'si Warhol'un imzasını taşıyan 18 resme ulaşıldı.
Warhol'un bilinmeyen eserlerini keşif süreci ve yapılan çalışmalar bir belgesele dönüştürüldü. Belgesel yakın zamanda internetten izlenebilecek.

Pop-art'ın kurucusu

Andy Warhol, 1950'lerde ortaya çıkan ve 60'larda bir akım haline gelen pop-art'ın kurucusu ve en önemli temsilcisi olarak biliniyor.
Özellikle ABD ve İngiltere'de, 1940'larda yayılan soyut resime tepki oarak ortaya çıkan bu türde, sanatçılar, daha çok hazır yapım nesneleri ve popüler kültür imgelerini sanat eseri olarak sunuyordu.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI