radyobir
radyobir

"Carmen" 19 Ocak'ta AKM'de sahnelenecek

İstanbul Devlet Opera ve Balesi'nin sahnelediği ve her sahnelendiğinde kapalı gişe oynayan Carmen Operası, 19 Ocak 2023 Perşembe akşamı, Atatürk Kültür Merkezi'nde sanatseverlerle buluşacak.

14 Ocak 2023 05:02 | Kategori: ABD

Dünyanın en popüler ve en çok sahnelenen operaların başında gelen, Fransız besteci Georges Bizet'nin "Carmen” adlı eserinin librettosu Prosper Mérimée’nin aynı adlı kısa romanından yola çıkılarak Ludovic Halévy ve Henri Meilhac tarafından kaleme alınmış.



İlk kez 1875 yılında Paris’de sahnelendiğinde sert eleştirilerle karşılaşan Carmen operası, ne yazık ki Bizet’nin  ölümünden sonra, büyük bir başarı yakalamış ve dünya çapında ün kazanmıştır.



İtalyan rejisör Vincenzo Grisostomi Travaglini’nin sahneye koyduğu Carmen operasında orkestrayı Zdravko Lazarov yönetecek. Dekor tasarımı Zeki Sarayoğlu’na, kostüm tasarımı Ayşegül Alev ve Gizem Betil’e, koreografisi Ayşem Sunal Savaşkurt'a, ışık tasarımı Giovanni Pirandello’ya ve dramaturjisi Ravivaddhana Monipong Sisowath'a ait olan eserin koro şefliğini Paolo Villa, çocuk korosu şefliğini ise Sercan Gazeroğlu üstleniyor.



Operanın öyküsü şöyle; 1830 civarlarında İspanya’nın Sevilla şehrinde geçer. Eserin baş kahramanı  güzel, ateşli ve herkesin aklını kolayca başından alan ve bir tütün fabrikasında işçi olarak çalışan genç çingene Carmen'dir.



Carmen, asker Don José’den çok etkilenir ve onu cezbederek ait olduğu saygın hayattan koparıp kendisiyle beraber dağlarda yaşamaya ikna eder. Ancak bir süre sonra Carmen’in aşkı bitmiştir ve hayatına matador Escamillo girmiştir. Don José’nin ise onun için bunca sıkıntıyı göze aldığı kadını kolayca bırakmaya hiç niyeti yoktur…



Nesrin Gönüldağ’ın "Carmen” rolü ile sahnede olacağı temsilde "Don José” rolüne Ali Murat Erengül, "Escamillo” rolüne  Göktuğ Alpaşar, "Micaëla” rolüne ise Dilruba Bilgi hayat verecek.



"Zuniga” rolünde Erdem Sakarya, "Moralès” rolünde Ufuk Karakoç, "Frasquita” rolünde Sevim Ateş, "Mercédès” rolünde Ceren Şahin,  "Le Dancaïre” rolünde Alp Köksal, "Le  Remendado” rolünde  Çağrı Köktekin sahnede olacak.  



Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI