radyobir
radyobir

"Gazze'deki savaşın sorumlusu ABD'

Lübnan'da Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, Hamas'ın İsrail'de 7 Ekim'de düzenlediği saldırılar sonrası ilk kez halka seslendi. Hamas'ı saldırıları nedeniyle öven Nasrallah, "Gazze'deki savaşın sorumlusu ABD" dedi. Nsrallah ayrıca savaşın genişleme olasılığına ilişkin, bütün olasılıkların ve seçeneklerin masada olduğunu belirterek, "Tüm olasılıklara hazırız" diye konuştu.

04 Kasım 2023 13:15 | Kategori: Ortadoğu

Hasan Nasrallah'ın konuşma yapacağı 5 gün önce duyurulmuştu. Halen nerede olduğu bilinmeyen Nasrallah, video bağlantısıyla yaptığı konuşmasında Hamas'ın "El Aksa Tufanı" olarak nitelendirdiği saldırıların "yüzde 100 Filistin'e ait" olduğunu söyledi.
Nasrallah, "7 Ekim'de El-Kassam Tugayları'nın düzenlediği ve direnişi sürdürdüğü kutsal operasyon, yüzde 100 Filistin ürünüydü. Operasyon, Filistinliler tarafından yürütüldü. Eylemlerini müttefiklerinden sakladılar, bu da operasyonun oldukça başarılı olmasını sağladı" dedi.
Hizbullah lideri, saldırılara yol açan koşullarla ilgili olarak Filistin'de dört acil konunun öne çıktığını söyledi. Nasrallah bunları; İsrail'in tutukladığı Filistinli mahkumların durumu, Kudüs ve Mescid-i Aksa, Gazze kuşatması, Batı Şeria'daki yerleşimciler ile günlük cinayetlerden kaynaklanan yeni tehlikeler olarak sıraladı.
Nasrallah, "İslami direniş" olarak adlandırdığı hareketlerle ilgili olarak İran'ın desteğini doğruladı ve "gerçek karar vericilerin direniş liderleri" olduğunu söyledi, "Irak ve Yemen'de direnişin rolü netleşti. Lübnan'a gelince, 8 Ekim'den itibaren savaşa girdik" dedi.
Nasrallah, İsrail ordusunun 2006'da Lübnan'a karşı yürüttüğü savaşta yaptığı hataları Gazze'de tekrarladığını da söyledi:
"İsrailliler yine ulaşamayacakları hedefler belirledi. İsrail ordusu, Gazze'de 28 gün süren aralıksız yıkımda, çoğu kadın ve çocuk binlerce sivilin öldürülmesinin ardından, şu ana kadar ne gibi başarılar elde etti?"
Nasrallah, Washington'u sorumlu tuttuğu Gazze'deki savaşta ateşkesi engelleyenin de ABD olduğunu savundu, "hesap sorulması" çağrısı yaptı, "Bölgedeki Amerikan filoları bizi durdurmayacak, gerekirse onlarla yüzleşmeye hazırız" dedi.

Hizbullah lideri, Gazze'de direniş hareketinin hedeflerini şöyle tanımladı:
"Savaşın durdurulması, direnişin ve özellikle Hamas'ın zaferi, Arapların da çıkarına olan Gazze'nin zaferi."
Nasrallah, "Kınama açıklamaları yeterli değil, düşman kuruluşla bağların kesilmesi, petrolün ve bu kuruluşa yapılan diğer ihracatın kesilmesi gerekiyor" dedi. Arap ülkelerinden asgari taleplerini ise "ateşkes, İsrail'e yönelik siyasi ve ekonomik boykot ve Gazze'ye yardım girişi" olarak sıraladı.
Hizbullah lideri ayrıca "Lübnan-İsrail sınırında olanlar mütevazi görünebilir ama önemli" dedi; İsrail ordusunun, elit taburundan güçler dahil üçte birini ve hava kuvvetlerinin dörtte birini sınırda konuşlandırmak zorunda kaldığını söyledi.

Lübnan-İsrail sınırı son günlerde, İsrail ordusu ve Hizbullah arasında artan yoğunlukta çatışmalara sahne oldu.
Çatışmaların İsrail-Hamas savaşında yeni bir cephe açmasından endişe ediliyor. Şimdiye kadar şiddet düzeyi bu seviyeye tırmanmadı.
Nasrallah'ın konuşmasının bu durumu değiştirip değiştirmeyeceği merak ediliyordu.
İsrail, "Hamas'ı yok etmek amacıyla" Gazze'yi karadan işgale devam ederken, saldırılarda hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı da artıyor.
2006'dan bu yana Hamas yönetimindeki Gazze'de Sağlık Bakanlığına göre İsrail'in saldırılarında yaşamını yitirenlerin sayısı 9 bini geçti.
Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'de düzenlediği saldırılarda 1400'den fazla kişi hayatını kaybetmiş, 200'den fazla kişi de rehin alınmıştı.
Hamas, müttefiklerini savaşa çağırmış, Hizbullah'ın bu çağrılara yanıt verip vermeyeceği de merak konusuydu.
Lübnan'daki en büyük askeri güç olan Hizbullah, Hamas gibi; ABD, İngiltere ve diğer bazı ülkelerin "terör örgütü" listesinde.

BBC Orta Doğu Muhabiri Hugo Bachega'nın analizine göre Lübnan'da birçok kişi 2006'daki sarsıcı Hizbullah-İsrail savaşını halen hatırlıyor ve grubun ülkeyi benzer bir çatışmaya sürüklemesinden endişe ediyor.
İsrail, Hizbullah'ı Hamas'a göre daha dişli bir düşman olarak görüyor. Hizbullah'ın İsrail'i içlerinden vurabilecek hassas güdümlü füzelerinin de olduğu farklı silahları ve on binlerce iyi eğitilmiş, tecrübeli savaşçısı var.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hizbullah'ın çatışmada ikinci bir cephe açması durumunda verecekleri yanıtın "akıl almaz " büyüklükte olacağını söylemişti.
ABD'nin de İsrail'i Hizbullah'a karşı kapsamlı bir saldırı başlatmaması yönünde uyardığı bildirildi.
ABD, çatışmanın yayılmasını önlemek için Doğu Akdeniz'e iki uçak gemisi gönderdi.
Kapsamlı bir savaşın, takipçileri dışında Hizbullah'a desteğin yaygın olmadığı Lübnan için yıkıcı olacağı belirtiliyor. Ülke yıllardır süren ekonomik krizin içinde ve siyasi çıkmaz nedeniyle hükümet tüm işlevlerini yerine getiremiyor.
Bazı gözlemcilere göre muhtemel bir başka senaryo, grubun Hamas'ın çağrılarına yanıt vererek saldırılarını artırması ve savaşı İsrail'in kuzeyiyle sınırlı tutması.
ABD yönetimi, İran'ın açık ya da örtülü bir şekilde gerginliği tırmandırması konusunda uyarılarda bulunuyor.
İran, Hamas ve Hizbullah ile birlikte Irak'taki milisler, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ve Yemen'deki Husiler de dahil olmak üzere "Direniş Ekseni" adı verilen ittifakı destekliyor.
Tahran'ın gruplar üzerinde doğrudan ne kadar etkili olduğu açık değil, ancak İran'ın onayı olmadan önemli kararlar almaları da pek olası görülmüyor.
İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Pazar günü yaptığı açıklamada, "İsrail'in suçlarının kırmızı çizgileri aştığını ve bu durumun herkesi harekete geçmeye zorlayabileceğini" söyledi.
Reisi, ABD'yi işaret ederek, "Bizden tepki vermememizi istiyor ama İsrail'e yaygın destek vermeye devam ediyor" dedi.
Hizbullah'a yakın bir kaynak, geçen hafta BBC muhabiri Bachega'ya, isminin gizli kalması kaydıyla, İsrail karşıtı ve Amerikan karşıtı öfkeli konuşmalarıyla tanınan Nasrallah'ın, kamuoyundaki sessizliğine rağmen, durumu yakından izlediğini ve grubun askeri liderleriyle sürekli temas halinde kaldığını söyledi.
Bu kaynak, "Hizbullah tüm detayları takip ediyor. Sürekli hesap yapıyor" dedi.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI