radyobir
radyobir

"Nüfusu azalan köylere göçmen alın"

Nüfusu gittikçe yaşlanan İtalya'da yayımlanan bir raporda, küçük kasaba ve köylerin üçte birinin tamamen yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu uyarısı yapıldı. Raporu hazırlayan Legambiente derneği bu demografik krize karşı, göçmenlere kapılarını açarak hayalet kasaba olmaktan kurtulan Riace'yi örnek gösterdi.

05 Haziran 2016 07:09 | Kategori: Dünya

Ulusal çevre derneği Legambiente tarafından yapılan araştırmaya göre nüfusun yaşlanması ve gençlerin büyük şehirlere ya da yurt dışına yerleşmesi yüzünden 2430 köy ve kasaba nüfussuz kalma riski altnda. Bu sayı ülke genelinde nüfusu 5000’in altında olan toplam 8047 köy ve kasabanın üçte birine denk geliyor.

Rapora göre bu köy ve kasabalarda son 25 yıl içinde 65 yaş üstü nüfus yüzde 83 oranında arttı ve her bir genç başına düşen yaşlı insan sayısı 2’yi geçti. Nüfusun 7’de 1’i büyük şehirlere ya da yurt dışına taşındı. Bu bölgelerdeki 2 milyon ev de terk edildi.

HAYALET KASABA

Legambiente bu demografik alarmın geriye çevrilebilmesi için örnek olarak, göçmenlere kucak açarak yok olmaktan kurtulan Calabria bölgesindeki Riace kasabasını gösterdi.

Legambiente, "örnek vaka” olarak gösterdiği Riace’nin göçmenler sayesinde ekonomik diriliş yaşadığını vurguladı.

Nüfus kaybı nedeniyle "hayalet kasaba” haline gelme tehlikesiyle karşı karşıyayken göçmenlere barınma ve çalışma imkanları sunarak yeniden hayata dönen Riace kasabası, özellikle Avrupa’da son yıllarda yaşanan göçmen krizinde sıklıkla örnek gösterilir hale geldi. Hem kasabasını yok olmaktan kurtaran hem de göçmenlere sürdürülebilir yaşam imkanları sunan Riace Belediye Başkanı Domenico Lucano, bu başarısı nedeniyle Fortune dergisinin en etkili 50 lider listesine girmişti.

İlk olarak 1998’de Kürt göçmenleri ağırlayan Riace, o tarihten beri sürdürdüğü göçmen programları sayesinde bugün 20’den fazla milletten göçmene ev sahipliği yapıyor.

Kasabadaki terk edilen evlere yerleştirilen göçmenler, yok olmaya yüz tutmuş yerel zanaatları öğrenerek hem geleneklerin yaşatılmasına hem de ekonomiye katkıda bulunuyor.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI